fbpx

Tako je Gorenaka pričakal ‘šopek’ režimskih medijev in samostojna Nova24TV

Foto: Nova24tv

Na novinarski konferenci poslanca SDS Vinka Gorenaka je prišlo do precej smešne situacije. Novinarji so mikrofone postavili tako, da so odražali pravo sliko medijskega prostora v Republiki Sloveniji. Vsaj kar se tiče televizij. Kot lahko vidite, je mikrofon Nova24TV popolnoma osamljen, vsi ostali pa so v velikem šopku na drugi strani govorniškega odra.

Očitno je novinarje dominantnih medijev strah, da se bodo njihovi mikrofoni okužili z resnico. Saj nas že Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da je v zadnjem času veliko okužb. Seveda je velike medijske hiše v Sloveniji strah resničnega poročanja, saj z usmerjenimi novicami ustvarjajo družbeno resničnost.

Nova24tv je osamelec v slovenskem medijskem prostoru
Če ostanemo pri metaforah, pa je ta fotografija res zadetek v polno. Na eni strani lahko na fotografiji vidimo 24ur, Svet, Planet TV in RTV. Ti štirje mediji nekako sestavljajo skupino ‘main stream’ medijev v Sloveniji. Bolj pozorni bralci bodo opazili tudi, da mikrofon 24ur sploh ni priklopljen, torej ne lovi zvoka. Tam je samo za reklamo televizije POP TV, zvok pa lovi mikrofon oddaje Svet na Kanalu A. Konec koncev sta A Kanal in POP TV isto podjetje.

Na drugi strani govorniškega odra pa sameva mikrofon Nova24TV. In tako je tudi s poročanjem. Zgodbe, ki jih lahko spremljamo v vseh medijih, ki so v ‘šopku’, so bolj ali manj enake. Tudi stil poročanja je podoben. Nova24TV pa je edina v Sloveniji, ki razkriva resnico. Resnico o osamosvojitvi, resnico o migrantski situaciji, resnico o tajkunskem in mafijskem omrežju v Sloveniji.

Malo za šalo in malo zares. Seveda mikrofoni niso nič drugega kot mikrofoni. A sama nesrečna postavitev je dovolj zgovorna, da se lahko sproži debata o stanju medijskega prostora v Sloveniji. O tem, kateri mediji lahko in kateri ne. Kateri se grupirajo in kateri so namerno osamljeni. Kateri si izmenjujejo posnetke in kateri morajo vse, kar posnamejo, posneti sami. Medijski prostor v Sloveniji je izrazito levičarsko naravnan, Nova24TV pa je v tem oziru edina protiutež popolnemu monopolu tranzicijske levice nad vsemi informacijami, ki dosežejo slovensko javnost.

A. R.