Iz knjige Tomaža Kovača V Rogu ležimo pobiti: “Od slabosti smo cepali kot muhe. Vročina je žgala, da smo bili brez sline, vode pa nam niso dali. Lačni smo bili tako, da smo žvečili lipovo listje …”

Partizani iz Loške doline (Foto: družbena omrežja)

V času komunizma so za režim sporne knjige v NUK-u hranili v posebnem fondu. V naši osrednji knjižnici, Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK), je tako od leta 1945 nastajal poseben fond teh knjig in časopisov, ki so morali ostati skriti pred očmi javnosti. Zato so jih najprej shranjevali v omari v direktorjevi pisarni, ključ pa je imel direktor. Iz tega razloga se je fonda oprijelo ime direktorjev ali d-fond. Zaradi knjige z naslovom V rogu ležimo pobiti izgnanca Tomaža Kovača, izdane leta 1968 v Buenos Airesu, je bil leta 1974 zaprt slovenski pisatelj Drago Jančar. Ker je to knjigo Jančar prinesel iz Avstrije, so ga obtožili “razširjanja sovražne kulture”.

V knjigi med drugim piše, kako je mnoge ljudi, ki so se vključili v OF in v partizane iz ljubezni do naroda (in ne do partije), partija prevarala, saj jih je izrabila, da so se borili za njene koristi. Od vsega začetka je razglašala za narodnega izdajalca vsakogar, ki se ga je hotela znebiti, kot vidnejšega nasprotnika komunistične diktature. Nasprotnikom je naprtila neverjetne izmišljene zločine. Glede sodelovanja z okupatorjem: “Niso imeli pomislekov, da so nekatere ženske zaupnice partije imele tesne zveze z vojaškimi in civilnimi okupatorjevimi funkcionarji.” Intendančna organizacija OF je odkupovala od Italijanov puške in strelivo, čevlje in obleko. Med Italijani in OF je bil spomladi 1943 v Straži pri Novem mestu sklenjen dogovor o medsebojnem nenapadanju in o preskrbi partizanov z italijanskim orožjem in obleko.

V knjigi Kovača je mogoče prebrati, da so bile komunistične likvidacije cele vrste vodstvenih nekomunistov v Ljubljani in na deželi za narodno osvoboditev popolnoma nepomembne akcije, so pa izzvale množične represalije okupatorja nad lokalnim prebivalstvom in prisilile demokratske Slovence k nujnemu, a za ves nadaljnji razvoj usodnemu koraku: da so v samoobrambi sprejeli orožje od okupatorja. Po mednarodnih konvencijah so to smeli storiti, saj je bil to edini način, kako si ubraniti življenje pred komunisti.

Foto: Twitter

Pretepanju ni bilo videti konca
Iz zgodb preživelih domobrancev, ki so jih Britanci po vojni vračali iz Avstrije v Slovenijo, je razvidno, da se noben partizan ni pojavil brez brzostrelke in gumijevke v rokah. “Padali so krepki udarci. Zgodilo se je, da se je nekomu vlila kri iz nosa, pa jo je moral sam polizati, češ da v vagonu ne sme biti krvavo. Pretepanje je bilo neznosno, naše razočaranje nad Angleži tako veliko, da so se štirje Srbi z noži zaklali.” Zgodilo se je, da je partizanski kapetan Blatnik našel svojega brata in ga pozdravil: “Prasec! Zdaj boš dobil, kar si zaslužiš.” A ta se ni hotel ponižati pred hudobnim bratom, da bi prosil za pomilostitev.

Prišel je dan, ko so si partizanke zaželele posebno zabavo. “Izmislile so si areno, v kateri naj bi nastopili mi in tepli drug drugega. V to areno sem bil poklican dvakrat. Prvič so mi titovci določili fanta iz Golice iz Selške doline. Precej dobro mi je delil udarce, temu se tovarišice niso mogle dovolj nasmejati. Potem so postavili pred mene 19-letnega Jakoba iz Puštala. Prvi bi moral udariti on, pa se je komaj dotaknil mojega lica. Tovarišice so kar zacepetale nad tako predrznostjo. Titovci so navalili nanj in ga zbili po tleh. Ko se je dvignil, je prišla vrsta name. Plemenitosti mu nisem hotel vračati z udarci, zato so padali udarci titovcev po meni,” je razvidno iz izpovedi v knjigi V rogu ležimo pobiti.

Slika je simbolična. (Foto: družbena omrežja)

Primerne bile tudi črepinje, polne zelene plesnobe
“Vsaka posoda je bila do polovice polna zelene plesnobe. Prvi je stopil k vodni pipi, da bi pomil, pa ga je komunist odgnal, rekoč, da je za nas, izdajalske svinje, vsaka črepinja prečista. Potem so vodo zastražili. Nekega komandirja so že prvi dan po prihodu tako zbili, da je imel nos, zobe in ušesa popolnoma razbite. Bil je tako oblit s krvjo, da ga ni bilo mogoče spoznati. Tako zmaličenih je bilo še več. Nimam besed, da bi mogel popisati vse grozote, ki so jih počeli podivjani partizani.”

Smešili tiste s križci
Neki partizan je pri nekem domobrancu našel uro in rožni venec. Vprašal ga je, zakaj to potrebuje. Ta mu je odvrnil, da moli. “Kaj moliš?” se  je zadrl nad njim, “ti pes izdajalski!” Pretrgal mu je rožni venec in ga udaril po zobeh, da mu je takoj dva izbil. Nekateri so bili tako pretepeni, da so bili vsi črni in so sami prosili partizane, naj jih postrelijo. Partizani pa so se kar naprej krohotali in govorili: “Če je kdo med vami, ki še ni bil nič tepen, naj se javi.” In da to še ni nič hudega, saj hudo šele pride.

“Partizanski stražar mi je ob prehodu vrat strgal z vratu aluminijast križec in mi s škarjami zarezal v lase znamenje križa s pripombo, da bo vedel, koga je zaznamoval za v mesnico za naslednji dan. Tako je partizan Herman mnoge pretepal in smešil, posebno, če je dobil pri komu rožni venec ali svetinjico. Smešil je Kristusovo trpljenje in ga enačil z našim. Tudi drugi so se norčevali iz nas, če vemo, koliko je Kristus na Golgoti trpel.”

Umili so se, ko je komisija Rdečega križa napovedala prihod
Ko se je po štirinajstih dneh zašušljalo, da bo prišla v taborišče neka mednarodna komisija Rdečega križa, so se morali po ukazu partizanske komande prvič po tolikih dneh umiti. “Bili smo videti mnogo lepši. Poleg tega je titovsko vodstvo partizanom ukazalo oprati našo osmrajeno obleko. Z vso naglico so sezidali iz opeke štirioglato peč: vanjo smo morali zmetati nagnusno blago. Pod pečjo so zakurili, da so uši in stenice zaradi vročine pocrkale. To je bilo posebno vrste čiščenje in sušenje obleke. Stali smo v vrstah. Med tem, ko so nas partizani nage polivali z vodo, so se partizanke iz nas na svojstven način norčevale. Ko je bilo razkuževanje končano, je bila posebna zabava za partizane, ko smo iskali vsak svoj kos. Trije fantje so ostali na pol oblečeni. Zgoreli so jim različni kosi obleke, ker so se sušili preblizu dimnika. Dvema je zgorela vsa obleka. Ko je pred nas v dvorano stopila komisija, so fantje protestirali: ‘Dajte nam kruha ali nas pobijte!’ Titovci so se za to zahtevo takoj po odhodu komisije maščevali. Partizan je spustil z brzostrelko med nas rafal, da je neki domobranec obležal s trikrat prestreljeno nogo.

“Od slabosti smo cepali kot muhe. Vročina je žgala, da smo bili brez sline, vode pa nam niso dali. Lačni smo bili tako, da smo žvečili lipovo listje, zjutraj pa ščipali deteljico, ki je ponoči oživela ob jami, ki nam je bila za stranišče,” je o krutosti partizanov povedal eden izmed domobrancev. “Drugi dan nas je nekdo opozoril na fanta, ki smo ga imeli za domobranca. Že pred vojno je bil rdeč, zdaj pa se je vračal iz internacije. V Loki so ga preoblekli v domobranca in mu dali nalogo, da med nami vohuni. Ko smo kopali jamo za mrliče in smo prinesli enega iz kleti h grobu, sem ga skrivaj odgrnil in videl, da je imel vsa penasta usta, stepen je bil pa tako, da na hrbtu ni imel niti koščka cele kože.”

Sami so se mastili, ujetniki pa stradali
“Partizani so z Nemci, v primerjavi z nami, zelo lepo ravnali. Ko sem stražarja prosil za košček kruha, me je nagnal, poklical nekega Nemca in mu dal kruh. Najhujše je bilo neke nedelje popoldne ob štirih, ko so v sobo prišli štirje oficirji in jedli sveže krofe. Mi smo bili še tešči. Smejali so se nam in nam moleli krofe pod nos, zraven se pa norčevali: ‘Kar sveto Marijo prosi, pa ti jih bo poslala! Kaj, zdaj je pa k …, ker vam ne pomaga, preklete prasice!'”

Eden izmed očividcev v knjigi pripoveduje, da je v Št. Vidu videl, kako so fante do golega slekli, jim na glavo nataknili vreče ter jih pognali na dvorišče, kjer so jih toliko časa tolkli po glavi, da so ubogi mučeniki izdihnili. Neka ženska, ki je bila tedaj zaprta v šentviških ječah, je izpovedala, da je videla fanta, ki so ga pripeljali nazaj v sobo, strašno pretepenega. Njegova srajca je bila vsa prilepljena na krvavo telo. Ko so mu dali vode, da bi se umil, rok ni mogel premakniti. Ko ga je hotela umiti sama, so jo surovo pahnili stran. Povedala je tudi to, da so žene in dekleta, ki so bile tedaj zaprte, dobile v pranje perilo zaprtih fantov. Bilo je vse krvavo in večkrat so se ga držali ne samo kosi kože in krvi, ampak tudi mesa.

Foto: Nova24TV

Eden od trpinčenih v Kočevskem rogu je v knjigi izpovedal svoje tragično doživljanje: “Tako sem prišel na vrsto tudi jaz. Počepnil sem pred jamo, padel vanjo, med padcem pa je počil strel. Ko sem padel na kup trupel, sem se takoj zavedel, še preden je padla naslednja žrtev za menoj. Povlekel sem se vstran in ugotovil, da sem le malo ranjen. V kotu jame sem opazil nekoga, ki je nosil kamenje na kup. Ko me je zagledal tudi on, me je takoj poklical, naj mu pomagam narediti zaklonišče, zvečer pa bova poskusila priti ven. Nekaj časa sem nosil kamenje, potem pa začel ogledovati jamo. To je bila kakih 30 m široka in prav toliko globoka podzemska jama. Stene so bile popolnoma navpične, na vrhu pa je morala biti že minirana. V jamo so bile navaljene debele skale na žrtve, ki so jih že prej pobili. Nato sem si poiskal mesto na neki skali, pet metrov od dna, si slekel srajco in se namazal z blatom, da nisem bil tako viden. Tam sem sedel od devete ure zjutraj, ko sem bil vržen v jamo, pa do sedmih zvečer. Zelo me je zeblo, posebno še, ker sem bil vržen v jamo popolnoma razgret. Ves čas sem opazoval, kako so žrtve padale v jamo. Nekateri so takoj umrli, drugi so znoreli, nekateri so bili samo ranjeni, nekaterih sploh niso razvezali in so padali v jamo z zvezanimi rokami. Eden od teh je tožil, da še moliti ne more.”

Približno 1.000 žrtev v enem dnevu
“Ta dan je padlo v to kraško jamo okrog 1.000 žrtev. Nekaj strašnega je bilo to gledati ves dan. Kadar je zmanjkalo žrtev, so v jamo metali ročne bombe in kamenje, streljali z mitraljezi in sploh počeli, kar se jim je zahotelo. Okrog sedmih zvečer sem stopil s skale. Ker me je tako zeblo, sem nekemu mrliču slekel spodnje hlače, z drugega pa potegnil bluzo in srajco. Vse je bilo krvavo in raztrgano. Z mrakom so prenehali s streljanjem. V jamo so navalili kamenje. Zgoraj smo slišali divje krohotanje in hojo stražarjev. Nekako ob desetih smo poskusili splezati iz jame. Po sredi je bila kakih 10 m dolga bukova žrd, ki so jo najbrž spustili v jamo zato, da so se trupla na njej odbijala in tako padla bolj na široko. Od te žrdi pa do vrha pa je bilo še kakih 10 m žive skale. Prvi je poskušal priti ven neki Belokranjec, pa je rekel, da je nemogoče in da bomo morali tu umreti. Za njim sem se opogumil jaz. Prosil sem preživele, naj mi malo pomagajo, pa so rekli, da se ne izplača, ker itak ne bom prišel do vrha. Zagnal sem se po žrdi in bil takoj na vrhu. Skrbelo me je, kako bom plezal po kamenju, pa je šlo tudi dobro. Pogledam iz jame, stražarja ni bilo nikjer, le z druge strani sem slišal govorjenje. Stopil sem na vrh in že po nekaj korakih stopil na suhljad, da je počilo pod nogami. Stražar je zavpil, jaz sem za trenutek počakal, nato pa odhitel naprej. Hodil sem celo noč. Tako sem bil pretepen in utrujen, da bi skoraj omagal. Tudi groza me je bilo vsega prestanega. Slekel sem eno srajco, obvezal noge in tako nadaljeval pot iz groba v Kočevskem rogu.”

Hana Murn

 • montyamp

  Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
  Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
  Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
  Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
  CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti.
  Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
  UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

  • Zombi Gartner

   Po vsem kar si napisal pri nas še ni konec druge svetovne vojne.
   Žalostna resnica.
   Vsa povojna politika si je z krvjo prala roke na račun Adolfa Hitlarja.

   • JANEZ GUS

    In neumnega naroda.Pametne so pobili ,potem je lahko manipolirat s prazno glavo.

    • Zombi Gartner

     Jaz upam, da se objavi čim več takih resničnih člankov. Da bojo tudi teli bedaki počasi dojeli, da je konec kumunizma.
     Največji gnoj ki me žre v politiki je Borut Pahor. To slino je treba čimprej zamenjati.

     • JANEZ GUS

      To je treba objavljat vsak dan,ker rdečuhi so redni obiskovalci tega portala.Vse zaradi firbca,če bi zasledili svoje zločinske prednike.Zato rdečuhi,dosti je bilo vašega lopovskega in zločinskega sranja.Vsi demokrati,kdor kaj ve o teh gošarskih banditih in še potem,naj to javno pove,da ne bodo mislili,da so še vedno oni TATA-MATA.

     • Zombi Gartner

      Točno tako. Take članke bi morali z komentarji tiskati na listke in jih metat iz letal po celi sloveniji. Pa še malo po Avstriji in Italiji.
      To bi mogli delat.

     • JANEZ GUS

      V Itali in Avstriji so z našimi komunističnimi pobjedami več ali manj seznanjeni.Pri nas bi morali v šolski sistem uvesti ZGODOVINSKO RESNICO.Dokler bomo imeli marksistični šolski sistem cigana GABRA,NE BO NIOČ S TE MOKE.

     • Zombi Gartner

      Saj šolstvo pride na vrsto. Prvo je treba odstrant to gnilo govedo, ki je na oblasti. Ljudi pa z letaki obveščat. Da se zbudijo iz sna. Če dobimo na volitvah ljudi, ki bojo vodili državo tako kot je treba potem se vse, da spremenit. In še veliko več.

     • JANEZ GUS

      Se popolnoma strinjam.Gnojna bula je RTVS.Ta komunistični umotvor bi bilo obvezno zapret in njihove .rdeče družbeno politične radnike nagnat na cesto ,ne na zavod,pa se naj tržijo smradi komunistični.To je leglo zla.To murglar dobro ve.Sramota iz Dražgoš,zdaj so smradi prilepili še Menino.Ne prenašajo pa maše iz Kočevskega Roga ,.Rovt,kjer se je odvijala največja drama naroda.

     • Marko Snoj

      Vročina je žgala,no tako vroče kot v nacionalsocialističnih domobranskih krematorijih pa ni bilo.

     • JANEZ GUS

      Šele zdaj si se zbudil ,pa takoj neumnost..

     • Janez

      Res si gnoj.

     • Maksimiljan Pritržnik

      A ti pa spet dežuraš na svojem kupu gnoja?

     • Zombi Gartner

      Edini demokratični medij v Sloveniji je Nova24. Drugega ni. Vsi ostali so koruptivni. Cuzajo denar od naroda, ki že itak nima.
      Še to mu vzamejo kar ima. Zamisli si, da sta Telekom Simobil prav ista lopova. Samo pobirajo. Enkrat sem računal da vsako gospodinstvo, da vsaj 70€ na mesec za medije. Pa pravijo, da nemorejo preživet. To državo je potrebno renovirat. Te sindikaliste, direktorje, učitelje, doktorje in kulturnike za kakih 5 let zapret. Da se zbudijo iz sna.
      Pa vse premoženje jim je treba pobrat. Pa ko pridejo iz zapora jih dat delat kot čistilce. Banda prenažrta nezadovolna…

 • Branislav Valter

  Prestevate kosti in se sami sebi smilite.
  Kako pateticno.
  V ZDA bi vas zdavnaj brcnili v rit. Za delo gotovo niste.

  • Luiggi

   Kok bi se ti pocutu,ce bi ti ubili mater,oceta in se kaksnega brata?Ves kaj Valter,ceprav se hvalis kolksi bogat,kot clovek nisi vreden pol pecenega kurca.Po tvojih izjavah clovek zakljuci kaksen bedak si.Tipicen communist,who don’t belong in Florida,you should relocate instantly into Venezuela,that’s the place where you belong.You stink and you act exactly the way today propadli kommunsts v Sloveniji,sam greed te je,just like tvoji vzorniki,ki kradejo kot prasice iz pohlepa po denarju.I was real estate agent in Florida way before your time and i was honest person,grateful to escape from your communists paradise,first chance when I got out of Goli otok.Ampak,ti si bednik,with one word,you stink!

   • Branislav Valter

    That is all good.
    As long as I make killing I am happy. For greed there is no better place than US.
    Where in FL did u work? We might even know each other.

   • JANEZ GUS

    Ne mater,njega bi morali vreč v jamo.Bedaka lažn,ivega.

  • ZatonMesecnikov

   V ZDA se še danes ukvarjajo s svojo državljansko vojno. Snemajo filme in dokumentarce Edi….

   • Branislav Valter

    Snemajo dokumentarce za spomin….
    Zivijo pa TUKAJ IN ZDAJ.
    DELAJO ZATO SO USPESNI.
    V SOCIALIZEM NEVERJAMEJO.

    • JANEZ GUS

     Odloči se že enkrat,kaj boš srav in lagal.

    • ZatonMesecnikov

     Tudi mi ne verjamemo valter v socializem….

     Poleg tega je Abraham Lincoln, za razliko od tvojih stričkov, naredil zgodovinsko potezo. Vse južnjake je ukazal spustiti domov, oficirjem pa so dovolili obdržati tudi osebno orožje. “Bolje tako, kot pa da tvegamo gverilsko vojno” je dejal. In to 100 let pred tvojimi strički….

     • Branislav Valter

      Jaz zagovarjam vse kar meni, mojim otrokom, vnukom, zeni in starsem prinasa KORIST.
      DO LETA 1977 JE TO BILA TITOVA SFRJ, KASNEJE PA ZDA.
      Kaj tukaj ni jasno????

     • ZatonMesecnikov

      če je ta tvoja korist zgrajena na krvi nedolžnih, potem to ni v redu….

     • Branislav Valter

      Moja korist je zgrajena na kapitalu vlagateljev v ZDA, KAPITAL ZDA PA JE ZGRAJEN NA KRVI NEDOLZNIH INDIJANCEV TER POTU IZKORISCANIH CRNCEV.
      LIFE IS A BITCH

     • ZatonMesecnikov

      Severni industrijski predeli niso imeli črncev, Indijanci so pa prodali zemljo belcem, kot naprimer manhattan. Ne laži valter…

     • Branislav Valter

      Severni industrijski predeli so imeli crnce, a manj kot juzne plantaze.
      Manhattan so Indijanci prodali pod ceno. Potem so bili indijanci v imenu Jezusa iztrebljeni

     • ZatonMesecnikov

      Lažeš Valter, severne države so imele abolicijo že leta 1800, torej veliko pred industrijsko revolucijo. če bi indijanci naložili ta denar v banko in ga vezali z obrestmi, bi danes imeli vrednost celotnega manhattna v denarju. Gre namreč za znan case na ekonomskih fakultetah. Tudi Ljubljanski. Pamet v roke Valter… Pozabi na stričke.

     • Branislav Valter

      Ko so Indijanci prodali Manhattan se ni bilo delniskega trga niti indexov. Delnice so se v ZDA povavile l 1792, v Amsterdamu pa 1602, prvi index l 1976.
      Na vrednostne papirje so se indijanci spoznali tako kot se Slovenci spoznate danes. Vsakdo vas lahko nategne.

     • ZatonMesecnikov

      Svoje argumente pošli profesorjem ekonomske fakultete, imenovane po stričku. Ki predvajo ta case prihodnje vrednosti. Pa da vidimo…

     • Branislav Valter

      To so dejstva, ne argumenti.

     • Branislav Valter

      Manhattan so kupili leta 1626 za 60 guldnov, 24$ tedanje in 1050$ danasnje vrednosti. Kaj lahko kupis danes za 1050 USD? Mogoce najames garazo za 1 mesec.

      Ce bi index SP500 takrat obstajal (pa ni) potem bi iz 24$ zrasli 4 trillioni danasnjih USD. To bi bilo danes dovolj za 2.3 Manhattana.
      Vendar takrat ameriskih indeksov se ni bilo.

     • ZatonMesecnikov

      Ne boš bolj pameten od profesorjev Valter?

      #Ce bi index SP500 takrat obstajal (pa ni) potem bi iz 24$ zrasli 4
      trillioni danasnjih USD. To bi bilo danes dovolj za 2.3 Manhattana.#

      Kupčija ni bila slaba Valter. Možnosti za oplemenitenje denarja so v Ameriki velike, sam to trdiš.

     • Branislav Valter
     • ZatonMesecnikov

      Ja, hvala. Lepo piše, da je sever imel abolicijo pred letom 1800. Industrijska revolucija se je začela z izurjenim industrijskim delavcem. ne pa sužnjem, ki ga še danes ne bi upal postaviti za stroj…

     • Branislav Valter

      Meni je tole za ubijanje casa
      1/2 mislim resno, 1/2 se zezam to pa zato ker vi to jemljejo smrtno resno.
      Je pa res da s tem izgubljam prevec casa, zato bom pisaril manj…

    • Maksimiljan Pritržnik

     Pa sem tudi mnenja , da poleg tega da ne verjamejo v socializem , niti malo ne verjamejo v v zblojence tvojega kova?

     • Branislav Valter

      Meni je vseeno dokler lahko v ZDA mastno sluzim.

  • IZBIRA

   Kaj bo s tvojimi kostmi?

   • Branislav Valter

    Moji otroci in vnuki znajo delat, sluzit in ziveti tukaj in zdaj.
    Od mene bo ostal denar, spomini, slike in spomini.
    Naucil sem jih zmagovati in ne javkati.
    Mojih kosti ne bodo prestevali.
    Upam da bodo uspesni in se razmnozevali iz roda v rod, tako kot jaz.

    • IZBIRA

     Tudi pomorjeni po vojni bi si zaslužili isto in si! Tisti,ki tega ne morejo s svojci, ker so jih pomorili, mora zanje poskrbeti država. Vsi, kot ti!

     • Branislav Valter

      Tudi pobiti ameriski indijanci.
      Ker si ti tako pravicen v znak protesta proti ameriski genocidni politiki prenehaj uporabljati ameriski izum internet.

     • JANEZ GUS

      Kako ti pokvarjenec ,zagovarjaš titeka,vshodni sistem,koristiš pa vse zahodne dobrine.Baraba lažnjiva pokvarjena.Še babo si dobil špansko…,.,.,čeprav ti nič ne verjamem.

     • Branislav Valter

      Jaz povsod iscem korist za sebe.
      Na principe se pokakam.

     • Branislav Valter

      Jaz zagovarjam vse kar meni, mojim otrokom, vnukom, zeni in starsem prinasa KORIST.
      DO LETA 1977 JE TO BILA TITOVA SFRJ, KASNEJE PA ZDA.
      Kaj tukaj ni jasno?

     • Branislav Valter

      Jaz zagovarjam vse kar meni, mojim otrokom, vnukom, zeni in starsem prinasa KORIST.
      DO LETA 1977 JE TO BILA TITOVA SFRJ, KASNEJE PA ZDA.
      Kaj tukaj ni jasno??

     • IZBIRA

      Pravi komunist oportunist. Vsaj se ne sprenevedate, to vam dam za +

     • Branislav Valter

      Samo da smo mi kapitalisti cisti kot solza.

     • IZBIRA

      kja pa sploh ste?

     • Branislav Valter

      Financnik v ZDA, sicer potomec klanjal Kardelj Macek. Vendar od 1977 v ZDA

     • IZBIRA

      Čudno!

    • JANEZ GUS

     Pozabil si napisat -NEUMNOSTI-

     • Branislav Valter

      Znajo delat DENAR

 • Franc Šink

  Nekateri bi radi kar pozabili.

 • Black_hawk

  Bila je državljanska vojna, po vojni je sledil obračun z nasprotniki. Do tukaj še razumem, naprej pa ne več.

 • JANEZ GUS

  Ne razumem tega pohabljenega slovenskega naroda z zamazanimi očmi,da lahko voli te potomce zločincev.Ni nam več pomoči.

 • J C

  Če bi ta beli in Dolfi zmagali bi pa partizane potolkli. Tko to je v vojnah.

  • JANEZ GUS

   Ti je to Maček povedalali kar tako sam šlogaš.

  • ZatonMesecnikov

   Če bi Dolfetu dobro kazalo, ne bi ti vedel danes za partizane. Poleg tega meščansko sodstvo ni likvidiralo. Likvidiralo je revolucionarno ljudsko sodstvo. V tem je razlika. .

  • Andrej

   Ne menjaj Nickov. Menjaj pamet.

 • JANEZ GUS

  Katere so pa potolkli v Franciji,Belgiji,Nizozemski,Norveški…..Take svinjarije zločinske je zmožen samo komunist…Naša zločinska banda,tvoja,se je dresirala pri drugi zločinski bandi-matjuški Rusiji.

 • JANEZ GUS

  Menjuješ nicke kot gate,pa še vedno si neumen.

 • JANEZ GUS

  Poglejte to intelektualno bedo gošarsko.Prva slika.Zleve prva dva hlapca,oz. vaška potepuha ,tretji mesarski vajenec,četrti mizarski vajenec,na koncu falirani učitelj.

  • KAPIBARA

   Imam vtis, da so ti znani..??

   • JANEZ GUS

    znani.-…,..

    • Andrej

     Oprosti, da se vmešam. A je bil kdo Potočan? Lislim iz Loškega potoka.

     • JANEZ GUS

      ne

    • KAPIBARA

     UUuuu, pol si pa ziher “mal” jezen..!!

     • JANEZ GUS

      Si prepoznal svojo žlahto..

     • KAPIBARA

      Ne ! Tako kot mi ni znano od kod so..
      Sem dobil vtis, da si nekaj malega jezen name..
      Nisem NIČ slabega mislil- samo vprašal..

     • JANEZ GUS

      Potem je pa vredu,jezen pa nisem nate,ker nimam bit zakaj.

  • JANEZ GUS

   Zdaj si pa predstavljajte ,da si padel v roke tem intelektualcem.Pomislite in predstavljajte si neko osamljeno kmetijo,kamor je ta banda prišla.Predstavljajte si mater ,očeta,deset otrok,staro mater ,očeta,ko so ti banditi začeli ropat ,pobijat,na kocu pa še požgali.Kateri pameten človek potem ne bi šel k domobrancem.Samo bandit ne.

 • Andrej

  Ejga, če pogledam tele “naše” partizane in jih primerjam z nemškim Wehrmachtom, ki so ga menda premagali, si mislim: nemci so zbežali od groze ali pa pomrli od smeha.

  Tile tipi so bili dobri le za teror nad neoboroženim lastnim narodom in za nič drugega.

  • Janez Kepic-Kern

   Ja, žal so bili v VEČINI – taki – kot si zapisal. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  “LJUBITI DOM – ŽIVLJENJE DATI,
  ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA – MATI”

  To je napis na obzidju pokopališča v Komendi
  – namenjen zamolčanim
  – v glavnem s strani ex KP STALINISTIČNIH T.I. “PARTIJA-PARTiZANOV, VOSA, OZNE, KNOJA” ITD.
  nesodno polit pomorjenih Slovencev, domačinov iz okoliša Komenda.
  Njih “bolečine” in smrti ljudje iz okoliša Komende
  – seveda ne bomo nikoli – pozabili !

  Zanimivo pa je,
  da so zelo poskrbeli
  ZA TO, DA BI BILI “POZABLJENI” – EX KPS, KPS “MAČKOVCI”, VOSOVCI ITD., ki so nesodno morili nasprotnike nam Slovencem vsiljevanega
  – baje
  “svetloprihodnostnega” – STALINIZMA-KOMUNIZMA”.
  Danes na internetu in verjetno v arhivih zainteresirani
  – ŽE RES TEŽKO NAJDE OSNOVNE PODATKE O OSEBAH –
  – kot so bili – t.i. KP, OF – VOSOVCI
  in razni medvojni in povojni “lokalni, samohvalni – “stalinistični heroji”.
  Za nekatere “STALINISTIČNE HEROJE”
  so njih potomci – celo tako zelo poskrbeli,
  DA SE NE VE, KJE SO NJIH GROBOVI !
  Pred kratkm sem bil pra presenečen,
  DA SO Z INTERNETA UMAKNJENI PRAV VSI PODATKI,
  O POKOJNIH EX KP STALINISTIH, ki so bili po 2. vojni strah in trepet – svojih okolišev.
  Zdaj pa
  podobno kot njih žrtve – trohnijo
  POZABLJENI IN NESPOŠTOVANI
  V
  NEOZNAČENIH — GROBOVIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENNDA

 • xtc

  Te zgodbe so 1000x bolj pomembne za razumevanje zgodovine Slovencev kot razne Lažgoše ,Pobegle planine ipd zlagane komunistične pravljice,ki jih je treba z akterji vred poslat na odpad zgodovine.
  Kaj velja opomniti ob tem?
  Tole;Komunizmi in socializmi ,ko prlezejo na oblast nanjo naplavijo največjo družbeno dnojsko golazen in primitivce,ki v normalni družbi bodisi prebiva v kanalih,getih ali zaporih njih zavržnost,izprijenost iztirjenost in mentalna okvarjenost se nato izraža čez zločine,lle tako in s tem se da sodrga lahko indentificira in čuti pomenbno i “intelektualno”,kar pove vse o njej.
  In ,če se čudite sedaj zakaj so Franci,Pinocheti ipd tako obračunavali z to druščino se ne čudite-šlo je za povsem logične reakcije na njihovo početje ,ki je rodilo nato kontra upor in teror.
  Ne glede kako velik zločinec je Hitler bil, in kako je sovražil Ciganje in kasneje Jude-še pred njimi je dal v lagre in pobiti vse Nemške bolj vidne komuniste in rusko naklonjene socuialiste-kar pove zelo veliko ,če zgodovino razumeš kot učiteljico življenja.

 • IZBIRA

  “Stranke” Partijskega Foruma 21 (zamrznjeni CK ZKS) saj jih ni potrebno imenovati, z najnovejšim bestselerjem LMŠ, so slika in prilika predvojnih komunistov, ki so zaslužni za komunistično diktaturo v Sloveniji, pa tudi širše (saj ni potrebno obnavljati kaj in kakšni kalibri so bili to). Razlika je samo v okoliščinah in ne morejo pokazati svojega popolnega ideološkega arzenala vladanja in metod boja za oblast.

  • JANEZ GUS

   Samo to je žalostno,ker blesav slovenski narod to ne vidi……..

   • IZBIRA

    Ena od komunitičnih metod je, da v svoje rabote vključiš rajo. podkupaovanje, ovaduštvo,izsiljevanje na drugi strani izbira, dobra služba, privilegiji, gledanje čez prste našim. Človek se ščasoma asimilira v sistem, čez par generacij pa ga poosebi. In zdaj se nadaljuje tako stanje. Ljudji je strah za svoje preživetje, ker menijo, da jim ga lahko zagotovi to na kar so navajeni. Komunsisti so pokvarjeni in potuhnjeni in s svojo RTV propagando brez posebnih naporov samo vzdržujejo tako miselnost.

    • JANEZ GUS

     Na to komunajzersko izprijeno metodo je treba stalno opozarjat doma in v družbi.To anti slovensko izprijenost in pokvarjenost imajo rdečuhi v genih.Dobili so jo od svojih zločinskih prednikov in to brez vsake morale prenašajo naprej.To pa celo to brez moralno šolstvo še vspodbuja.Čefurji,migranti,pa je voda vse na zločinski komunarski mlin.Mislim,da je stvar jasna.Kljub svinski RTV.-jevski anti slovenski propagandi.

 • IZBIRA

  Predlagam nekomunističnim partizanom in njihovim somišljenikom, da ustanovijo svojo ZZB NOB in se distancirajo od komunistične ZZB NOB.

  • JANEZ GUS

   Njet zmožno-ker teh ni več,to je pa ideološka kučanova organizacija.Poglej te mlade debeluhe ko se z mitraljezi šopirijo v Dražgošah.Ima pa ta komunistična štala RTVS povno pripomb čez zgodovinske resnične Rovte,brez mitraljezov.Ogabni smrad komunistični.Kjer koli v Sloveniji zasadiš lopato,naletiš na komunistično delo.Lahko bi prasci že enkrat utihnili.

   • IZBIRA

    Pa potomci, naj se distancirajo od krvavih komunistov in zločinskih partizanov.
    So bili tudi moralni in pošteni partizani, ki so po vojni živeli normalno življenje, kolikor so jih pustili zločinci pri miru.

    • JANEZ GUS

     Si jih videl na Kotnikovi,to so neki smrkavci s koli,ker ne vem kaj bi radi in komu pripadajo .a to je neka anti fa.Ta mafija rabi delo,in to prisilno v kamnolomu.Koreninijo pa v partizanščini v zločinih.To bando vspodbuja slovensko šolstvo- zlagano.

  • ZatonMesecnikov

   Pravzaprav so oni kar celotno obstoječo ZZB NOB distancirali od komunistične partije. Češ da z njo niso imeli nič….

 • piko8

  Vse sledi v slolandiji vodijo v murgle, k Mafijskemu Botru milanu kurčanu!!

  • JANEZ GUS

   Ima pa ta bandit polno pomagačev in to v parlamentu,ki se imenujejo desni.Ena kuzla je zdaj ob pomoči prevare ušla v Bruselj.

  • neuralinkn1

   Vse bi pomenilo, da se Kučan skriva za slovensko pomladjo, zrežiral je demokracijo, totalitarno oblast in opozicijo.
   Edino tako lahko kontrolira vse, ker je vse tudi on ustvaril in lahko v vsakem trenutku uniči kar hoče.

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  Je pomembno.
  “LJUBITI DOM – ŽIVLJENJE DATI,
  ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA – MATI”

  To je napis na obzidju pokopališča v Komendi
  – namenjen zamolčanim
  – v glavnem s strani ex KP STALINISTIČNIH T.I. “PARTIJA-PARTiZANOV, VOSA, OZNE, KNOJA” ITD.
  nesodno polit pomorjenim Slovencem, ji so bili domačini iz okoliša Komenda.
  In ki so bili v veliki večini pošteni in delovni ljudje, ki niso želelii nič drugega kot normalno živeti, biti kmetje, obrtniki, podjetniki, trgovci itd.
  – nekaterim je uspelo priti v Kanado, v ZDA, v Brazilijo in v Argentino – kjer so bili v veliki večini priznani, pozitivni, delovno in življenjsko uspešni ljudje.

  Njih “bolečine” in smrti ljudje iz okoliša Komende
  – seveda – ne bomo – nikoli – pozabili !

  Zanimivo pa je,
  da so zelo poskrbeli
  ZA TO, DA BI BILI “POZABLJENI” – EX KPS, KPS “MAČKOVCI”, VOSOVCI ITD., ki so nesodno morili nasprotnike nam Slovencem vsiljevanega
  – baje
  “svetloprihodnostnega” – STALINIZMA-KOMUNIZMA”.
  Danes na internetu in verjetno v arhivih zainteresirani
  – ŽE RES TEŽKO NAJDE OSNOVNE PODATKE O OSEBAH –
  – kot so bili – t.i. KP, OF – VOSOVCI
  in razni medvojni in povojni “lokalni, samohvalni – “stalinistični heroji”.
  Za nekatere “STALINISTIČNE HEROJE”
  so njih potomci – celo tako zelo poskrbeli,
  DA SE NE VE, KJE SO NJIH GROBOVI !
  Pred kratkIm sem bil
  prav
  presenečen,
  DA SO Z INTERNETA UMAKNJENI PRAV VSI PODATKI,
  O POKOJNIH EX KP STALINISTIH, ki so bili po 2. vojni strah in trepet – svojih okolišev.
  Ki sem jih nekatere – zelo dobro
  – OSEBNO POZNAL.
  Zdaj pa
  podobno kot njih žrtve – trohnijo
  POZABLJENI IN NESPOŠTOVANI
  V
  NEOZNAČENIH — GROBOVIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • neuralinkn1

   Vsak človek ima svoj grob, brez skrbi, narava nikogar ne zavrne, ker ljudje nismo kamen.
   Zakaj tiste ljudi nihče ne pogrepa, to je zanimivo, očitno skozi življenje niso imeli veliko prijateljev, zgleda niso naredili nič takega, da bi jih kdo poznal.

 • mitja čot

  Tovariš Marko Koprivec je v parlamentu povdaril,da je njegova stranka SD ponosna naslednica komunistične partije Slovenije!!!

  • Janez Kepic-Kern

   RES JE.
   MORA ŽE BITI – RES “TEŽEK ČUDAK”
   ta – tovariš KOPRIVC.
   mORDA
   JE KAK SORODNK OD
   – ZNANEGA T.I. CK ZK, ČGP DELO ITD.
   v 1970, 1980. letih aktivnega
   “TROJNEGA FUNKCIONARJA ” – JAKA KOPRIVCA ? Ne vem.
   Ne poznam, niti nočem poznati – tako “čudaških” ljudi.L.R. JANEZ K.KERN KOMENDA

  • ZatonMesecnikov

   Pravzaprav se je ZKS samo preimenovala v Socialdemokrate. Tako kot so se ruski Socialdemokrati leta 1911 preimenovali v Komunistično Partijo.

   nič novega v zgodovini….

   • neuralinkn1

    Pozabljaš na številne partijske sekcije, dekcija za kmetijstvo je postala SLS, peta kolona do SDS, hrvaška manjšina so NSi, vaška udba so SNS, indoktrinirana študentarija LDS, starešine so Desus,… vsaka dejavnost je dobila svojo interesno politično stranko. Vsi skupaj so ZKS, vsak upor je zaman.

    • ZatonMesecnikov

     Komunistična partija ni imela sekcij, ker je težila k enotnosti. Imela pa je Ministrstva, po uzurpativnem prevzemu oblasti….

  • neuralinkn1

   Nima biti na kaj ponosen, SD obstaja zato, ker smo se morali znebiti njihovega komunizma.
   Zaradi takih komunistov je propadla že Jugoslavija, pa kako tudi.

 • neuralinkn1

  Neumnost.
  Slovenci niso nikoli sprejeli okupacije, razlog je bil seveda eksodus slovenstva in pa evgenično razslojevanje naroda, glede na kdo se je rodil čigavim staršem. Sosedje so si razkosali Slovenijo in uničili slovenski narod, vse kar je bilo slovensko je moralo izginiti. Nacisti so bili pri tem zelo natančni in temeljiti, zakon o rasni higieni je bil nedvoumen in namenjen novemu začetku, samo za izbrane predstavnike izmišljenih ras ter brez bremen in balasta.
  Zdaj pa, kralj jo je stisnil v Francijo in Anglijo, kmečka zveza je znorela in prodala slovenske dežele bodočim cesarjem Evrope, pomagali so jim izbrisati slovenstvo, pobijati vse nezaželjene migrante, domače reveže in bolane pokveke, h komu točno bi se naj zatekli obsojeni na bedo in smrt?
  Nobenih komunistov ni bilo, razen par zblojenih študentov, nobene vlade ni bilo, mediji so širili edino sovražno vojaško propagando in lagali, totalitarizem se je širil skozi vse strukture oblasti, zato so bili veseli vsake novice o borcih za svobodo, ki so se nacističnim norcem uspešno uprli. V Evropi, je ostala nacistom edino še Anglija, vse ostalo so okupirali dkoraj čez noč. In oa seveda sovjetska naveza, ki je ni mogel zlomiti, ne glede na izgube, na.ruski strani so de borili proti nacistom tudi vsi izbrisani in izgnani evropejci.

  Zato ni mogoče trditi, da alternative niso obstajale in je bilo vredno prodati Slovenijo. Zakaj je bil komunizem bolj human totalitarizem, pa se je videlo šele s padcem nacističnega režima, ko kar 50 ni bilo nobenega skrajnega državnega terorizma in niti ene vojne. Razlika je dokaz, da so bili komunisti vseeno boljša oblika nacional socializma, primerna za narode in čase. Zakaj je Evropa tako hitro padla, ker je bil narod tako pokvarjen in butast, prej ne, po vojni pa je delo zagotovo marsikoga osvobodilo, ko je moral počistiti drek in si zgrafiti vse na novo.

 • Lustrator

  Tako kot razsežnosti človeške duše, da lahko v pijani fanatični pripadnosti ideji zagreši tako zverinske stvari, je srhljivo to, da ljudje še dandanes (ko naj bi bili naprednejši, demokratičnejši, bolj informirani, bolj ČLOVEŠKI) povečini do teh žrtev in njihovih svojcev ne čutijo prav nikakršne empatije – nasprotno, celo moti jih, da se o tem sploh piše in razpravlja, saj moti njihovo zlagano sliko o idiličnem svetu v katerem živijo.
  Pošastno.

  • neuralinkn1

   Zakaj, kaj pa imajo današnje generacije s tistimi žalostnimi dogodki, nič, mogoče je kdo potem lažje začel, ampak vseeno so morali delat, vsak dan pošteno garat za to bedo, ki so jo zapustili pokvarjenim, lenim in zarukanim otrokom.
   Tiste kosti naj spucajo, zakopljejo, nabijejo čez križ in smo zaključili, saj to ni nič novega, zdaj bo pa res mir.

   • Lustrator

    O pa še kako imajo – prav VSE kar se dogaja danes je posledica tistega kar se je dogajalo včeraj. Vse današnje elite so posledice bratenja s tistimi, ki so si oblast zločinsko iztrgali pred 75 leti in obratno: kdor je bil v tistem času označen za črno ovco, je še danes črna ovca z vsemi nespreobrnjenimi znanci in sorodniki – če so ga seveda sploh pustili pri življenju. In niti približno se ne ustavi zgolj pri materialnih pridobitvah in oškodovanju državljanov in celotnega naroda. Ključen je predvsem moment, da so današnje generacije vzgajane v zgledu da je do uspeha možno priti le preko zločina – večji kot je zločin, večja je nagrada. Elita naroda je že 75 let sistematično pobijana, zapirana, linčana, šikanirana, onemogočana in izseljevana, medtem ko so njegovi najslabši členi preko revolucije zasedli najpomembnejše stolčke, ki jih iz roda v rod prenašajo naprej na svoje potomstvo.

    • neuralinkn1

     Se strinjam, je tragično in nesprejemljivo, do konca umazano, ampak si kar dobro opisal kaj se dogaja.

     Dodal bi samo eno, ni nukno, da so si komunistični fašisti prisvojli totalno oblast šele po koncu vojne oziroma z revolucijo, ki je pravzaprav ni bilo, marsikdo je bil na oblasti že pred vojno, poznali so ljudi, imeli so denar, njim ni bilo težko pravočasno zamenjati strani. Hlapce so pasli že prej in jih še danes, hlapčevska kultura, način razmišljanja in obnašanja se prenaša iz roda v rod, nikoli ni bilo drugače, že sto let trpimo zaradi istega izdajalskega in retardiranega,,skrajno pokvarjenega človeškega gnoja. Ker ni bilo prave revolucije.

 • neuralinkn1

  Zanimiva pričevanja, bodimo iskreni, v nacističnih in ustaških koncentracijskih taboriščih se ne bi moglo zgoditi, da bi kdo preživel in celo pobegnil. Poznam to knjigo, še cel kup zgodb je takih, ki opisujejo lako so bežali domobranci in ustaši iz grobov. Sčasoma so se komunisti malo unesli in so lahko povedali kar do si zapomnili, desetletja po travmatičnih dogodkih. Linč se je zagotovo zgodil, o tem ni dvoma, razmeroma malo človeških ostankov je tudi dokaz, da je res marsikdo ušel. Zato pa je vse skupaj vedno brez veze, kdor misli, da se mora maščevati, mora to storiti s svojimi rokami. Najbolje je sovražnika tudi pokopati, šele potem zanesljivo veš, da je res mrtev in ga zagotovo ne bo nazaj. Šalabajzerji so mislili, da je moriti ljudi šala, pa očitno ni tako, zdaj bodo pa morali poslušali duhove in jih bodo preganjali zombiji do smrti. Marsikoga še čez, bodo plačali pa njihovi potomci, imajo tudi s čim, če so pa večino pokradli živim mrtvecem.

  Zanimivo je, da o domobranskih koncentracijskih taboriščih ne vemo praktično nič, za razliko od nemcev, itslijanov in ustašev, so di naši izdajalci služili kruh v okupatorjevih zaporih, kjer so morili ljudi bolj sistematično, z industrijsko natančnostjo in so znali tudi počistiti za sabo prah in pepel, ki je ostal od slovencev.

 • jakob kovač

  http://www.spslo.si/2016/02/objavljamo-prepise-knjige-domobranski.html

  Takoj boste zbrisali,to pokaže kako nedolžni ste bili domobranci!

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  Tudi
  t.i. KP STALINISTIČNI=PARTIJA=T.I.. “PARTIZANI”,
  T.I VOS, OZA, KNOJ T.I. “HEROJI – zdaj leta 2019. večinoma trohnijo
  podobno
  kot njihove – protistalinistične žrtve
  v
  NEOZNAČENI ALI “SKRITIH” GROBOVIH !
  razloge – naj napiše – kdor jih – ve. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  PONAVLJAM.
  Je pomembno.
  “LJUBITI DOM – ŽIVLJENJE DATI,
  ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA – MATI”

  To je napis na obzidju pokopališča v Komendi
  – namenjen zamolčanim
  – v glavnem s strani ex KP STALINISTIČNIH T.I. “PARTIJA-PARTiZANOV, VOSA, OZNE, KNOJA” ITD.
  nesodno polit pomorjenim Slovencem, ji so bili domačini iz okoliša Komenda.
  In ki so bili v veliki večini pošteni in delovni ljudje, ki niso želelii nič drugega kot normalno živeti, biti kmetje, obrtniki, podjetniki, trgovci itd.
  – nekaterim je uspelo priti v Kanado, v ZDA, v Brazilijo in v Argentino – kjer so bili v veliki večini priznani, pozitivni, delovno in življenjsko uspešni ljudje.

  Njih “bolečine” in smrti ljudje iz okoliša Komende
  – seveda – ne bomo – nikoli – pozabili !

  Zanimivo pa je,
  da so zelo poskrbeli
  ZA TO, DA BI BILI “POZABLJENI” – EX KPS, KPS “MAČKOVCI”, VOSOVCI ITD., ki so nesodno morili nasprotnike nam Slovencem vsiljevanega
  – baje
  “svetloprihodnostnega” – STALINIZMA-KOMUNIZMA”.
  Danes na internetu in verjetno v arhivih zainteresirani
  – ŽE RES TEŽKO NAJDE OSNOVNE PODATKE O OSEBAH –
  – kot so bili – t.i. KP, OF – VOSOVCI
  in razni medvojni in povojni “lokalni, samohvalni – “stalinistični heroji”.
  Za nekatere “STALINISTIČNE HEROJE”
  so njih potomci – celo tako zelo poskrbeli,
  DA SE NE VE, KJE SO NJIH GROBOVI !
  Pred kratkIm sem bil
  prav
  presenečen,
  DA SO Z INTERNETA UMAKNJENI PRAV VSI PODATKI,
  O POKOJNIH EX KP STALINISTIH, ki so bili po 2. vojni strah in trepet – svojih okolišev.
  Ki sem jih nekatere – zelo dobro
  – OSEBNO POZNAL.
  Zdaj pa
  podobno kot njih žrtve – trohnijo
  POZABLJENI IN NESPOŠTOVANI
  V
  NEOZNAČENIH — GROBOVIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA