fbpx

Kdo ustavlja Odlazka?

Foto: STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je pred nekaj dni izdalo začasno odredbo, s katero družbi Časnik Večer prepoveduje prodajo ali obremenitev deleža v hčerinski družbi Večer mediji. Družbi Večer mediji pa je prepovedalo prenos dejavnosti na tretje osebe. Časnik Večer se je sicer s šestimi družbami iz kroga poslovneža Martina Odlazka pred časom dogovoril za prodajo hčerinske družbe Večer mediji, na to družbo pa je konec avgusta prenesel tudi dejavnost založništva in s tem tudi izdajanje časnikov Večer in Večer v nedeljo. 

V začetku septembra smo poročali, da je osrednji dnevnik Večer prišel v roke medijskega mogotca Martina Odlazka, ki se je proslavil z monopolizacijo medijev, poslovnimi goljufijami in izkoriščanjem invalidov. V svoji karieri si je zgradil medijski imperij, ki vključuje radijske postaje, televizijo (Veseljak), tisk (Primorske novice, Svet 24, Reporter), rumeni tisk (denimo Lady) in številne spletne strani (na primer Dolenjski list). Pod njegovim okriljem je tudi portal Necenzurirano, ki je financiran preko agencije Kokos. Zna se sicer tudi zgoditi, da mu bodo v prihodnosti nekaj medijev odvzeli – poleg tega, da se je pred kratkim odvijala javna dražba, na kateri so prodajali nekatere zarubljene revije, ima tudi na DUTB še nekaj nerazčiščenih računov. Urad RS za preprečevanje pranja denarja je ugotovil številne nepravilnosti, DUTB je vložila kopico kazenskih ovadb proti poslovnim sodelavcem in članom družine Odlazek.

Odlazek navzkrižno lastništvo prakticira že vrsto let
No, videti je, da so se zganili tudi pristojni. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč izdalo začasno odredbo, s katero družbi Časnik Večer prepoveduje prodajo ali obremenitev deleža v hčerinski družbi Večer mediji. Novinar Bojan Požar je spomnil, da se Odlazkovo početje nikakor ni pričelo z Večerom, saj navzkrižno lastništvo prakticira že vrsto let. “Zdaj je pač dregnil v tiste medije, ki jih neposredno kontrolira tranzicijska levica,” je pripomnil in dodal, da mu nenazadnje niso želeli prodati niti Mladine. Poleg tega, da zakon o medijih prepoveduje navzkrižno lastništvo dnevnoinformativnega dnevnika in radijskih oziroma televizijskih postaj, zakon tudi zahteva, da mora izdajatelj za pridobitev več kot petinskega deleža radijskega ali televizijskega programa ali dnevnoinformativnega tiskanega dnevnika pridobiti soglasje ministrstva za kulturo – čemur pa se je Odlazek s številni posamični lastniški deleži spretno izogibal.

Odlazkovi mediji

Sara Bertoncelj