fbpx

Kdo izmed ljubljanske scene je še prijateljeval s Smodejem

Julita Kropec (Foto: Facebook)

Medtem ko vsi trdijo, da nimajo nič z Dušanom Smodejem, pa vsak dan znova na dan prihajajo povezave, ki kažejo na to, da ga vsi vsaj posredno poznajo. Članica Inštituta 8. marec Maiken Kores je v preteklosti sodelovala z zloglasnim Fotopubom ter bila menda tudi Smodejevo dekle. Kuratorka Hana Ostan Ožbolt že dolgo prijateljuje z Niko Kovač in ne pozabimo, da je bil mentor Ožboltove ravno Roman Uranjek. Potem je tu še študentka AGRFT in igralka Julita Kropec, ki ravno tako odkrito podpira 8. marec, obenem pa naj bi bila tudi nekdanje Smodejevo dekle – na spletu najdemo posnetek njune vožnje po Benetkah.

Pred dnevi je po spletu zaokrožil posnetek, ki je bil originalno sicer objavljen na Instagramu – iz njega je razvidno, da se je umetnik in spolni predator Dušan Smodej z vodnim taksijem vozil po Benetkah, v njegovi družbi pa je bilo tudi neko dekle. Izkazalo se je, da gre za igralko oziroma študentko na AGRFT Julito Kropec – v času, ko je posnetek nastal, naj bi bila s Smodejem celo par. Menda naj bi Smodej Kropčevo ves čas varal in jo imel za naivno. Kako blizu si je Julita Kropec z 8. marcem, zaenkrat še ni znano, vendar pa je marca 2020 na Facebooku podpirala poziv 8. marca na proteste in njihov referendum “za vodo” ter delila njihov poziv za oddajo podpisov v pobudi “samo ja pomeni ja”.

Koliko nezaupanja v žrtve – in potem jih spodbujamo, prijavite, morate prijaviti“. Vsekakor, vedno in povsod jih bomo spodbujali še naprej. Vendar pa z vsem zavedanjem, da ko podajo prijavo, se drugi del težke poti šele začenja. Sistem do žrtev ni prijazen. Sistem je do oškodovank, če sploh pridejo do sodišča, krut. Prišli smo do spremembe zakonodaje na področju posilstva. Vendar se stvari s spremembo zakonodaje same od sebe ne spremenijo. Žrtve so še vedno izpostavljene največjemu možnemu dvomu v kaznivo dejanje, ki so ga prijavile. V nobeno drugo kaznivo dejanje se tako zelo ne dvomi kot ravno v posilstvo. In zgodbo morajo potem ponavljati znova in znova in znova,” je pred dvema dnevoma Kropčeva citirala del zapisa Društva SOS telefona – težko je oceniti, ali je s tem skušala žrtve spodbuditi k prijavi ali jih je želela prestrašiti.

Seveda je možno, da se je mlada študentka dramske igre postavila na stran žrtev in ne na stran svojega bivšega. Kot je tudi možno, da je bila tudi sama žrtev njegovih deviantnih praks – podobno kot se je zgodilo novinarki Maji Megla, ko je bil kratek čas njen partner Roman Uranjek. Medtem ko je Megla odnos prekinila že ob prvem poskusu ponižujočega, deviantnega spolnega odnosa, pa je tudi povsem možno, da je Kropčevi Smodejeva nasilna narava povsem ustrezala. Na eni od fotografij, objavljenih na Instagramu, je namreč videti, da njeno zadnjico krasi velika modrica. Jo je ponosno razkazovala ali je na tak način prosila za pomoč?

Po Italiji in tamkajšnjih zabavah naj bi se v Smodejevi družbi potikala tudi Maiken Kores, ki je že sodelovala z zloglasnim Fotopubom ter bila menda prav tako Smodejevo dekle. Nenazadnje pa je Koresova podpornica Inštituta 8. marec, kar nakazuje na to, da Niki Kovač zadeve okoli Smodeja morda vseeno niso tako zelo neznane. Po kuloarjih pa se pojavlja tudi informacija, da se je Manca Renko, po novem Grgić Renko in zaposlena na Filozofski fakulteti, morda z Luko Mescem razšla ravno zaradi Meščevega obiskovanja dežele radiatorjev. Informacija sicer ni potrjena, a “Ljubljanski kulturnik” je na Twitterju zapisal, da ne bi rad špekuliral, “a vendar, glede na to, kako pogosto se je v dodobra ogrevanih kleteh znašel po njunem razhodu: je bil mogoče ravno njegov interes za svobodno umetnost tisti, ki ju je oddaljil”? Ob tem je še zapisal, da Manca ni ljubiteljica radiatorjev. Njen “LOL” po njegovih besedah ni bil posmeh Smodejevim žrtvam, pač pa sprenevedanju Hane Ostan Ožbolt. Ožboltova je sicer še pred dvema letoma o Uranjku na Facebooku zapisala: “Umetnik, govorec, komunikator, povezovalec, ženskar, promotor, veseljak. In podpornik širokega duha, dobrosrčen mentor; tudi moj. Od leta 2017 gradiva iskren in intenziven dialog in hvaležna sem, da je na moji strani.”

Foto: družabna omrežja

In nenazadnje, o tem, da se Ožboltova in Kovačeva že dolgo poznata, pričajo tudi skupne fotografije. Čeprav je Smodejevo zgodbo težko prikazati uravnoteženo – Smodej namreč vztrajno molči, pa to vseeno ni razlog, da ne bi mediji izpostavili vsaj dejstev in domnev, ki so na voljo. Če še enkrat poudarimo besede Maje Megla, z molkom se soustvarja predatorsko družbo – tega pa si, vsaj mi, nikakor ne želimo.

Sara Kovač