fbpx

Še ena pritožba na varuhinjo pravic gledalcev Ilinko Todorovski zaradi žalitve plačnikov RTV

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Ilinka Todorovski (vir: twitter)

Vsakič znova RTV Slovenija potrjuje, da ne izpolnjuje svojega poslanstva. V uredništvo smo dobili pritožbo poslušalca na varuhinjo RTV. “Za večino plačnikov RTV prispevka je bilo to žaljivo in kratenje pravice do uravnoteženega poročanja” pravi poslušalec Vala 202. Opozoril je namreč na oddajo o kitajskih ukrepih med epidemijo, nesprejemljivi pa so bili komentarji voditelja po oddaji. Na Kitajskem v pokrajini Guangdži že več mesecev niso zabeležili novih okužb s covidom, a se še vedno vedejo (samo)zaščitniško in nosijo maske na javnih krajih, v javnem prevozu itd. Pri nas je to očitno nepredstavljivo, četudi nam število okužb eksponentno raste. Pri tem večinski mediji v Sloveniji niso prav v nobeno pomoč, še več, diskurz pogosto zapeljejo v smer nasprotovanja ukrepom. Žal se to dogaja tudi in predvsem na javni RTVS, ki jo še vedno prisilno plačujemo vsi – v zameno pa dobimo enostransko, torej vse prej kot uravnoteženo poročanje.

Poslušalec iz Kranja je v naše uredništvo sporočil, da je bila danes, 23. septembra 2021, zjutraj na VAL-u 202 oddaja o kitajskih ukrepih med epidemijo. Po oddaji je bil komentar voditelja, v katerem je po besedah poslušalca izredno pristransko in žaljivo opisal razmere v Sloveniji in ukrepe vlade ocenil zelo nesramno in lažnivo. Poslušalec se je spraševal, kako je mogoče, da se v eter spusti kaj tako nesramnega. “Za večino plačnikov RTV prispevka je bilo to žaljivo in kratenje pravice do uravnoteženega poročanja. Če se bo taka praksa nadaljevala, bo treba ustanoviti iniciativo za ukinitev plačevanja RTV prispevka in se poslužiti pravnih sredstev za preprečitev takih zlorab javnih medijev,” je zapisal in pritožbo poslal tudi varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev na RTV.

Novinar se je sicer v oddaji Globalna vas pogovarjal s Petrom Zupancem, pisateljem, ki živi že od leta 2010 na Kitajskem, tam je tudi poročen. Med drugim sta se pogovarjala tudi o razlikah, kako se na Kitajskem dojema protikoronske ukrepe, v kontrastu s Slovenijo. Zupanc je izpostavil nasprotje med kolektivizmom in individualizmom. Na Kitajskem so namreč vsi začeli postopati kolektivistično oziroma družbeno odgovorno – že od samega začetka so upoštevali ukrepe kolikor se je le dalo in sedaj ni nič drugače. “Na zahodu pa je v ospredje prišel individualizem in to v tem smislu, da bi se vsak zavzemal le za svoje pravice, na družbo okoli sebe pa bi pozabil,” je pojasnil razliko Zupanc. Novinar ga je še vprašal, ali je kdaj videl Kitajca, ki bi nosil masko pod nosom. “Niti enega,” je odgovoril pisatelj.

Peter Zupanc (Foto: zajetje zaslona)

Na Kitajskem razmišljajo na ta način, da se maska nosi predvsem zato, da se zavaruje druge – ne glede na lastno udobje. Tudi če je posamezniku rahlo neudobno imeti masko na nosu, je to povsem zanemarljivo, če lahko z masko zavaruješ družbo. Tudi o cepljenju razmišljajo podobno, saj Kitajci zelo verjamejo v znanost in tehnologijo. Cepijo se praktično vsi, trenutno imajo precepljenega približno 78 odstotkov prebivalstva. Zupancu se zdi, da na zahodu jemljemo svojo neranljivost kot samoumevno, medtem ko se na Kitajskem zavedajo, kako se lahko celoten sistem v trenutku razkroji. Proti virusu se je treba spopasti kot skupnost. Tudi kazanje osebnih podatkov se tam se zdi nič spornega, tudi na tem področju verjamejo v tehnologijo in zaupajo državi. Zupanc je izpostavil, da seveda ni isto, če daješ osebne podatke v dobro skupnosti ali pa zato, da obogati nek kapitalist – pri čemer je podal primer Facebooka. Zanimivo je, da v Sloveniji pri družabnih omrežjih in še marsikje drugje s podatki nimamo težav, medtem ko se nam zdi v primeru PCT-ja to nadvse problematično. Je pa tudi res, da so na Kitajskem pojmi, kot je svoboda, definirani drugače.

Sara Bertoncelj