Kako nekredibilen je seznam kredibilnih medijev Evropske komisije, pove primer Mladine

Datum:

Evropska komisija je med vire kredibilnih medijev uvrstila tudi Mladino. Številnih to ne preseneča, saj je evropska komisarka vidno stopila na stran “depolitizacije” javnega medija, ki prav tako spada na seznam “kredibilnih”. Na seznamu so tudi Pop TV, Kanal A, spletni portali 24ur, Siol in N1info.

Kaj nam pove dejstvo, da se na seznam zaupanja vrednih in kredibilnih virov informacij, iz katerih črpajo tudi druge države, ko poročajo o naši, uvršča celo Mladina, ki je znano glasilo tranzicijske levice? Medij, ki je nekoč res morda veljal za “kredibilnega” in kritičnega do oblasti, danes pa olepšuje vladne zdrse in promovira totalitaristično ideologijo?

Novinar Alexander Fanta, član nevladne organizacije Acces Info v okviru EU, je objavil seznam medijev, ki za Evropsko komisijo veljajo za “kredibilne”. Podatki so pridobljeni s strani AsktheEU.org, na kateri se naslavljajo vprašanja o Evropski uniji. Omenjeno spletno mesto upravljata dve neprofitni in nevladni organizaciji: Access Info Europe in mySociety. Ironično je namen prve organizacije zaščititi pravico do informacij in med drugim tudi opolnomočenje novinarstva, a sodeč po njihovem seznamu le “trobijo v isti rog” kot levemu polu naklonjeni del Evropske komisije.

Kako bi sicer drugače pojasnili dejstvo, da so na seznam kredibilnih uvrstili Mladino? To je komentiral tudi nekdanji minister Aleš Hojs, ki je na X zapisal: “Nekdaj je bila @SpletnaMladina revija, ki je pomembno prispevala k demokratizaciji in padcu komunizma v Sloveniji. Običajno razprodana. Danes služi tistim, ki plenijo javni denar, medijsko morijo politične tekmece, poveličujejo zablode komunizma in navijajo za vrnitev socializma.”

S Hojsovim razmišljanjem se strinja tudi politični analitik Mitja Iršič, ki meni, da je “seznam medijev, ki jim je EK politično dala pečat primernih, že v osnovi slaba ideja“, saj se ob tem poraja vprašanje, “zakaj bi bila neka nadnacionalna entiteta glavni arbiter tega, kar je pravo novinarstvo oz. kaj so lažne novice”. Kot pojasnjuje, so politiki kot arbitri resničnosti informacij tradicija, ki so jo poznali boljševiki in jo še danes prakticirajo socialistični tirani in bližnjevzhodni despoti. “Je to res EU, ki si jo želimo?”

To pove več o ideološki usmerjenosti EK kot verodostojnosti Mladine
Dejstvo, da je Mladina na seznamu zanesljivih medijev, je “kronski dokaz, kako ideološko obarvan je tak seznam, in dejstvo, da so Evropski komisiji pri izdelavi seznama pomagali skrajno levi aktivisti tipa slovenski DNS. Mladina kot neomarksistična, divje pristranska publikacija, ki jo mnogi vidijo kot bilten skrajne stranke Levica, je medij, ki ustvarja t. i. opinion piece novinarstvo. S takšnim novinarstvom oz. aktivizmom ni nič narobe. Je pač pristransko in podrejeno eni politični opciji. Žaljivo pa je za intelekt Evropejcev, da Evropska komisija tak medij uvrsti na seznam “zanesljivih” medijev. To sicer pove več o ideološki usmerjenosti (ali naivnosti) EK kot verodostojnosti Mladine.”

A koga bi čudila Mladinina uvrstitev na seznam “kredibilnih”, ko pa na isti seznam spada tudi RTV Slovenija. In vemo, kako močno se je za “depolitizacijo” borila tudi evropska komisarka Věra Jourová, ki je v času ustavne presoje o noveli zakona o RTVS obiskala Slovenijo in ustavno sodišče, z uradnim zapisnikom takratnih pogovorov pa javnost še do danes ni bila seznanjena.

Foto: Ministrstvo za kulturo

Med uvrščenimi na seznamu ne manjka niti N1. Lastnik tega medija je srbski tajkun Dragan Šolak. Kot smo že poročali v preteklosti, je njegov odtis zaznati tudi pri opazovanju delovanja globoke države. V politični kampanji je N1 prav tako odkrito podpiral Roberta Goloba in hkrati vodil kampanjo zoper takratnega predsednika vlade Janeza Janšo.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...