Mladinine nebuloze: Vojna proti splavu produkt “industrije laži” in kako je nacionalizem poskrbel za prepoved splava

Foto: Epa

“Ko je splav postal zakonit, je to bil prelomni trenutek za samoodločbo žensk,” so zapisali pri Mladini in navedli, da se je zakonodaja na področju splava v zadnjih letih začela zaostrovati v državah, kot so Poljska, Italija, Španija in ZDA. Pri tem so navedli kup nesmislov.

Razlog za vse strožjo zakonodajo pa naj bi po trditvah sociologa Andreasa Kemperja bilo zmanjševanje števila prebivalcev, kar naj bi posledično vodilo v povečanje nacionalizma in vladno spodbujanje k imetju več otrok. Po drugi strani pa naj bi bil feminizem zaradi številnih bojev “za volilno pravico, poroke za vse, ženske kvote izčrpan, zato ima manj moči za boj, da je treba ženskem omogočiti, da same odločajo o rojstvu otrok”, so zapisali pri Mladini.

Bolj res bi bilo trditi, da se je feminizem izpel. Namreč, edina stvar, za katero se je v samem začetku zavzemal, je bila dosežena, ženske so postale enakopravne z moškimi. Namesto, da bi se tu tudi ustavil, si je feminizem skozi desetletja svojega obstoja iskal vedno nove mline na veter, dokler se feministične junakinje prejšnjih desetletij niso začele spreminjati v “nestrpne”, saj si upajo trditi, da moški, ki spremeni spol, še ni ženska.

Ne nacionalizem, temveč progresivci, ki so šli predaleč
V številnih državah strožja zakonodaja glede splava ni vzniknila zaradi “nacionalizma”, ne glede na to, kako lepo bi bilo to slišati, temveč kot protiudarec progresivizmu. Če samo pogledamo v ZDA, kjer je trenutno tako aktualna nova zakonodaja, ki so jo sprejeli v Alabami, s katero je splav iz kateregakoli razloga prepovedan. Ta zakonodaja je bila sprejeta na zvezni ravni potem, ko so demokrati v zveznih državah, kot je Virginia, dovolili opravljanje splava do samega rojstva.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Pri Mladini si niso mogli pomagati, da ne bi za nasprotovanje splavu okrivili cerkve. Po mnenju profesorice Daphne Hahn naj bi bil kriv papež, ki “enači splav z umorom”. Trditev Hahnove je smiselna zgolj in samo, če je cel svet katoliški. Ravno tako pa ne gre za to, da “ženske ne morejo same odločati o rojstvu otrok”. Gre za življenje otrok, ki bi jih podporniki kulture smrti iz takšnih ali drugačnih razlogov radi umorili.

“Potrebna je tehtna, argumentirana razprava, ki edino lahko privede do razumnih zaključkov in rešitev.” To so lepe besede, a kaj, ko je na koncu dneva izbira še kako črno-bela. Na koncu dneva je vprašanje vedno, ali bomo nedolžnega otroka ubili ali mu pustili živeti.

Splav na Nizozemskem
Kot dober primer liberalne politike splava Mladina omenja Nizozemsko. “Ta država ima glede splava eno najbolj liberalnih zakonodaj v Zahodni Evropi (…) kljub temu je Nizozemska med državami z najmanj splavi na svetu.” Kakršnakoli omemba številk izostane. Statistika kaže, da na Nizozemskem letno s splavi ubijejo okoli 30 tisoč otrok. Včasih, ravno v letih, ko so v državi legalizirali splav do 24. tedna nosečnosti, so letno s splavi pomorili okoli 40 tisoč nedolžnih otrok. V tistih norih sedemdesetih letih pa se številke povzpnejo celo do 100 tisoč pomorjenih nedolžnih otrok. Število splavov na Nizozemskem se ni skrčilo zaradi dostopnosti opravljanja splava, temveč splošno razširjene rabe kontracepcijskih sredstev.

Za konec so pri Mladini začeli še s teorijami zarote. Tako naj bi se po navedbah, ki so jih povzeli iz Salonovega intervjuja z Ari Rabin-Havtom, za nasprotniki splava skrivala “dobro zakrinkana industrija”, ki z namenom služi politiki in “ustvarja in razširja laži”. Kaj točno so te laži, ni nikjer opredeljeno, a najbrž niso imeli v mislih skritih kamer, ki so v zadnjih letih v ZDA ujele kar nekaj strokovnjakov za splav, kako razpravljajo o ceni organov v splavu pomorjenih otrok. Nekateri “zdravniki” gredo celo tako daleč, da sami nazorno opišejo, kako raztrgajo otroka in ga izvlečejo ven po delih, zato da lahko potem organe prodajo naprej.

Ivan Šokić

 • Luiggi

  Zalostno,toda resnicno!!!…Ali vsi Slovenci veste kaj pomeni napis na tisi tabli,ki jo nosi zenska na sliki in pise:”Get the politics out of my pussy”!…Bukvalno prevedeno v slovenscinio bi se glasilo nekako takole:”Hocem politiko ven iz moje pizde”!…Amen!

  • pajot

   Smrklja s tem napisom po moje sploh ne ve zakaj gre. Zloraba otrok v politične namene,bi rekel.

   • JANEZ GUS

    Zakajena s Kotnikove.

   • SIMON ROZIC

    …a nismo mi, mladinci nosili parole: “Mi smo Titovi, Tito je naš!”
    a to pa ni bila politična zloraba otrok? Celo osnovno šolo in še naprej
    so nas nabijali s tem diktatorjem in marsikomu (odraslemu) je šlo na
    kozlanje!

 • lauraas

  Ker latinke in črnke ne delajo splavov, belke pa, se zato zelo povečuje nebelsko preb. v ZDA.

 • kokobily

  Amerika je mati laži (Hollywood sindrom).
  Posneti filmček (baje “skrita” kamera) je tehnično popolnoma nezahtevno. Fundamentalistov vseh vrst (verskih, orožarskih, finančnih..) srečaš na skoraj vsakem koraku…Svoboda, baje..Vse, dokler se ne dokopljejo oblasti, magari samo na lokalni ravni, tedaj svoboda postane samo njihova svoboda, da druge komandirajo. Pa, ne samo v USA, celi svet bi radi komandirali.. POvsod vidijo “tiste druge”, ki jih je treba “podučiti”. Počakajmo malo, v kratkem nam pride nova USA veleposlanica (brez kakršnihkoli izkušenj v politiki, še manj v diplomaciji), ki še žlice ne da v usta, brez “thank God”.
  Alabama – joj – če si lahko zamislite najbolj zadrte verske fanatike, ki se še ob fkanju trikrat prekrižajo, ste komaj malo odstrli zaveso v mračni sobi…Tam ti pa res zastane pamet… Prav, ali ne-prav se ne rešuje z dekretom. Država je varuh pravic, ni pa naš lastnik. Država se v odnosu do državljanov mora brzdati, ker v tem odnosu ni ona suverena, ampak državljani. Državljani ne smemo postati “volilci”, ališe bolj zanikrno “davkoplačevalec”. Če te pravica nema država, še manj jo lahko ima pevsko društvo, kokodak družba štrikaric, ali cerkev. Preprosto, niso sogovornik, smo samo mi sami – kakorkoli se zmenili . Demokracija !

 • VERZIFIKATOR

  Gregorija Repovžič

  POMOČ MLADINI

  »Gopod doktor, dajte pohitite,
  rada bi že končno to splavila,
  tega spačka da bi se znebila,
  gospod doktor, kje se le mudite.«

  »Vem, da radi bi bili napredni,
  a ste osivela stara mati,
  ni se treba več za splav vam bati,
  žal pa ste bili premalo zgledni.«

  »Kaj mi, doktor, vendar govorite,
  jaz da nisem zgled bila mladini,
  abortirala sem večkrat, na višini
  sem lebdela, le oči odprite.«

  »Zdavnaj sem odprl jih, višina,
  z njo ki vi ponašate se mati,
  pa me sili vsakokrat kozlati,
  takšna namreč vaša je mladina.

  Tista, ki žal niste je splavili,
  ki rodili ste jo po pomoti,
  sami bebčki, norci in faloti,
  mati, hud zločin ste zakrivili.«

 • sloustava

  Posle =banja nema kajanja….tako nekako je krozilo po drzavi desetletja nazaj. In to mora veljati se danes. Ce znas dati noge narazen, ves, da lahko nastopijo posledice. Posledice tvojega predhodnega dejanja. Zato, dragi dekleta, pamet v roke in med noge! Simpl! Ne bom papodpirala, da ti nekaznovano seksas, orgiras in nato ubijas. Ne!

  • xtc

   Glej danes obstaja toliko zaščite,da je splav pravzaprav odveč.
   To,da pa nekdo počne nekaj brez odgovornosti,mora pač prevzeti za neumnost odgovornost-zelo enostavno je to.

 • if

  Legalizirani splav je produkt “industrije laži” izražen z naklepnimi umori iz nečlovečnosti, uničenim potencialom nerojenega razvoja in s frustriranimi avtorji splava, ki svojega dela ne morejo zagovarjati z absolutnimi naravnimi argumenti.
  Legalizirani splav je produkt bolnega uma na nivoju družbe zaradi propadanja človečnosti posameznika, ki je rojen iz dejanja ljubezni, vendar je egostično noče živeti v okviru svoje odgovornosti do drugega.

 • xtc

  Vsekakor je splsv izhod v ekstremni sili ne more biti pa to kot iti v trgovino kupit vrečko bombobonov.
  Splav je izhod le v primerih,ogroženosti življenja matere in da je nevarnost da bo otrok rojen abnormalen,pohabljen ipd,a še to je treba ugotoviti do kdaj kako in kaj.
  Splav danes praktično ni potreben saj je navoljo dovolj kontracepcije sploh v razvitih državah.
  Da bi pa države zaradi višine prebivalstva morale spodbujati rojstva in omejevati splav,kajti tako se vzdržuje ravnotežje države ne pa z masovnim uvozom neuporabne drhali od katere ni nič razen škode na vseh koncih.
  Kajti mnogo katera težava je odpravljena,če imajo dovolj otrok lasten narod,saj odpade ogromno težav,ki prihajajo z raznimi priseljenci predvsem ilegalnimi pa tudi legalnimi,ki povzročajo težave,ki jih navdno pri domače rojenih ni.
  Mladina je pač kup idiotov.
  Kakor koli že vsi stvari vrtijo in tudi ob enakopravni obravnavi v družbi,pa ženskina osnovna funcija,ki ji je jo namenila narava ostaja isto razplod,pa naj levaki še tako krulijo to in ono.
  Seveda pa je z ženskami,ki nočejo imeti otrok,nekaj narobe,drugo je tiste,ki otrok ne morejo imeti zaradi zdravstvenih težav.So pa tukaj še 2novodobne feministke”,ki ne ustrezajo več borkam za pravice žensk marveč psihopatom,ki jih je treba hospitalizirati.

 • pajot

  Vsem tistim.ki zagovarjate splav: napizdite svoje matere,ker so vas rodile in ne splavile. Če že zagovarjate splav,bodite dosledni.

  • JANEZ GUS

   Tudi za Svetlano še ni prepozno.Ima še eno možnost.Avtanazijo,ker jo je že mati s prvo zajabala.Tako po njenem.

 • SIMON ROZIC

  Pa saj imajo ta rdeči prav,
  za njihove je bolje splav
  kot rojeni rdeči puhlogav!!!!

  • JANEZ GUS

   Splav in avtanazijo je treba vzakonit samo za rdečuhe.

   • SIMON ROZIC

    …brez čakalnih vrst, prosim!!!!

 • JANEZ GUS

  Repovževi umski invalidi.

 • Peter

  Tega vam Boris Vasev zagotovo ne bo povedal:

  Palestinian women have no right to refuse sex to husbands, Mufti says

  Not only should a woman ask her husband for permission to fast, she can’t refuse him sex as a mean to make him fast on Ramadan, the Mufti claims

 • Drago

  Tako je! Prepovejmo splav in podprimo zasebno iniciativo mazačk s pletilkami!

  • Andrej

   A to je ves tvoj miselni domet?

   • Drago

    Nikakor ne, bo pa to neposredna posledica v primeru prepovedi splava. Zaenkrat še nismo tako daleč, kot katoliška džamaharija Hrvaška, da bi zaradi “ugovora vesti”morale ženske opravljarti splav v sosednjih državah.

    • Andrej

     Ko ne boš več žalil se bova pa lahko pogovarjala.

     • Drago

      A je to ves tvoj miselni domet?

     • Andrej

      Moj domet ni žaljenje. Ti si s tem začel. S kakšno pravico grdo govoriš o odločitvah sosednje države?
      Na osnovi česa sklepaš, da se bo takoj pojavilo mazaštvo? Tako, grdo, s pletilkami!

     • Drago

      Zakaj pa ne bi smel “grdo” govoriti o dosednji državi? Hrvaška je država, kjer so uvedli verouk že v vrtce, kjer so katoliška cerkev in njena ideologija popolnoma priviligirani. Če boš prepovedal splav, bodo ženske hodile pač v sosednjo državo, tiste, ki nimajo denarja pa k mazačem. Že neštetokrat videno v državah, kjer so prevzeli oblast verski blazneži (Poljska, Irska).

     • Andrej

      Dobro, pa kaj je zate verska blaznost? Zagovarjanje življenja? Verouk v šolah? Zakaj pa ne smejo imeti svobodne izbire, če se tako odločijo? To ni nobena blaznost. Hrvaške razmere poznam in tam ni opaziti nobenih verskih privilegijev. Kje si jih pa našel?
      Če prepoveš splav, bo mnogo žensk bolj odgovorno gledalo na življenje. Vedno se bodo pa našle take, ki bodo hodile k mazačem. Vedno.
      Če prepoveš alkohol pri vožnji avta se bo večina tega držala, vedno se bodo pa našli taki, ki tega ne bodo upoštevali. Vedno. Ampak, kot celota so tako zakoni dobri.

     • Drago

      Verska blaznost je uvajanje verouka in ideologije točno določene verske skupnosti v JAVNE šole. Pri nas imajo starši svobodno izbiro in lahko vpišejo otroka v katoliško šolo. Ni mi pa jasno, kaj imajo verske pravljice z izobraževanjem Zagovarjanje življenja? Kaj pa kurati v vojski, ki blagosljavljajo pobijanje, to vas nič ne moti? Zakaj raje ne zagovarjate kontracepcije in spolne vzgoje? Aja, seveda, to je greh. Tudi sam sem za svobodno izbiro. Nihče vas ne sili, da delate splav, to želite zaradi svojih verskih prepričanj preprečiti drugim. Sicer pa organizacija, ki je desetletja sistematično ščitila pedofile v svojih vrstah nima kaj moralizirati o “svetosti življenja”. Dokazano je tudi, da je v primeru prepovedi splava več smrti mater zaradi nestrokovno opravljenih splavov. A za življenje mater vas nič ne skrbi? Je zarodek več vreden kot mati?

     • Andrej

      Tvoja teorija blaznosti je pač tvoja teorija. Ustava ti zagotavlja pravico do nje. Moraš pa dopustiti, da drugi drugače mislijo. Če se nek narod odloči o verouku v šolah je to njihova legitimna odločitev in zato niso čisto nič blazni.

      O kakšnih verskih pravljicah govoriš? In kakšno zvezo ima to z zagovarjanjem življenja, ki je naravni pojav?
      O kuratih moraš kakšnega vprašat, kaj dela v vojski. Imajo jih v večini vojsk.

      Kolikor vem, je kontracepcija in spolna vzgoja del rednega izobraževanja tistih, ki se pripravljajo na krščanski zakon. Zato pa oni nimajo težav s splavi. Pametni so prej, ne šele potem.
      Če poznaš koga, ki ščiti pedofile, si po zakonu dolžan to sporočiti državnim organom pregona. Prosim, stori to.
      Dokazano je tudi, in na internetu mnogokrat izpričano, kakšno škodo splav naredi ženski. Bistveno, bistveno večjo, kot mazaški splavi. Ampak, če kakega mazača poznaš, si ga dolžan prijaviti ustreznim organom. Stori to.
      Kako, da me ne skrbi za življenje mater? Če me ne bi za njih skrbelo, bi zagovarjal splav. Pa ne gre za zarodek, ampak za življenje. Ob kriznih situacijah so materi na voljo razne pomoči, ne pa zakon o splavu. To je najslabša od že tako slabih situacij.
      Ko ženska v sebi nosi življenje je to svet trenutek, ne pa predmet političnih manipulacij. In točno to je zakonski splav. Politična manipulacija.

     • Drago

      Glej, ti lahko misliš kaj hočeš, nimaš pa nobene pravice vsiljevati svojih verskih

      predsodkov drugim. Noben “narod” se ni odločil za verouk v šolah, to je storila oblast, Zakaj bi pa moral biti katoliški verouk obvezen za ateiste ali pripadnike drugih ver pa veste samo verniki. Kaj si misli RKC o kontracepciji si lahko prebereš tukaj : https://druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-36-NasaDruzina-11

      Našel boš kar nekaj neumnosti v članku kot npr. da “kontracepcija povečuje število okuženih s spolno prenosljivimi boleznimi (AIDS idr)”,čeprav je znanstveno dokazana, da je ravno obratno. In to je problem katolištva, pa tudi ostalih ver, vse kar se ne sklada z vašo ideologijo zanikate in hkrati zatirate.

      A prijavljam naj pedofilijo v RKC? Osebno nimam kaj prijavljati, so se pa zbudili nekateri kleriki v RKC, ki so proti ščitenju pedofilov. Po besedah iniciatorjev, j primer dosti več, kot so mislili da bodo : https://www.domovina.je/pred-javnost-stopajo-slovenske-zrtve-spolnih-zlorab-v-cerkvi-dovolj-je/

      Splav pri zdravniku “bistveno večjo škodo” kot mazaški splav? Oprosti, če te bom užalil, ampak ti res nisi dichtig. Vidiš,TO je verska blaznost!

      Mazače naj prijavljam? Pri nas zaenkrat še ni potrebe za to, ker je splav legalen !

      Kar se pa tiče “zagovarjanja življenja” vas zanima samo zarodek, ko se otrok rodi, pa je vse ostalo “božja volja”. Koliko otrok so zaplodilio slovenski farji in za koliko so poskrbeli njihovi očetje? Spet značilna katoliška hinavščina.

     • Andrej

      Verske in druge predsodke vsiljuješ ti, ko praviš, kaj lahko narodi sprejmejo in kaj ne. Če jim ne bo prav se bodo že uprli.
      Dobro vem, kaj misli RKC o kontracepciji. Slabo si prebral svoj link. Kontracepcija vzpodbuja “skoke čez plot” in to je potencialna nevarnost za prenosljive bolezni. RKC spodbuja naravne metode. To pa ljudem ne diši, ker se zgodi, da je kdaj tudi NE. Če en more tri dni počakat, gre pa drugam, kjer uporabijo zaščito. Dobijo pa kaj drugega.
      Dovolj.je podpiram. Naj raziščejo in prijavijo vse pedofile. Še posebej v RKC, ker tukaj resnično nimajo kaj iskati.
      Iz mojega: “Dokazano je tudi, in na internetu mnogokrat izpričano, kakšno škodo splav naredi ženski. Bistveno, bistveno večjo, kot mazaški splavi.” si izmaličil čisto nekaj drugega, kar sploh nisem rekel. Dobro, morda bi se po kaki varianti moglo razumeti tako, kot si ti razumel. Zato naj ponovim. Splav (kakršenkoli) ženski pusti hude posledice. Dodam, da poleg telesnih še hujše duševne. In tega je danes ogromno. Legalno. Vsi morebitni ilegalni splavi bi bili manjše zlo, ker bi jih bilo bistveno manj, kot je danes vseh splavov skupaj. Če je baba za kaj, bo desca, ki ji je otroka naredi stisnila, da plača. Zakaj pa mora biti vsa odgovornost na ženskah? Otroka vedno delata dva.

      Sicer pa je osrednje vprašanje: ali je splav nekaj dobrega (zakaj) ali slabega (zakaj)? To je osrednje vprašanje. Šele, ko si odgovorimo na to vprašanje, si lahko zastavimo drugo: če je slabo, ali imam pravico do njega? Zakonsko podprto pravico?

     • Drago

      Sem ti že napisal, da zakonov ne sprejema narod ampak politiki na oblasti. Če se bo pa kdo uprl, boste pa jokali o zatiranju in preganjanju ubogih kristjanov. Win-win situuacija, kajneda?

      Nobena ženska ne naredi splava zaradi užitka ampak iz osebne stiske ali zdravstvenih razlogov. Ti in tebi podobni bi to radi prepovedali in potisnili ženske v roke mazačev. Prav nič se ti ni zapisalo, ponovil si še enkrat isto neumnost, “ilegalni splavi bi bili manjše zlo”, Iz tvojega pisanja je razvidno, da nimaš prav nič proti mazaškim splavom (če je dec, bo že plačal), motijo te samo legalni. Da, ženska ima zakonsko pravico razpolagati s svojim telesom, noben far, niti verski fanatik se nima pravice vtikovati v to ! Niti katoliški, niti protestanstki, niti muslimanski !

      Tki. “katoliška kontracepcija” sploh ni kontracepcija, da vzpodbuja skoke čez plot, pa je samo vaša, katoliška fantazija. Da pa se ne prepirava v nedogled, ti podarjam eno krasno pesmico : https://www.youtube.com/watch?v=bzVHjg3AqIQ

 • lauraas

  Zato je Obama uzakonil splav, ker je vedel, da bodo splavljale samo belke (velika večina) in s tem zmanjševal razliko preb. med belimi in črnimi. Belski liberalizem!

 • šmentanamuha

  Kakšen paradoks. Istočasno hočejo prav ti zagovorniki umorov nerojenih otrok, ki so v večini LGBTQ+P sekcija, pravico do nakupa ali posvojitve otrok, ker jim njihov življenjski stil tega ne omogoča po naravni poti.

 • Andrej

  Ali je možno, da v tretjem tisočletju nekateri še ne vedo, da je otrok v materinem telesu živo bitje? Po vseh medicinskih dokazih?

  • šmentanamuha

   Je možno. Prav tako kot nekateri mislijo, da so živali predmeti in je odstrel medvedov, ki so jim na poti, njihova “pravica”.

   • Andrej

    Za medvede ne vem, ker še nisem nobenega srečal. Sem pa srečal tisto, ki je splavila. Ti rečem, žalostno. Ko se je v resnici zavedela svojega dejanja.

  • tomnidari

   Vemo, ampak po medicinskih dokazih, tudi marsikateri nebi smel preživet, pa samo zaradi medicinske ne božje znanosti preživi!

 • Andrej

  Narava je v materino naročje položila zibelko življenja.
  Nekateri jo želijo spremeniti v grobnico smrti.

  • tomnidari

   Ja, ampak narava ni predvidela, da jo bo človek zajebal!

 • Andrej

  Odlična politika: pobijmo svoje, uvažajmo druge.

 • tomnidari

  MA DAJTE MALO PRI BOGU MUČNIT GLAVOM!!!! Kje je limit števila pregivalstva, ki smo ga že zdavnaj presegli! Ni bodočnost v rojevanju, ampak kako vzdrževat novorojene! Politiki ste danes papki brez vizije!!!!

 • tomnidari

  P
  olitik z vizijo se ne sprašuje kako povečat rodnost, temveč kako z zmanjšano rodnostjo poskrbet za ostarele!

  • šmentanamuha

   A ni zanimivo, da prav levičarji, ki navijajo za splav, pravijo, da je zaradi premajhne rodnosti treba uvažati migrante iz Afrike in BV.