fbpx

Na FB strani v podporo Ivanu Galetu blokirajo komentarje, da bi prikrili resnico! Nekateri celo menijo, da bi morali policiste še bolj pretepsti in pozivajo k nasilju!?

foto: Škandal24

To je možno pa samo v Sloveniji, še pri protestih na dveh bregovih. Adijo pamet,” je zapisano med komentarji Facebook skupine v podporo Ivanu Galetu. Protestniki so se očitno razdelili na dva pola, na tiste, ki nasilja ne podpirajo in na tiste, ki se jim zdi metanje granitnih kock v policiste normalen način protestiranja. Slednji imajo skupine, ki so se od huliganskega nasilja distancirale za ničvredne podpornike aktualne vlade. Poraja pa se vprašanje, na katero stran se je postavil samooklicani žvižgač Ivan Gale.

Skupina v podporo Ivanu Galetu je nastala že pred meseci, ko je ta v oddaji Tarča obelodanil domnevne nepravilnosti, do katerih naj bi prišlo pri nabavi zaščitne opreme. Nekdanji uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve je čez noč postal idol nekaterih ljudi, predvsem tistih, ki so bili nezadovoljni, da je Janez Janša prevzel oblast, pa tudi tistih, ki niso bili zadovoljni s protikoronskimi ukrepi ter seveda tudi tistih, ki se jim je pač zazdelo, da morajo biti del neke skupine, nekega gibanja, ne glede na to, čemu je namenjeno. “Ivan Gale je heroj, vsi smo Ivan Gale”, sta bila stavka, ki sta pogosto odmevala po skupini, ki so jo namenili njemu v podporo. Kasneje pa je ta Facebook skupina postala gojišče frustracij, medsebojnega zmerjanja in podpihovanja sovraštva proti vsem drugače mislečim.

Po včerajšnjih nasilnih protestih, na katerih so huligani divjali in razbijali po Ljubljani, so se na družabnih omrežjih pojavile fotografije žvižgača Ivana Galeta, ki dokazujejo, da se je četrtkovega protesta udeležil tudi sam. V Facebook skupini, ki nosi njegovo ime, se je sicer pojavilo sporočilo, da se aktivisti in protivladniki, ki že od spomladi vsak petek kolesarijo, distancirajo od protesta, ki se je napovedoval za 5. november. “Četrtek ni petek,” so zapisali in dodali, da s tem protestom nimajo nič skupnega. Pričakovati je namreč bilo, da bo ta protest nasilen, poleg tega pa ne gre prezreti dejstva, da smo sredi epidemije in da so množična druženja ne samo prepovedana, ampak tudi škodljiva. To seveda nekaterih ne ustavi, saj so namreč mnenja, da je virus čista izmišljotina, da je zemlja ploščata in da Marko Potrč ve veliko več od imunologov, epidemiologov, mikrobiologov in ostalih strokovnjakov.

Vir: Facebook

Facebook skupine, ki podpihujejo nasilje, bi bilo treba ukiniti
Glede na to, da se je Gale pojavil na četrtkovem protestu, se je začel porajati dvom o tem ali se je kolesariat resnično distanciral od nasilja in širjenja virusa. V naše uredništvo pa je po objavi članka, ki je dostopen na zgornji povezavi, prišlo opozorilo, da so se na Facebook strani, ki podpira Ivana Galeta, člani te skupine med seboj močno sprli, določeni komentarji pa so bili tudi sproti izbrisani, da bi se prikrilo resnico. Obvestili so nas o tem, da se zapis izbriše, čim kdo objavi, da je bil Gale opažen med huligani. Pod objavo, naj se skupina v četrtek ne udeleži protestov, dejansko prevladujejo sami sovražni komentarji, ki neudeležbi ostro nasprotujejo in jo zaničujejo. Nekateri člani skupine pozivajo k nasilju in menijo, da bi bilo treba policiste še bolj pretepsti. Stran se je, več kot očitno, sprevrgla v ekstremistično leglo in bi jo bilo treba že zdavnaj ukiniti.

Vir: Facebook

Janez je kriv
Logično, so tudi za spor med člani Galetove skupine okrivili predsednika vlade, Janeza Janšo. Kdo pa bo dežurni krivec, če ne on. “Janša čestitke, uspelo ti je skregati protestnike med sabo, res popolno,” je Janši iskreno čestital Tomaž B. Posledično je kar nekaj podpornikov Galeta protestno zapustilo skupino. Precej članov se je pritožilo, da so informacijo o bojkotiranju nasilnega shoda sploh objavili v tej Facebook skupini, kasneje je tudi čudežno izginila. Opaziti je bilo namreč tudi pozive administratorju, naj objavo, ki je zanetila spor v skupini, izbriše. “Vi pa doma ostanite, za vas bi predpisal policijsko uro od od 0:00 do  24h, cel mesec, politični ritolizniki,” je goreče zagrozil Branko H.

Vir: Facebook

Obupana Cvetka R. je razočarano zapisala: “Sram naj vas bo, sram naj vas bo vseh besed, s katerimi ste vzpodbujali ljudi in nam dajali lažne upe. Kar čakajte, tudi vas čaka božja šiba, zaradi takih pi*dunov smo tam, kjer smo! Lažnivci!” V katerega boga Cvetka veruje sicer ni povsem jasno in tudi vprašljivo, kateremu bi bile po godu njene besede. “Ahahaha,” se je zasmejala Mateja R., “zdaj ko je treba imeti jajca, se pa umikate?? Fuj!!!” Verjetno ni imela v mislih jajc, ki bi jih metala v parlament, bi bilo pa zanimivo vedeti, če se je sama udeležila huliganskega pohoda ali se je samo smejala, z udobnega domačega kavča. Maja O. pa je poznavalsko opomnila na znano karakteristiko slovenskega naroda, ki izdajalsko nikdar ne zna stopiti skupaj. Tomaž B. je sicer že na začetku vedel, do česa bo prišlo, in to tudi povedal.

Vir: Facebook

V skupini, ki podpira Galeta, so prevladali podporniki nasilja
Žal pa je treba opozoriti tudi na sovražne napise, ki pozivajo in podpihujejo ali pa vsaj odobravajo nasilje. Brane S. je bil tako mnenja, da so nasilje zanetili policisti, Dean C. je dejal, da so policisti še premalo dobili, ker rinejo tja kamor ni treba. “Sami so si krivi, da so jih dobili, še premalo,” je zagrozil.

Vir: Facebook

Člani skupine podpirajo boj proti “Janšistični policiji”
Tudi Nejc R. se je strinjal, da je  bil obrcan policaj premalo tepen in zatrdil, da se bi povedal, kdo je bil neidentificirani nasilnež, tudi če bi to vedel. “Bravo majstore, še bolj bi ga moral,” je čestital agresivnemu primitivcu. Milena M. F. pa je dodala, da tudi ona ne bi izdala nasilneža. “To ni naša policija, je Janšistična policija,” je napisala in svetovala, naj se vpraša notranjega ministra Aleša Hojsa kdo je bil nasilnež, za katerega nam je sicer vsem žal, da ga še niso uspeli ujeti.

Vir: Facebook

Se bo Gale opredelil, v katero skupino spada?
Da bi Ivan Gale karkoli komentiral, ni bilo opaziti. Zaenkrat se tudi še ni oglasil, da bi pojasnil kateri skupini protestnikov se bo pridružil v prihodnje in kakšne vtise so nanj pustili včerajšnji pretepi ter razbijanja huliganov. Dopuščamo seveda možnost, da tudi on ne želi biti del te primitivne združbe, vendar pa bi bilo prav, da se, kar se tega tiče, tudi javno opredeli. Konec koncev ima kar obsežen seznam podpornikov, na katere bi morda z dobrim zgledom lahko tudi vplival in jih odvrnil od nasilnih dejanj in zavržnega razmišljanja. Če se ne strinja z nasiljem, bi moral izbrisati svoje ime iz skupine, v kateri so očitno ostali pretežno le še posamezniki, ki  se jim zdi agresija sprejemljiva, če ne celo dobrodošla.

Sara Kovač