fbpx

Si lahko mislite? Nataši Pirc Musar se zdi odškodnina v vrednosti 70 tisoč evrov za nič dela celo premajhna?!

Foto: STA

Pisali smo že o sramotnem primeru javne RTV Slovenija, ki je na račun plačnikov prisilnega RTV prispevka izplačala 70 tisoč evrov nesojeni direktorici Nataši Pirc Musar zaradi nezakonito izpeljanega postopka imenovanja direktorja, čeprav ta funkcije direktorice ni opravljala niti enega samega dne. Če se navadnim državljanom zdi, da gre resnično za previsok znesek odškodnine na račun plačnikov prisilnega RTV prispevka, pa se očitno s tem ne strinja Pirc Musarjeva, saj meni, da je odškodnina ustrezna oziroma prenizka. Na Twitterju  je namreč zapisala: “Meni se zdi ustrezna, celo prenizka, in se v nadaljevanju zapletla v pregovarjanje z izvršnim direktorjem naše televizijske hiše Alešem Hojsom, ki ji je dal vedeti, da izplačilo v takšnih okoliščinah ni le sramotno ampak škandalozno. 

Aleš Hojs je v svojem zapisu Pirc Musarjevo povprašal: “A se vam odškodnina, ki ste jo prejeli, za to, da niste niti ure presedeli na mestu direktorja, ne zdi sramotna?” in ob tem dal vedeti, da je sramotno tudi  njeno ustrahovanje novinarskega dela in tožbe zoper njih. Očitno je nekdanjo televizijsko voditeljico informativnega programa na POP TV zapis zmotil, saj je ta v svojo obrambo zapisala: “Vi absolutno ne razumete odškodninskega prava. A se vam ne zdi sramotno, da je ne plačajo tisti, ki so to zakuhali? Pa vaši in ta rdeči so to. :) O katerih tožbah pa govorite? Se pa bojim, da tudi odvetniškega dela ne razumete. Politik(ant) pač.”

Hojs je Pirc Musarjevi v nadaljevanju odgovoril, da ni nikakršne potrebe, da razume odškodninsko pravo in še enkrat ponovil, da glavno vprašanje predstavlja: “Ali se vam odškodnina, ki ste jo dobili (ni bila prisojena, ampak dogovorjena) za nič, razen da ste se prijavili, ustrezna?”. Pri tem ji je dal vedeti, da se mu izplačilo odškodnine ne zdi sramotno, ampak škandalozno!! “Zmorete odgovoriti? Vse tožbe proti Bojanu Požarju, grožnje portalom…,” je Hojs še povprašal Pirc Musarjevo.  

Programski svet RTV je leta 2014 najprej za direktorico izglasoval Pirc Musarjevo, a so nato glasovanje razveljavili, imenovan pa je bil Marko Fili. Višje sodišče je nato odločilo, da je bilo to nezakonito, zato je Pirc Musarjeva napovedala odškodninsko tožbo, a je uspela doseči poravnavo z novim direktorjem Igorjem Kaduncem.

Foto: STA

Odškodnina se ji zdi celo prenizka
Če se navadnim državljanom zdi, da gre resnično za previsok znesek odškodnine na račun plačnikov prisilnega RTV prispevka, pa se očitno s tem ne strinja Pirc Musarjeva. Njej se namreč zdi, da je odškodnina ustrezna oziroma prenizka. V zapisu je namreč v odgovor zapisala:  “Meni se zdi ustrezna, celo prenizka. Niste mi pa odgovorili na vprašanje, če naj bi plačali tisti, ki so škodo povzročili?”, je izpostavila in dodala, da Požarja tožijo na laži. “In to ni grožnja”. 

Foto: Twitter

Hojs je dal Pirc Musarjevi vedeti, da se je poravnavala in podal prepričanje, naj jo torej plača Kadunc osebno, ne pa javna RTV, katere delovanja financirajo vsa slovenska gospodinjstva. “Če bi tako odločilo sodišče pa tisti, ki so delovali nezakonito/tako kot bi to morali Nadzorni svet DARS, Telekom,… Bomo objavili, da vam je za nič odškodnina premajhna! Požar pravi, da sodišče odloča, da lažete vi?!” “No no. Vam nepoznavanje prava škodi,” je v odgovor še zatrdila Pirc Musarjeva.
Kljub temu, da se Pirc Musarjeva v celotni zadevi zgovarja na to, kako Hojs naj ne bi poznaval prava, še ne opraviči dejstva, da se Pirc Musarjevi zdi odškodnina za delo, ki ga sploh ni opravljala, primerna oziroma celo premajhna. Sploh glede na to da gre za denar slovenskih davkoplačevalcev. Ker pa je veliko primerov, kako država politično nastavljenim predsednikom uprav državnih podjetij in zavodov zaradi “nezakonite razrešitve” brez težav izplačuje ogromne odškodnine, se navadni državljani upravičeno počutimo drugorazredni.
Hana Murn