fbpx

“Nezakonito odpuščanje ministrice Anje Kopač Mrak je davkoplačevalce stalo več kot 150.000 evrov”

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Iz javno dostopnih podatkih je razvidno, da so na ministrstvu pod vodstvom Anje Kopač Mrak kršili več zakonov in drugih predpisov, ki urejajo delovna razmerja, saj ne spoštujejo delovnopravne zakonodaje in javne uslužbence izkoriščajo ter nezakonito odpuščajo. Zaradi tega je moralo ministrstvo izplačati za več kot 150 tisoč evrov odškodnin.

Po preiskavi, ki jo je izvedel Inšpektorat RS za delo (IRSD), je bilo največ kršitev med ministrskimi resorji ugotovljenih ravno na ministrstvu za delo, katerega del je tudi IRSD. Poslanca SDS Marijana Pojbiča je zanimalo, kakšno je razmerje med IRSD in ministrstvom in ali to vpliva na ocene inšpektorata o delu ministrstva.

Poslanec Pojbič je zapisal: “Na osnovi javno dostopnih podatkov izhaja, da ministrstva ne spoštujejo delovnopravne zakonodaje, saj javne uslužbence izkoriščajo in nezakonito odpuščajo.” Ministrstvo za delo je bilo dolžno pozvati najmanj pet nezakonito odpuščenih javnih uslužbencev nazaj v delovno razmerje, medtem ko nekatere tožbe še vedno niso končane. Davkoplačevalce je po Pojbičevih navedbah “nezakonito odpuščanje ministrice Anje Kopač Mrak za navedene zaključene primere stalo 3.958 evrov sodnih stroškov in 151.142 evrov odškodnin.”

Vprašanje o odgovornosti
V pisnem vprašanju ministrici Kopač Mrakovi je poslanca SDS zanimalo, koliko inšpekcijskih nadzorov je IRSD izvedla na ministrstvu za delo v obdobju od 2014 do 2017, kako je ministrica ukrepala in ali je izvedla kakršnekoli realizacije sklepov inšpektorata za delo. Poslanec Pojbič je izpostavil, da je vprašljivo tudi dejstvo, da je ministrica Kopač Mrakova tista, ki imenuje Svet inšpekcije dela, ko pa je ravno pri njej največ tovrstnih ugotovljenih kršitev.

Ministrica Kopač Mrakova se že dalj časa sooča z obtožbami o nesposobnosti, malomarnosti in namernem uničevanju družin. Spomnimo se samo afere s koroškimi dečki. Ne uidejo niti opazke o dvoličnosti, saj medtem, ko se ima za veliko zagovornico in promotorko agende LGBT homoseksualnega lobija, z veseljem sprejme nagrado iz rok ruskega predsednika Vladimirja Putina. Rusija ima namreč do celotne besedne solate, ki predstavlja LGBT-cirkus, nadvse odklonilen odnos.

Ivan Šokić