fbpx

Ogabna manipulacija Milana Kučana: Užalil na stotine sorodnikov likvidiranih tigrovcev

Foto: STA

Milan Kučan je letošnjega oktobra govoril na slovesnosti v čast Kobariške republike, kjer je Primorce med drugim pozval, naj “se uprejo poskusom opravičevanja politične in vojaške kolaboracije z okupatorjem ter razvrednotenja upora in celotnega narodnoosvobodilnega gibanja”. Spletni portal Časnik.si ob tem piše, da je govoriti ljudem v osrčju tigrovstva o Kobariški republiki, ki je bila prav delo tigrovcev in zametek osvobojene demokratične Slovenije, pri tem pa niti z besedo ne omeniti nasilja in zločinov, ki jih je partija zagrešila nad tigrovci in drugimi primorskimi domoljubi, ogabna manipulacija.

Milan Kučan je med drugim izjavil, da slovesnost v Kobaridu sporoča v naš čas, da je vrednota, ki se naj zapiše v naš zgodovinski spomin, “upor proti nasilju in boj za svobodo in dostojanstvo”. Milan Gregorič, istrski publicist, na spletnem portalu Časnik.si piše, da bi “od Kučana pričakoval, da se bo ob pozivu Primorcem, naj se uprejo omalovaževanju NOB, s čemer se tudi sam strinjam, vsaj s kakim revnim stavkom opravičil ljudem tudi za nasilje in zločine, ki jih je med vojno in po njej zagrešila partija nad tigrovci in drugimi primorskimi domoljubi. O čemer mora biti tudi sam dobro seznanjen, saj je bila o tem napisana že množica tekstov in knjig”.

Gregorič globoko upa, da je Kučan z besedami “upor proti nasilju in boj za svobodo in dostojanstvo” mislil na upor proti vsakršnemu nasilju – tudi partijskemu in z njim povezanemu teptanju svobode in dostojanstva žrtev partijskih čistk, zaradi česar bi se moral opravičiti vsaj potomcem tigrovcev v Posočju. Serija nasilja in zločinov partije nad tigrovci in drugimi primorskimi domoljubi je namreč dolga in bridka, ugotavlja avtor, ki se ob tem sklicuje na knjigo dr. Renata Podberšiča Revolucionarno nasilje na Primorskem, Goriška in Vipavska, 1941-1945. V njej namreč zasledimo podatek, da je bilo samo na ožjem Goriškem in Vipavskem v okviru revolucionarnega nasilja pobitih 365 ljudi. Poleg številnih drugih so bili žrtve Udbe tudi trije vodilni tigrovci, Ferdo Kravanja, oče Kobariške republike, Maks Rejc in Anton Majnik, ki jih je omenjena Udba zahrbtno likvidirala, izvemo iz knjige Tatjane Rejec Partija in tigrovci.

“Pa da so bili arhivi Udbe polni seznamov tigrovcev, ki so jih še v povojnem času zasliševali. Samo na Bistriškem in Goriškem naj bi jih bilo v enem samem poletju zaslišanih okrog sto. Še zlasti je Udba mrcvarila Alberta Rejca, soproga Tatjane Rejec in enega od ustanoviteljev Tigra ter njegovega političnega in organizacijskega vodjo, ga neprestano zasliševala, vlekla po zaporih in mu do smrti (1976) prepovedovala, da bi v javnosti ali medijih karkoli govoril ali pisal o Tigru. V arhivih je odkrila celo načrt njegove likvidacije, ki pa na srečo ni bil uresničen,” razkrije Gregorič. Več o številnih likvidacijah tigrovcev s strani Udbe preberite TUKAJ in TUKAJ

Foto: STA

Ob teh in številnih drugih grozljivih likvidacijah s strani Udbe je govoriti v osrčju tigrovstva o Kobariški republiki, ki je bila delo tigrovcev in zametek osvobojene demokratične Slovenije, pri tem pa niti z besedico ne omeniti nasilja in zločinov, ki jih je zagrešila Udba, naravnost ogabna manipulacija, ki še kako opravičuje bridko vprašanje, ki ga je postavil Saša Vuga, to je, “ali bomo ravnali kot presite zvegane pohabe ali pa kot zravnani čuvarji dragocene dediščine”, še zaključuje Časnik.si.

J. G.