fbpx

Razpad pravne in demokratične države: Režim želi utišati do oblasti kritične sodnike – omejili jim bodo komuniciranje z javnostjo!

Foto: STA

Nedavno sta v oddaji Radia Ognjišče gostovala vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec. Ministrstvo za pravosodje namreč skupaj s sodnim svetom pripravlja predlog, ki bo sodnikom omejil komunikacijo z javnostjo. Sodniki naj bi dobili tudi posebne sodelavce, preko katerih naj bi z javnostjo komunicirali. Vrhovna sodnika Barbara Zobec in Jan Zobec sta do obeh predlogov zelo kritična.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec je v uvodu oddaje Spoznanje več, predsodek manj komentirala strašenje oblasti s sovražnim govorom, za katerega opozarja, da gre za sociološki pojem, ki se ne da kvalificirati v pravni pojem, saj bi postal neke vrste posodobljen 133. člen, ki je v komunizmu preganjal državne sovražnike, pa še to ne zaradi govora, ampak zaradi razširjanja propagande, ki bi lahko imela za posledico rušenje sistema. “Govor pa pomeni vedno le izražanje misli z govorjenjem, kar v demokratični družbi ne sme postati kaznivo. Kadar se oblast meša v svobodo izražanja, se hitro zgodi, da za sovražno razglasi vse, kar ji ni všeč,” meni vrhovna sodnica Barbara Zobec. Ob tem je vrhovna sodnica opozorila na dvojna merila medijev v primeru napadov na Franca Kanglerja, ki so spodbujali vstajnike, metanje kock, obešanje lutk in podobne agresivne izpade, pri obravnavi aktualnega župana Arsenovića pa se vedejo povsem drugače.

Jan Zobec je kritiziral nov predlog sodnega sveta, da bi sodnikom omejili komuniciranje z javnostjo. Posebej je zaskrbljujoče, meni Zobec, da se takšno omejevanje svobode dogaja na vrhovnem sodišču, ki mora biti steber pravičnosti, in dodaja, da smo na točki preloma in da se bo treba zavzeti za ohranitev Evrope, ki je naš kulturni in duhovni dom, tukaj moramo ostati in se za te vrednote boriti. Kritičen je bil tudi do bivše sestave sodnega sveta, kjer je šlo, kot je za slovaški sodni svet ugotovil David Kosař, za ugrabitev te institucije. To se je nazorno pokazalo pri imenovanju sedanjega predsednika vrhovnega sodišča. “To je bila farsa. To je bilo nekaj nepojmljivega. In zato je profesor Avbelj utemeljeno rekel, da sedanji predsednik nima legitimnosti. In je nima!” meni vrhovni sodnik Zobec.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec je pred leti predlagala določitev meril, ki jih mora izpolnjevati kandidat za predsednika najvišjega sodišča, a za njen predlog ni bilo razumevanja. Dodala je še, da je politična izbira eskalirala v primeru, ko sta se za to mesto potegovala vladajočemu režimu nevšečni Rudi Štravs in sedanji predsednik Damijan Florjančič. “In rezultati tega so na dlani. Prva občna seja, ki jo je sklical, je bila preprečiti svobodo govora sodnikom, in jaz sem bila prva na tapeti,” je povedala sodnica Zobčeva.

Sodna oblast ne spoštuje ustave, kar je škandalozno
V nadaljevanju je omenila tudi Florjančičev poskus omejevanja svobode izražanja za vrhovne sodnike, kar se ji zdi ponižujoče in protiustavno in so ga vrhovni sodniki preprečili, tako da je poskus spodletel. Omenila je tudi predlog za formiranje etične komisije, ki naj bi po volji vodstva preverjala, kaj in o čem sodniki pišejo. Zadnje poteze po njeni oceni kažejo, da se v vodstvene strukture imenuje zgolj tistega, ki je “naš”, kar velja predvsem za predsednike vrhovnega sodišča.

Damijan Florjančič (Foto: STA)

Da so razmere na vrhovnem sodišču dosegle dno, pa je dejal tudi sodnik Zobec. Kot primer za to je navedel v reviji Finance razkriti škandal s 350 tisoč evri, kar je po obsegu in kraju, kjer se je to zgodilo, neprimerljivo več od afere “maketa drugega tira”. “V čem je razlika? Tam je policija, NPU raziskuje primer, minister je odstopil in še nekdo drug, v tem primeru pa, kot bi rekel pokojni Andrej Bajuk: Nikome ništa.”

Kritičen je bil tudi do bivše sestave sodnega sveta, kjer je šlo, kot je za slovaški sodni svet ugotovil David Kosař, za ugrabitev te institucije. To se je nazorno pokazalo pri imenovanju sedanjega predsednika vrhovnega sodišča, meni vrhovni sodnik Jan Zobec.

M. V.