fbpx

RTV objavila izjavo navdušenja znanega klimatologa nad padcem BDP, ekonomist Burger pravi: “To lahko izjavi samo nekdo, ki nima stikov z realnim življenjem in z gospodarstvom.”

Letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič. (Foto: STA)

TV Slovenija pri izbiri svojih gostov očitno tekmuje s POP TV, torej katera bo dobila takšnega, ki bo povedal več nesmiselnega. Tako je nacionalna televizija postregla z izjavo raziskovalca podnebnih sprememb Matevža Lenarčiča, ki v padcu BDP-ja ne vidi nič slabega, nasprotno, nad njim je celo navdušen. Kako je gospodarska rast v resnici pomembna za blaginjo ljudi, je poudaril priznani slovenski ekonomist dr. Anže Burger, ki je spomnil na zgodovino, namreč: “Revolucije in vojne so se največkrat zgodile, ko je prišlo do stagnacije.”  Tega pa si v resnici nihče ne želi, kajne?

Pilot in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič v padcu BDP-ja ne vidi nič slabega, nasprotno, nad padcem je navdušen, je objavila TV Slovenija na Twitterju in priložila posnetek omenjenega raziskovalca, v katerem izreče: “Jaz sem s padcem BDP-ja navdušen. V bistvu ne razumem teh ljudi, ekonomistov, ki reklamirajo, ki še vedno vztrajajo na nenehnem gospodarskem razvoju, gospodarski rasti, ker enostavno to ni vzdržno. In se vprašam: ali ti ljudje ne znajo odštevati in seštevati ali pa so totalni ignoranti. Kar se tiče BDP-ja in malikovanja tega ekonomskega instrumenta, se mi zdi popolnoma zgrešeno.”

O njegovih besedah se lahko prepričate na lastna ušesa tukaj:

V “nerastoči” družbi lahko nekdo pridobi le na račun drugega
Kako zelo je pomembna gospodarska rast za blaginjo ljudi, nam je razložil dr. Anže Burger, ekonomist s Fakultete za družbene vede, ki je že na začetku dal vedeti, da se Lenarčič globoko moti, namreč “gospodarska rast BDP-ja je zelo povezana z rastjo materialne blaginje, povezana pa je tudi empirično v študijah z zadovoljstvom posameznikov, se pravi, v državah, ki imajo višjo raven BDP-ja, so ljudje bolj zadovoljni z življenjem, ker si lahko privoščijo več stvari”. Ko je gospodarska rast, je rast tudi na drugih področjih, kot sta kultura in zabava, ponazori.

Profesor na Fakulteti za družbene vede, dr. Anže Burger. (Foto: FDV)

Druga stvar, ki jo dr. Burger vidi, pa je problem stagnirajoče se družbe, “ničelne rasti, torej da imamo potem igro z ničelno vsoto. Kdorkoli pridobi v takšni nerastoči družbi, pridobi na račun drugega. Prednost gospodarske rasti pa je, da smo lahko vsi nominalno na boljšem – nekateri bolj, drugi manj uspešni, vsem pa se standard izboljšuje. To ni trivialna zadeva. Revolucije in vojne so se največkrat zgodile, ko je prišlo do stagnacije, takrat se svetovne razmere v dohodkih še toliko bolj občutijo v družbi, kjer ni rasti.”

Zaradi napredne tehnologije rast BDP vse manj obremenjujoča
Lenarčič je prepoznaven kot raziskovalec podnebnih sprememb, zato bi lahko vedel, kar nam je zaupal dr. Burger: “Naša rast BDP-ja je vse manj obremenjujoča za okolje. S tehnologijo, ki napreduje, bomo rešili tudi onesnaževanje okolja in omejenih resursov, omejenih virov energije. Jaz sem bolj optimističen glede tega.” Priznani slovenski ekonomist je še dodal, da kaj takega, kot je na nacionalni televiziji izjavil Lenarčič, “lahko izjavi samo nekdo, ki nima stikov z realnim življenjem, z gospodarstvom, in se mi zdi izjava šokantna, da ne pozna niti ekonomije, zgodovine in funkcioniranja družbe. Ne zanikam, da nimamo problemov z onesnaževanjem okolja in našim vplivom na okolje, mislim pa, da se da to rešit na precej bolj učinkovit način – ne z zaustavitvijo gospodarske rasti, ampak z inovacijami.”

Marjanca Scheicher