SD-jev župan in LMŠ-jev podžupan v Kranju si nakazujeta denar z občine kar na svoje s.p.-je

Kranjski podžupan Janez Černe, predsednik DZ Dejan Židan in kranjski župan Matjaž Rakovec (foto: STA)

Kranjski župan Matjaž Rakovec iz vrst Socialnih demokratov in njegov podžupan Robert Nograšek iz vrst LMŠ sta si v času, odkar sta na čelu Mestne občine Kranj, na svoja espeja sta izplačala več kot 9 tisoč evrov, domnevno za nudenje svojih storitev, ki obsegajo finančno in poslovno svetovanje. Po domače povedano, na svoje espeje naj bi si nakazovala plače za poklicno županovanje.

Kranjski župan Matjaž Rakovec (SD) in drugi podžupan Robert Nograšek (LMŠ) sta si v zadnjem letu iz občinske blagajne izplačala znesek v višini 9.285,57 evra. Poleg tega je Nograšek še pred tem od Mestne občine Kranj prejel na svoj s.p. nakazilo v višini 1.733 evrov.

Rakovec je tako januarja 2019 na svoj espe Poslovno svetovanje Matjaž Rakovec s.p. prejel znesek v višini 1.210,36 evra, februarja 3.099,76 evra in marca 3.029,75 evra.

Ko vladajoči v zameno za dodatno plačilo nudijo svetovanje občini, na kateri so zaposleni
Finančno svetovanje Robert Nograšek s.p. je v času, odkar je Nograšek postal podžupan v Kranju, prejelo dve nakazili; eno maja 2019 v višini 972,85 evra in eno junija v višini 972,85 evra.

(Vir: Erar)

Če se pri Rakovcu iz navedene kode SEPA še lahko razbere, da naj bi šlo za plačo, nekaj, kar iz navedenega namena ni razvidno, so pri Nograšku nameni izplačila neznani.

Relevantna vprašanja glede omenjenih izplačil, ki so razvidna tudi iz aplikacije za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji Erar, smo naslovili tudi na Mestno občino Kranj, od koder pa smo v razmaku ene minute od dveh piarovcev prejeli “avtomatski sporočili”, da sta odsotna zaradi bolezni.

Kranjčani besnijo: Novi župan Matjaž Rakovec si opremlja razkošno pisarno v stavbi občine – in to z luksuzno kopalnico?! Medtem pa občina stiska starše in ostarele za vrat z višjimi položnicami …

Kljub temu smo izvedeli, da so podobno vprašanje že načeli v drugih medijih, kjer smo po odgovorih mestne občine Kranj izvedeli, da Matjaž Rakovec od 20. decembra 2018 dalje poklicno opravlja funkcijo župana, pri tem pa je obdržal tudi status samostojnega podjetnika. Za poklicno opravljanje funkcije župana prejema plačo, ki se županu nakazuje na njegov TRR, ki je hkrati osebni in poslovni. Po veljavni zakonodaji ločen poslovni račun za opravljanje dejavnosti s. p. ni obvezen in je lahko isti kot osebni račun. Zato je njegova plača vidna v Erarju. Župan Mestne občine Kranj je KPK prijavil omenjeni račun in pojasnil njegov namen, pojasnjujejo na Mestni občini Kranj.

Pri Rakovcu se pojavlja tudi vprašanje: glede na to, da je z županovanjem v Kranju začel jeseni 2018, kako je možno, da je bila januarska plača toliko nižja od preostalih dveh?

V preteklosti smo že poročali o spornih odločitvah kranjskega župana. Namreč, medtem ko so v začetku leta v Kranju potrdili dvig cen vrtcev za od 3 do 5 odstotkov, pa naj bi MOK za izgradnjo nove luksuzne pisarne, ki jo je naročil Rakovec, zapravila več kot 40 tisoč evrov.

Sporno delovanje že v preteklosti
“Ker mu je bilo pri prenovi napoti kakih deset občinskih uslužbencev, jih je razselil po različnih pisarnah in konferenčnih dvoranah po občini, kjer nimajo primernih pogojev za delo,” nam je takrat zaupal vir.

(Vir: Erar)

Rakovec je bil nekoč eden najbolje plačanih menedžerjev v državi
A Rakovec ni bil v središču finančnih malverzacij samo na čelu MOK. Leta 2011 so mediji poročali o njegovem domnevno koruptivnem in klientelističnem ravnanju na Zavarovalnici Triglav, kjer naj bi izkoriščal notranje informacije pri poslovanju z delnicami omenjene zavarovalnice, hkrati pa dodeljeval ugodnosti podjetjem v posrednem lastništvu svoje žene.

Rakovec je bil sicer maja 2013 razrešen s položaja predsednika uprave Zavarovalnice Triglav zaradi svoje neodzivnosti v odnosu do nadzornega sveta in “okrnjenega zaupanja v njegovo vodenje družbe”, kot je pojasnil takratni prvi nadzornik Triglava Mihael Perman, a je Višje sodišče v Ljubljani pozneje ugotovilo, da je bila njegova razrešitev nezakonita.

Ivan Šokić