fbpx

Ruski oligarhi na tovarno v Sloveniji postavili simbol sovjetskega komunizma

Acroni SIJ je v večinski lasti ruske družine oligarhov Zubicki.

Medtem ko je Zahod Rusiji uvedel sankcije zaradi agresije na Ukrajino, se je istočasno odločil, da bo spodkopal ruski režim s posebnimi ukrepi, namenjenimi ruskim “oligarhom”, ki imajo bogastvo in lastnino v tujini. Jeklarsko podjetje SIJ Acroni je na obratu na Slovenskem Javorniku pri Jesenicah na vrh strehe postavilo obnovljen sovjetski simbol, kar razburja tamkajšnje prebivalce. SIJ Acroni se je v času ruskega napada na Ukrajino pojavilo med podjetji, ki za rusko vojsko izdeluje vojaško opremo in tako pod drobnogledom mednarodne javnosti.

Medtem ko so Evropa in ZDA okrepile sankcije proti luksuznim jahtam in dvorcem ruske oligarhične elite, je kar nekaj članov Putinovega ožjega kroga izrazilo nestrinjanje z njegovo potezo. Večino so sankcije krepko prizadele in jim povzročile izgubo, zato jim Putinova odločitev in uvedene sankcije niso po godu, se pa na drugi strani več kot očitno strinjajo ostali ruski oligarhi, ki v času trajanja agresije nad Ukrajino s svojimi dejanji izražajo podporo Putinu in njegovemu totalitarističnemu režimu.

SIJ Acroni obnovil in dodelal komunistični simbol
Eden od njih je tudi Andrej Zubicki iz družine Zubicki, ki je bila še nedavno ocenjena kot ena izmed desetih najbogatejših ruskih družin v vrednosti 950 milijonov dolarjev. Poleg njega koncern, ki ima v lasti SIJ, obvladuje tudi njegov brat Evgenij Zubicki. Andrej Zubicki je od Putina leta 2020 prejel tudi državno nagrado za “red časti”. Poleg vsega pa je družina Zubicki tudi lastnica jeseniškega SIJ Acronija, ki je pred kratkim na vrh strehe enega izmed svojih obratov hladne valjarne 2400 na Slovenskem Javorniku obnovil in dodelal komunistično rdečo zvezdo s kladivom in srpom na sredi.

SIJ Acronij je v lasti ruske družine javno izkazuje podporo ruski agresiji z obnovljenim in dodelanim komunističnim simbolom (Foto: Nova24TV)

SIJ Acroni pod drobnogledom mednarodne javnosti
Acronijeva hladna valjarna 2400 je postavljena znotraj gosto poseljenega naselja, obnovljeni simbol sovjetske komunistične zvezde pa se dviga nad naseljem Koroška Bela, viden pa naj bi bil že od daleč. Družina oligarhov Zubicki je našla način za izražanje javne podpore Putinovem agresorskim dejanjem, kar pa domačini zaradi situacije v Ukrajini v tem trenutku dojemajo kot provokacijo, ki jim poleg nenehnega nevzdržnega posiljevanja z vsemi neznosnimi dejavniki, ki jih povzroča industrija, onemogoča dostojno vsakodnevno življenje še z javnim razobešanjem totalitarističnega simbola.

Ruski oligarh Andrej Zubicki je bil častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, vendar je zunanji minister Anže Logar preklical vse častne konzule. (Foto: SIJ Group)

Ne samo, da so pri SIJ Acroni na vrh strehe tovarne postavili simbol kršenja delavskih in človekovih pravic, podjetje se je ob napadu ruske vojske na Ukrajino pojavilo na seznamu podjetij, ki za rusko vojsko izdelujejo vojaško opremo. Izvedeli smo namreč, da ruski tanki vsebujejo dele, izdelane v koncernu SIJ Acroni, kar še dodatno pod drobnogled postavlja nekoč slovensko jeklarsko tovarno.

Skupina SIJ (Slovenska industrija jekla d.d.) je največji slovenski proizvajalec jekla in naj bi bil v samem vrhu proizvajalcev nerjavečih in specialnih jekel v Evropi. Metalurška dejavnost skupine združuje 26 družb, od tega jih ima 22 sedež v EU. Ruski oligarh Andrej Zubicki je od leta 2007 večinski lastnik družbe SIJ. Preko družbe DILON d.o.o. namreč lastniško obvladuje 72,22 odstotkov lastništva SIJ, preostalih 25 odstotkov delnic pa obvladuje Republika Slovenija.

Pojasnilo družbe SIJ Acroni:
“Znak, ki je na strehi enega od proizvodnih poslopij družbe SIJ Acroni, je bil tja nameščen kot delavski simbol že pred nekaj desetletji, kar potrjuje tudi gradivo Gornjesavskega muzeja Jesenice. Gre torej za ostanek iz preteklosti, ki je poklon jeklarski in delavski zgodovini, nima pa nobene povezave s trenutnimi političnimi razmerami in spopadi v Ukrajini. Med vzdrževalnimi deli v letu 2021 je bil obnovljen v sklopu obnove celotne zunanjosti stavbe.”

“Andrey Zubitskiy, predsednik uprave Skupine SIJ, ni prejel državne nagrade za »red časti«, temveč je prejel »red prijateljstva«, odlikovan je bil za prispevek h krepitvi slovensko-ruskih odnosov. SIJ d.d., ki je 100-odstotni lastnik družbe SIJ Acroni, je slovensko podjetje s solastniškim deležem Republike Slovenije. Evgeny Zubitskiy od sredine leta 2018 ni več povezan s Skupino SIJ. V lastniški strukturi Skupine SIJ ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi. V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji.”

Tanja Brkić