fbpx

Slovenija med 20 državami sveta, ki so najbolj zdrave za življenje

Foto: Pixabay

Slovenija je poleg vseh ostalih lovorik prejela tudi mednarodno priznanje za eno najbolj zdravih držav na svetu. Medtem ko se država uvršča na 11. mesto med najbolj zdravimi državami, se Ljubljana uvršča na 9. mesto med najbolj zdravimi mesti. 

Portal money.co.uk je sestavil seznam držav, ki vplivajo najbolje na človekovo zdravje. Med 20 najbolj razvitih držav za zdravo življenje, se je uvrstila tudi Slovenija. Poročilo temelji na pričakovani življenjski dobi, stroških za ohranjanje zdravja, stopnji onesnaženosti zraka, stopnji debelosti, varnosti in številu ur dnevne svetlobe.

Španija je ena izmed držav, ki je najbolj zdrava za življenje in se po njihovem indeksu uvršča na prvo mesto. V Španiji se ljudje prehranjujejo večinoma  s sredozemsko prehrano, ki jo sestavljajo naravni viri omega-3 maščob in beljakovin. Študije ugotavljajo, da omega-3 maščobe pomembno vplivajo na zmanjšanje tveganja za demenco, razvoj bolezni srca in raka, kar državo uvršča med prvih pet za daljšo pričakovano življenjsko dobo.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Sredozemski življenjski slog sledi ključnim načelom: družabni obroki, uravnotežena prehrana in na poudarku na hoji namesto prevoza, kar prispeva k zmanjšanju števila smrtnih primerov zaradi onesnaževanja. Prav tako ugotavljajo, da na zdravje vplivajo druženja med obroki, saj naj bi le-to zmanjšalo tveganje za debelost in spodbujalo k zdravemu duševnemu počutju. Če si namenite čas za povezovanje z družino in prijatelji, bo to delovalo kot spodbujevalec razpoloženja, proizvedlo endorfine in povečalo splošno dobro počutje.

Najbolj zdrave države za življenje na svetu – Slovenija se nahaja na 11. mestu (Foto: Money.co.uk)

Najbolj zdrave države, ki sledijo Španiji so Portugalska, Švica, Japonska, Islandija, Italija in Švedska. Slovenija se nahaja na 11.mestu. Je pa izjemno zanimiv podatek, da se med najbolj zdrave države na svetu uvrščajo večinoma evropske države, medtem ko ZDA spadajo med najbolj nezdrave države.

Slovenija kot 11. država po najbolj zdravem okolju za prebivalce, Ljubljana se uvršča na 9. mesto med najbolj zdravimi mesti na svetu
Slovenija se je uvrstila med Avstrijo in Finsko. Naša država svetovno gledano beleži nadpovprečno življenjsko dobo, ima dostopnost do sveže, zdrave in raznovrstne prehrane, ki v primerjavi s severnimi državami, ni pretirano draga. V Sloveniji na zdravje prebivalcev vpliva tudi dostopnost do javnega zdravstvenega sistema, hkrati pa kot izjemno zelena država ohranja stopnjo onesnaženosti relativno nizko. Po drugih raziskavah, Slovenije lani še ni bilo mogoče najti med najbolj zdravimi državami.

Foto: money.co.uk

Ljubljana se uvršča med najbolj zdrava mesta na svetu, in sicer je na devetem mestu. Na prvo in drugo mesto se uvrščata španska Valencija in Madrid, sledijo jim Lizbona, Dunaj, Canberra, Tel Aviv in Tokio.

Sara Rančigaj