[Svetovno poročilo] Slovenci smo pod Janševo vlado najsrečnejši doslej

Slovenci smo vedno bolj srečen narod (Foto: Pixabay)

Slovenija je v zadnjih petih letih izjemno napredovala na področju stanja sreče posameznikov. Leta 2017 smo bili na 62. mestu po stopnji sreče med opazovanimi državami sveta. Vse do letošnjega leta smo bili v povprečju vsako leto srečnejši narod za deset mest. Leta 2018 smo bili na 51. mestu, leta 2019 pa na 44. mestu. V času Janševe vlade se ta napredek ni zaustavil, saj smo leta 2020 zasedali 33. mesto, leta 2021 29. mesto, letos pa smo dosegli zavidljivo 22. mesto. Najsrečnejše države pa so Finska, Danska, Islandija in Švica.

Svetovno poročilo o sreči 2022 daje svetlo luč v temnih časih. Pandemija ni prinesla le bolečine in trpljenja, temveč tudi povečanje družbene podpore in dobrohotnosti. Ko se borimo z boleznimi in vojnami, se je bistveno spomniti na univerzalno željo po sreči in zmožnosti posameznikov, da se zberejo drug drugemu v podporo v času velikih izzivov.

Priprava prvega poročila o sreči v svetu je temeljila na Inštitutu Earth kolumbijske univerze, s podporo Raziskovalnega centra za ekonomske učinke na londonski šoli za ekonomijo in kanadskem inštitutu za napredne raziskave, s svojimi donacijami pa so raziskavo podprli tudi na ekonomski šoli v Vancouvru pri Univerzi Britanske Kolumbije.

Foto: Pixabay

Merjenje subjektivnega počutja se zanaša na tri glavne kazalnike dobrega počutja: življenjske ocene, pozitivna in negativna čustva. Razvrstitve sreče temeljijo na življenjskih ocenah kot stabilnejšem merilu kakovosti življenja ljudi. V letošnjem poročilu posvečajo tudi posebno pozornost čustvom na določen dan (komponente vpliva pozitivnih in negativnih čustev), da bi bolje spremljali, kako je covid-19 spremenil različne vidike življenja.

Življenjska ocena kot glavni vir podatkov o stanju sreče
Življenjska ocena je izračunana na podlagi Gallupove svetovne ankete, ki ostaja glavni vir podatkov pri tej raziskavi. Anketiranci ocenijo svoje trenutno življenje kot celoto z uporabo miselne podobe lestvice od ena do deset. Običajno prejmejo približno tisoč odgovorov letno za vsako državo, uteži pa so konstruirajo glede na populacijsko reprezentativno nacionalno povprečje za vsako leto v državi. Njihove nacionalne lestvice sreče temeljijo na triletnem povprečju za vsako leto v vsaki državi, s čimer se poveča velikost vzorca za natančnejše ocene.

Foto: Pixabay

Kazalnik pozitivnih čustev je izračunan na podlagi povprečja posameznih odgovorov z da ali ne. Posamezniki morajo odgovoriti na tri vprašanja o čustvih, če so jih doživeli na prejšnji dan in vključujejo smeh, uživanje, učenje in zanimivo delo. Podatki o negativnih čustvih pa so podani glede na povprečje odgovorov z da ali ne, če so jih doživeli na prejšnji dan, in vključujejo skrbi, žalost in jezo.

Življenjske ocene so najbolj informativno merilo za mednarodne primerjave, ker zajemajo kakovost življenja na popoln in stabilen način v nasprotju s poročilom o čustvih, ki je podan na podlagi dnevnih izkušenj. Življenjske ocene se med državami bolj razlikujejo kot čustva in jih je bolje razložiti. Doživeta čustva prejšnji dan so dobro razložena z dogodki dneva, o katerih se sprašuje, medtem ko življenjske ocene bolj odražajo življenjske okoliščine.

Čustva so pomembna podpora za vrednotenje življenja in zagotavljajo bistvene vpoglede v to, kako se je kakovost življenja v času covida-19 spremenila za ljudi v različnih življenjskih okoliščinah. V raziskavi ugotavljajo, da so pozitivna čustva dvakrat pogostejša kot negativna čustva. Glede na lanske podatke, je bilo svetovno povprečje pozitivnih čustev 0,66, kar pomeni, da je anketiranec doživel dva od treh pozitivnih čustev prejšnji dan v primerjavi z globalnim povprečjem negativnih čustev, kjer je bilo povprečje 0,29 za negativna čustva.

Finska je najsrečnejša država na svetu, Slovenija je v zadnjih letih napredovala s 44. na 22. mesto. (Vir: World happines report)

Najsrečnejši na svetu so prebivalci Finske, Danske, Islandije in Švice. Sledijo jim Nizozemska, Luksemburg, Švedska in Norveška. Slovenija je na odličnem 22. mestu, kar pomeni, da smo v zadnjih letih napredovali za sedem mest, saj smo še lani zasedali 29. mesto. Leta 2020 smo zasedali 33. mesto, leta 2019 44. mesto, leta 2018 51. mesto, leta 2017 pa 62. mesto. V Sloveniji smo po svetovnih merilih vedno srečnejši, najboljše rezultate sreče pa so izmerili ravno v času sedanje desne vlade.

Sara Rančigaj