fbpx

[Video] Kdo vam laže: Nerelevanten Pirnat in njegovi milijoni

Boris Tomašič, Foto: posnetek zaslona

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič je tokrat pokomentiral petkove proteste, pristransko poročanje RTV in poročanje tujega levičarskega časopisa v tujini. Kritizira obnašanje levice, ki vabi na proteste, kljub temu, da je epidemija ponovno v polnem razmahu, pri tem pa niti mask pravilno ne uporabljajo. V nadaljevanju se dotakne članka v hrvaškem levičarskem časopisu Nacional, kjer pozabijo omeniti, da po Ljubljani poleg rumenih jopičev protestira tudi Antifa. Dotakne se še pisma, ki ga je predsednik vlade poslal generalnemu tožilcu Dragu Šketi, kar so označili za krivo dejanje, a je opozicijo demantiral celo RTV. Na koncu se še dotakne kritik opozicije o implementaciji aplikacije za sledenje okužb in poudari, da druge, že obstoječe aplikacije, uporabljajo veliko več podatkov, kot bi jo aplikacija za sledenje okužb, doda pa še, da njena uporaba ne bo obvezna.

“Kljub temu da protesti potekajo že desetič jubilejno zapored, njihovo število ne pojenja, poroča RTV, ker še niso dosegli cilja, da bi padla vlada Janeza Janše,” obrazloži Boris Tomašič. A vlada ni padla in kot kaže še ne bo padla, dokler bo tako. Po eni strani so smešni, ker se zbirajo posamezniki kot so Tanja Fajon, Matjaž Nemec in Ivan Gale. Na spodnji sliki sicer nosita masko, a kot pravi Tomašič je očitno ne znata nositi. Podpirajo proteste, ki bi sicer morali biti mirni, medtem pa pripadniki Antife razbijajo. Zamaskirane črnosrajčnike, ki se derejo “fašisti”, poziva k mirnim protestom, kjer ne bo groženj s smrtjo, saj kot pravi: “Če ne bi bilo protestnikov, ki bi hujskali k protestom, protestov že zdavnaj ne bi bilo.” Pokritiziral je verodostojnost nacionalne televizije, kajti novinarka poroča o množici, medtem ko v kamero ujame tri kolesarje.

Vsa zadeva vodi v nasilje in kaos za katera Tomašič upa, da se ne bosta zgodila in si želi, da bi nacionalna televizija že enkrat prenehala hujskati k protestom. Hrvaški ultralevičarski Nacional časopis je pričel s propagando Blaža Zgage. Citiranje članka Tomašič primerja z Einsteinom, ki citira opico in se nanjo sklicuje pri  raziskavah. Časopis je tako v naslovu zapisal: “Janševi neonacisti so marširali po centru Ljubljane.” Tomašič kritizira takšno poročanje, kajti rumene jopiče označuje za Janšiste in neonaciste, ki dejansko podpirajo vlado, a niso nujno Janševi podporniki, hkrati pa pozabijo omeniti, da se protestov udeležuje skrajno leva Antifa z namenom, da bi zrušila vse in povzročajo nemire po celotni Evropi in svetu.

Po eni strani vidimo črno oblečeno Antifo, na drugi strani pa vidimo rumene jopiče s slovenskimi zastavami, ki dejansko mirno protestirajo. Rumene jopiče so označili za neonaciste, ker so imeli kljukasti križ na plakatih, a protestniki pozabljajo, da je bil komunizem enako zločinski kot nacizem in oba sistema sta bila zavržna kakor fašizem. Desničarji obsojajo vse sisteme, kot so fašizem, komunizem in nacizem. Protestniki pa dejansko kritizirajo samo fašizem in nacizem, medtem ko zagovarjajo komunizem. Največja težava je, da se virus ponovno širi, nove okužbe pa ne prihajajo več iz tujine, temveč prihajajo od znotraj, ko se ljudje normalno družijo, objemajo in tako dalje, med drugim pa predstavniki levice pozivajo k protestom. Tomašič pravi, naj pozivajo k protestom takrat, ko bomo premagali virus.

Nerelevanten Pirnat in njegovi milijoni
V drugem delu oddaje se Tomašič dotakne problematike pisma, ki ga je Janez Janša napisal generalnemu tožilcu Dragu Šketi, ob čemer so ga obtožili, da želi vplivati na delo tožilstva, in da krši ustavna načela, kar jih sili v ustavno obtožbo. Za mnenje so celo prosili Rajka Pirnata, ki je znan po tem, da so njegova pravna mnenja natančno taka, kot je plačilo. Profesor Pirnat je sicer direktor inštituta za javno pravo, mimogrede pa je ta inštitut prejel preko 8 milijonov denarja od države. Ta “vrhunski” strokovnjak pravi: “Po drugi strani gre za pismo predsednika vlade, ki je dosti bolj zaskrbljujoče. Delitev oblasti je eden izmed temeljev našega ustavnega sistema in je to pismo direkten poseg v delitev oblasti, v enega izmed temeljev naše ustave, zato se mi zdi še dosti bolj nevarno.” Tomašič povedano opredeli kot laž in še doda, da je Pirnata tukaj demantiral celo RTV.

Delitev oblasti je nato opredelil tudi Matej Avbelj, profesor na fakulteti za Državne in Evropske študije: “Samo načelo delitve oblasti ne služi ohranjanju oblasti, ampak služi varovanju pravic posameznikov, služi preprečevanju samovolje posameznikov in služi temu, da se oblasti medsebojno nadzorujejo. Iz te sodne prakse ustavnega sodišča pismo predsednika vlade, ki je najvišja oseba izvršilne oblasti, ni v ničemer v nasprotju z ustavo, ampak je del točno tega sistema zavor in ravnovesij, ki ga ustava predpostavlja.”  Tomašič je še primerjal njuna znanstvena dela: “Medtem ko Pirnat ni nikjer citiran, ima Avbelj preko 30 citatov in podatki sami povedo, kdo je tisti, ki je relevanten.

Google ve več o nas kot aplikacija za sledenje okuženim
Tomašič se na koncu oddaje še dotakne tematike o aplikaciji sledenja okužb in prikaže izjavo poslanke levice Nataše Sukič, ki odločno nasprotuje uporabi aplikacije: “Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ECDC je jasno povedal, da so mobilne aplikacije le dodatek, nikakor pa ne morejo nadomestiti rednih metod sledenja stikov. Redno sledimo s pomočjo terenskih epidemiologov, ki jih imamo 27 in ti se ukvarjajo s sledenjem okužb. Dajmo ta kader okrepiti, pa bomo lažje sledili tem okužbam, dajmo malo več testirati, pa bomo lažje lahko zamejevali potencialne okužbe.” Tomašič obrazloži, da ne moremo kar tako povečati števila strokovnjakov, ko pa jih primanjkuje tudi v drugih državah, testiranj pa izvedemo več kot na Hrvaškem. Sami zelo nasprotujejo tej aplikaciji, ne zavedajo pa se, da Google in ostale aplikacije vedo veliko več, kot pa bi ta aplikacija, zato se mu zdi izjava Sukičeve čisto neprimerna.

Sara Kovač