fbpx

[Video] Predsednik programskega sveta RTVS v stilu nekdanje funkcije Kučanovega sekretarja zveze komunistov opravil z debato o dvojnih merilih varuhinje gledalcev Ilinke Todorovski

Dolgoletni predsednik programskega sveta RTV Slovenija Ciril Baškovič (vir: twitter)

Na nedavni seji programskega sveta javne televizije so člani razpravljali o delu varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski, zanemarili pa so zadnji odgovor dr. Jožeta Možine varuhinji pravic. Svet se je izkazal za navadno ideološko farso pod vodstvom Cirila Baškoviča, ki ga bolj kot za objektivno novinarstvo skrbi ideološka čistost.

Programski svet javne televizije se ni želel soočiti z dvojnimi merili varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski, s čimer po pisanju spletnega portala glasNO dokazujejo, da so dvojna merila na RTV Slovenija “nekaj povsem običajnega in pričakovanega”,

Na to so opozorili tudi drugi programski svetniki, ki pa jih je nenehno prekinjal predsednik programskega sveta, ki ga je na to mesto predlagala stranka SD, Ciril Baškovič. Baškovič velja po lastnih besedah za nepoboljšljivega levičarja. V času skupne države je bil izvršni sekretar predsedstva Zveze komunistov Slovenije. Tja ga je, kot je povedal v intervjuju za Delo, povabil nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Ob svoji izvolitvi na mesto predsednika programskega sveta Baškovič ni skrival svojih pogledov. “Predsednik (mora) služiti svetu, da bo čim bolj učinkovito deloval, ni pa predsednik dolžan ‘zatajiti svojih subjektivnih stališč’ do problematike RTVS,” je takrat po pisanju Dela povedal Baškovič, s čimer je že takrat nakazal, da velja nekaj za ene in nekaj za druge.

Še bolj bode v oči dejstvo, da ne samo, da je RTVS neobjektiven, temveč da zadnji odgovor dr. Možine varuhinji sploh ni bil poslan članom programskega sveta. Niti niso Možini dali besede na seji programskega sveta. Poleg tega je Baškovič prekinjal vsakega svetnika, ki si je drznil nasprotovati levičarski pristranskosti in opozarjal na dvojna merila.

“Takšno ravnanje programskega sveta, ki si zatiska oči, je pristransko, je neodgovorno in meče, žal, zelo slabo luč na RTV Slovenija,” je bil kritičen dr. Mitja Štular. “To, da pa dr. Jožetu Možini ne daste besede, je pa katastrofa, s katero se ne strinjam.” Baškovič se ni mogel zadržati, da ne bi ves čas vpadal v besedo.

Dr. Janez Juhant je odprl vprašanje odnosa Ilinke Todorovski do sodelovanja z Udbo. Varuhinja pravic gledalcev na očitek, ki je bil že večkrat izpostavljen, ni odgovarjala. Ravno tako je vprašanje zmotilo Baškoviča, a se Juhant ni dal. Poudaril je, da je vprašanje še kako na mestu. Kako le ne bi bilo, če ženska, ki naj bi bila varuhinja pravic gledalcev, še vedno deluje v skladu z agendo jugokomunistov in želi resnici preprečiti, da bi prišla na dan. Do danes še ni podala nobene vsebinske kritike na račun Možine, temveč zgolj ideološko.

Član programskega sveta Geza Erniša je poudaril, da se je dovolj dolgo molčalo o določenih stvareh. Zdaj pa nekatere moti, da se razkrivajo zgodovinska dejstva. Namesto, da bi prišlo do sprave, tako sejejo nemir, zato da bi ohranili svoj lažni status.

Ivan Šokić