fbpx

VSO: Direktor Muzeja Koper Luka Juri si je ob 30 letnici osamosvojitve privoščil zavržno manipulacijo!

Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri (Foto: STA)

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so z neprikritim ogorčenjem prejeli informacijo, kako so odgovorni Pokrajinskega muzeja Koper v program dela in aktivnosti umestili, dobesedno navajajo, “30. obletnico” osamosvojitve Republike Slovenije: spomin na umrle vojake na Škofijah junija 1991″. Navedeno namero izvedbe tovrstnih programskih aktivnosti Pokrajinskega muzeja Koper v Združenju VSO razumejo kot še eno izmed mnogih, dejanskih, političnih in tudi osnovno človeških, namernih provokacij, katerih je dandanašnji v slovenski družbi odločno preveč, poudarjajo v sporočilu za javnost.

Pokrajinski muzej Koper je javni zavod, čigar ustanoviteljica je Občina Koper in je, kot tak, nosilec javnega pooblastila za izvajanje javne muzejske službe. Temeljna naloga te kulturne institucija je zagotovo izvajanje vsega tistega, kar je jasno in popolnoma nedvoumno zapisano v vseh javnih opredelitvenih dokumentih dejavnosti tega javnega zavoda.

To ni  razumna dejavnost, ki bi sovpadala s temeljnim poslanstvom koprskega muzeja
V nadaljevanju poudarjajo, da seveda prav nihče ne krati odgovornim, v Pokrajinskem muzeju Koper zaposlenim, strokovnim osebam, izvajanja tudi vseh tistih javnih dejavnosti, ki so lahko kakorkoli vsebinsko, logično in razumno povezane z osnovnim poslanstvom tega muzeja, vendar so v Združenju VSO globoko prepričani, da obeleževanje spomina na žrtve agresorske vojske JLA, katere aktivni pripadniki so v najusodnejših trenutkih slovenske zgodovine dejansko povzročili smrt preko 20 pripadnikov slovenske TO, pripadnikov slovenske Policije in nedolžnih civilistov, ni tista razumna dejavnost, ki bi kakorkoli sovpadala s temeljnim poslanstvom Pokrajinskega muzeja Koper.

V Združenju VSO pietetno in iskreno obžalujejo izgubo življenja kateregakoli človeka, tudi pripadnikov agresorske JLA leta 1991, vendar istočasno ostro obsojajo pritlehno provokacijo odgovornih oseb Pokrajinskega muzeja Koper, izraženo v zapisani nameri po obeležitvi spomina na žrtve pripadnikov agresorske JLA leta 1991 pri Škofijah. “Navedeno namero je moč zlahka relevantno primerjati z morebitno namero (kogarkoli že) obeležitve spomina na fašistične vojake, ki so v času 2. svetovne vojne padli na ozemlju Republike Slovenije,” poudarjajo.

Vir: Printscreen RTV Slovenija

“Če čuti gospod dr. Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper in eden izmed prepoznavnejših članov politične stranke SD, neomajno potrebo, da se pokloni žrtvam agresorske JLA iz leta 1991, to lahko mirne duše postori, in sicer tako, da za svoj denar kupi šopek cvetja in ga položi ob Spomenik revolucije na Trgu republike v Ljubljani. Po našem globokem prepričanju pa programska pobuda Pokrajinskega muzeja Koper, pod katero se je podpisal direktor dr. Luka Juri, nikakor ne sodi v domeno aktivnosti te eminentne slovenske kulturne institucije, temveč predstavlja grobo kršenje vseh etičnih obče človeških norm,” še poudarjajo.

Nina Žoher