fbpx

Minister Počivalšek brez sramu grozil Rusom iz Slovenske industrije Jekla – in se zato močno zameril Putinu

Foto: STA

Na dan prihaja vse več nenavadnih in neprijetnih pričevanj o podrobnostih življenja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, od njegovih verbalnih izpadov do nezakonitega početja, danes lahko beremo na blogu Bojana Požarja o političnem zakulisju Slovenije. Počivalšek je sicer že javno oznanil, da se po naslednjih parlamentarnih volitvah umika iz politike, mediji pa vse pogosteje poročajo o njegovem zakulisnem lobiranju, ki ga ne prijavlja Komisiji za preprečevanje korupcije, prav tako pa naj ne bi prijavljal uradnih sestankov na svojem ministrstvu. Številne direktorje iz gospodarstva Počivalšek naroča kar na sedež Celjskih mesnin, v pisarno lastnika družbe Izidorja Krivca, ki velja tudi za ministrovega najtesnejšega prijatelja. Če gre verjeti pisanju Bojana Požarja, potem Počivalšek sestanke vodi kar v Krivčevi pisarni, vse v funkciji ministra za gospodarstva, kar je skregano z vsakršno logiko in zakoni. Pravno gledano gre za naklepno izogibanje zakonsko določenemu poročanju protikorupcijski komisiji.

Naj spomnimo. Požareport je pisal, da je Zdravko Počivalšek pred nekaj tedni po telefonu poklical Andreja Zubickega, slovenski javnosti bolje poznanega kot ruskega lastnika družbe SIJ, in ga zasliševal o zamenjavah v upravi SIJ, ter mu odkrito zagrozil, da bo v upravo SIJ poslal vladnega pooblaščenca, kot je to vlada Mira Cerarja že storila v primeru Mercatorja in Agrokorja. Počivalšek se sicer hvali, da mu je to omogočil Lex Mercator. Zubicki naj bi bil zaradi tega zelo slabe volje, za telefonski pogovor z gospodarskih ministrom pa ve bore malo ljudi. Je pa zadevo že zaupal tudi veleposlaniku Ruske federacije v Sloveniji, Dokuju Galpuroviču Zavgajevu.

Slovenska industrija Jekla je sicer že dobro desetletje v lasti ruske družine Zubicki, ki lastniško obvladuje tudi rusko jeklarsko skupino Koks. Znotraj ruske družine se za njegovo nasledstvo tako bije bitka dveh bratov, tudi zaradi tega pa so se znotraj uprave SIJ zgodile številne kadrovske spremembe, saj je dostopil tudi eden od dveh predstavnikov države v nadzornem svetu SIJ, Tomaž Stare, član nadzornega sveta pa je še vedno Janko Jenko, nekdanji direktor Virantove Državljanske liste.

Foto: STA. Slika je simbolična.

Po zloglasnem sestanku Perutnina Ptuj nenadoma odstopila od najema zemljišč
Požareport razkriva tudi, da je po zloglasnem telefonskem pogovoru med Počivalškom in Zubickim podjetje Perutnina Ptuj nenadoma odstopilo od najema 34 hektarov zemljišč, ki jih je vlada namenila kot nadomestno zemljo kmetom, ki naj bi svojo zemljo izgubili zaradi projekta Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica. Bojan Požar trdi, da je Počivalšek izsiljeval Ruse predvsem zaradi vladi nujno potrebnih zemljišč Perutnine Ptuj, ki pa je seveda v lasti družbe SIJ. Po njegovih virih sicer poznavalci trdijo, da so Počivalšku njegova dejanja Rusi zelo zamerili. Naj spomnimo, da je bil Zubicki svoj čas tudi poslanec ruske Dume.

Počivalšek je sicer ves čas zavajal javnost, ko je govoril, da so občino Hoče-Slivnica za projekt Magna Nukleus izbrali pri Magni, in hkrati zavajal Magno, saj jim Cerajeva vlada ni ponudila nobene druge izbire. Na Nova24 pa smo v preteklih mesecih večkrat poročali o primernejših lokacijah, ki so bile Avstrijcem ponujene zlasti v Kidričevem in Teznu v Mariboru.

Požareport pa piše še o omenjenih sestankih Magne Steyr s stranskimi udeleženci v postopku okoljskega dovoljenja  – na strani Magne so poleg odvetnikov in prevajalcev sedeli tudi predstavniki agencije Pristop, menda na podlagi podpisane pogodbe z ministrom Počivalškom. Toda ta pogodba je bila medtem že razveljavljena, na podlagi vložene revizije na Državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. “Kdo in kako bo zdaj za nazaj plačal Pristop, je zato zaenkrat še uganka,” zaključuje Požar.

L. S.