fbpx

Lani je vladi na zahod “izginilo” rekordnih 3273 prosilcev za azil

Foto: epa

Rekordnih 3273 prosilcev za azil je državi izginilo v lanskem letu. Največ jih je bilo iz Alžirije in Maroka. To kažejo uradne statistike, ki jih je ta teden objavilo notranje ministrstvo o postopkih, ki so jih sprožili migranti, ki nezakonito prihajajo v državo. V velikanski večini Alžirci in Maročani iz Afrike prihajajo k nam preko Hrvaške. Večina teh migrantov pa, ko država odloča, ali bi jim priznala azil, po ocenah policije izgine tako, da zbeži v Italijo, kjer ni nadzora na meji.

Pravzaprav jih zbeži še več. Že napoved zahteve za azil migranta policiji onemogoči, da bi jih lahko takoj vrnila na Hrvaško. Kar nekaj jih potem izgine, še preden prošnjo za azil uradno sploh vložijo.

In ti niso v statistiki, ki jo kaže graf. Se pa delež takšnih zadnja leta znižuje:

Število uradnih prosilcev za azil in posledično tistih, ki izginejo, zadnja tri leta precej dramatično raste, kar kaže, da je celoten sistem državi iztiril in služi namesto zaščiti tistim, ki zaščito potrebujejo, za tihotapljenje migrantov v Evropsko unijo, ki bi jih država na meji morali zavrniti, ker za vstop ne izpolnjuje pogojev. A tega oblast ni sposobna, ker meje ne zmore nadzorovati. Razlogi za migracije so v veliki večini ekonomski. Vse manj priznanih azilov zadnja štiri leta pa kaže, da je med njimi tudi vse manj tistih, ki so res preganjani. Del migrantov je, zdi se, tudi preprosto kriminalcev, ki iz oddaljenih držav bežijo pred roko pravice in iščejo novo priložnost v Evropi. Težave potem povzročajo tudi našim organom pregona in sodstvu.

Statistika o številu rešenih prošenj za azil, s podatki, kakšni so bili razpleti, je za deset let takšna:

Prosilci za azil so bili v lanskem letu večinoma iz štirih držav.

Večinoma moški iz Alžirije in Maroka
Daleč največ jih je bilo iz Alžirije in Maroka, sledita Pakistan in Afganistan:

Podatki notranjega ministrstva ob tem, da kažejo, da za azil večinoma prosijo državljani precej oddaljenih držav, kjer ni vojn, pokažejo še, da gre za večinoma moške. Ženske so v veliki manjšini. Iz posameznih držav, denimo Pakistana ali Bangladeša prosilk za azil sploh ni. Grafika, ki kaže, od kod vse so lani migranti prosili za azil, je takšna:

Peter Jančič, Spletni časopis