fbpx

Lažne obljube prebivalcem Škofij: Iz zadnjega dopisa MZN razvidno, da vlada nima nobenega namena ukiniti migrantski center

Foto: Arhiv Nova24TV. Škofije. Slika je simbolična.

Iz Civilne iniciative Škofije so sporočili, da si pri nasprotovanju migrantskemu centru v njihovem kraju niso premislili, kakor so o tem v zadnjih dneh poročali nekateri režimski mediji. Prav tako so preučili vsebino dopisa ministrstva za notranje zadeve in izpostavili stvari, ki jih ti v dopisu niso omenili. Naj spomnimo. MNZ je na svoji spletni strani zapisal, da je skupina 14 Sirijcev prispela v Slovenijo 31. maja 2017 iz Grčije, v tem tednu pa bi morala priti še ena skupina iz Italije. Kot navaja novinar Peter Jančič v svojem prispevku “Ministrica še na bolniški, na Škofijah ne bo azilantov”, je MNZ objekt na Škofijah najel za prispelo skupino, pa tudi naslednjo, ki jo pričakuje Slovenija. Očitno so torej na pristojnem ministrstvu morali z zadevo o rešitvi nastanitve beguncev pohiteti, saj je imelo društvo ODNOS, ki naj bi v objektu na Škofijah izvajalo integracijske aktivnosti, pogodbo veljavno samo do 1. junija 2017. 

Kot so danes sporočili iz Civilne iniciative Škofije, so se seznanili tudi z revizijskim poročilom računskega sodišča “Učinkovitost in uspešnost ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov”. Iz poročila je razvidno, da je bilo v letu 2015 porabljenih 527.449,00 evrov (od tega je ministrstvo 59 odstotkov sredstev črpalo iz evropskih skladov), za ukrepe v zvezi z obravnavo oseb z mednarodno zaščito, ki jo je ministrstvo učinkovito izvajalo. Vsi ukrepi so bili namreč izvedeni v skladu s predpisi in na voljo vsem 127 osebam z mednarodno zaščito.

Ker je bilo za obravnavo prosilcev porabljenih 1.811.493,00 evrov, od česar je skoraj petino (19 odstotkov) sredstev črpalo iz evropskih skladov, to pomeni, da so ostalo razliko spet prispevali slovenski davkoplačevalci. Z drugimi besedami, to meni, da bi tudi za sporno najemno pogodbo za hostel spet prispevali Slovenci. V civilni iniciativi jih moti, “da davkoplačevalci plačujemo vse možne davke in dajatve, državljani RS pa se morajo organizirati v dobrodelne akcije za pomoč tistim našim državljanom, na katere je država pozabila”. Kot primer so navedli akcijo Otroci s plastenkami, ko so dobrodelneži izolski porodnišnici kupili posteljico za novorojenčke.

“Žalostno, res žalostno, da naši državljani zbirajo za naše nerojene državljane, mi pa plačujemo vse za begunce in prosilce za azil. 7.000,00 evrov na mesec v dveh letih pomeni 168.000,00 evrov, a si naši državljani ne zaslužijo, da MNZ ravna po načelu dobrega gospodarja in poskrbi, da čim več denarja ostane v državni blagajni,” so še zapisali v Civilni iniciativi Škofije.

Sicer pa pristojno ministrstvo v svojem dopisu ni izrazilo namere, da bi spremenilo pogodbo o integracijski hiši. Prav tako ni objavilo novega razpisa za dnevne aktivnosti. V Civilni iniciativi Škofije ob koncu še izražajo mnenje, da vlada ponovno poskuša prelisičiti svoje državljane, prav tako vztrajajo pri trditvi, da bi se migranti lažje in hitreje integrirali v Kopru kot pa Škofijah. Dvoličnost pa očitajo tudi predsedniku krajevne skupnosti, saj naj njegova dejanja in izjave ne bi odražale sprejetih sklepov na Svetu KS. Na teh sejah tudi predsednik namreč glasuje enako, kot vsi ostali svetniki. Glasovanje pa je bilo proti integracijski hiši, v drugem delu sklepa pa je bila podpora Civilni iniciativi Škofije in njenemu delovanje.

T. F.