Ko državni aparat odpove: Stanko Šoštarić in njegova družina se zaradi ustrahovanja sosedov po 19 letih še vedno ne upajo vrniti v lastno domovanje!

Foto: Nova24TV

Zgodba Stanka Šoštarića in njegove družine je stara že 19 let. Leta 2000 ga je namreč družina Izeta Adilovića, ki se je naselila v spodnje stanovanje dvostanovanjske hiše, spodila iz njegovega lastnega doma. Policija in sodstvo sta popolnoma odpovedala, namreč po kar 19 letih se Stanko še vedno ne upa vrniti v svoje lastno domovanje. 

Gre za naravnost srhljivo zgodbo, ki jo je za oddajo Drugorazredni delil Šoštarić. Leta 1994 so od ravnateljice domžalske osnovne šole kupili stanovanje v nadstropju v dvostanovanjski hiši. Mirno so živeli pet let, dokler ni njihova spodnja soseda svojo imovino prodala. Družina Adilović, ki se je poleti 1999 vselila v stanovanje, pa je od samega začetka povzročala težave.

“Najprej so začeli z motenjem, mi pa smo imeli majhnega otroka. Oni so navijali glasbo, bilo je vpitje, saj so prihajali njihovi prijatelji. Dobro to je še nekako glede na to, da je to druga kultura,” je povedal Šoštarić. Dokler se niso začeli srečevati na skupnem hodniku, kjer je Izet Adilović svojemu novemu sosedu Stanku dal vedeti, da odslej v hiši veljajo nova pravila. Da naj ga uboga, sicer bo imel težave. Teh pa noče, ker da ima lepo ženo in lepe otroke. Prikrite grožnje, a to je bil šele začetek.

Foto: Nova24TV

Policisti prihajali vsakodnevno in le delali zapisnike
“Potem pa nam vdrejo v naše zaklenjene prostore v kleti in nam razmečejo stvari,” je povedal. Stanko je vse skupaj prijavil na policijo. Ta je naredila zapisnik, a zgodilo se ni nič. Nagajanje pa se je iz dneva v dan stopnjevalo. “Po parih dnevih so bile naše stvari iz kletnih prostorov naenkrat na dvorišču. Spet sem zadevo prijavil policiji in povedal, da mi je nekdo stvari zmetal ven. Zasačil sem jih, ko sta dva omaro nosila ven na dvorišče. Policist pa me vpraša: A ti kaj fali?” Policisti so prihajali skoraj vsakodnevno, naredili zapisnik, a kazenske ovadbe ni bilo nobene. Adilović očitno pod protekcijo nekoga od zgoraj počne kar se mu zahoče. Čez nekaj dni si je prilastil še dvorišče in celotno klet. Šoštarić je spet klical policijo, na dvorišču je morala posredovati v verbalnem obračunu med Stankom in Adilovićem.

“Nakar Adilović objeme policista okrog ramen in gresta od mene stran pet metrov. Ne vem, o čem sta govorila. Sicer me je tudi pred policijo preklinjal in me vprašal: Kaj bi se zgodilo?” Našemu sogovorniku je hitro postalo jasno, da mu nihče ne želi pomagati. Policija je vsakič naredila samo zapisnik, Stankota pa so grdo odpravili, naj jih zaradi medsosedskih sporov ne kliče več. Grožnje Adilovića pa se še stopnjujejo. “Ponoči s kolegi so izzivali z besedami “dođi ovamo” (pridi sem). Stanko je moral celo na tožilstvo, kjer je moledoval, naj nekdo sproži kazenske postopke motenja posesti in groženj. Policija, kljub temu da je bila priča nesramnemu obnašanju Adilovića, ni želela ukrepati. Po besedah Stankota so vseskozi ponavljali, mi nismo priče in če boste še naprej klicali zaradi takšnih stvari, bomo zoper vas napisali kazensko ovadbo.

Foto: Nova24TV

Zato se je Stanko odločil poklicati svoje prijatelje in sorodnike, da bi prišli za vikend in bili priče vsakodnevnim grožnjam. “Naj pridejo, da bodo samo kot priče, da bodo registrirali, kakšno stanje je. Poklical sem policijo, da bi videl, kaj bo naredila. Tako bi namreč imel priče. Vpričo policije hčerka od Adilovića pove, kako me bodo pretepli ne glede na to za kaj se gre in da tukaj nima več kaj iskat. Od policije zahtevam, da to da v zapisnik. Čez pol ure pridrvi skupina moških, poleg Adilovića tudi šef mamilarske srenje v Kranju,” je v izpovedi povedal Stanko.

V nedeljo, 3. septembra zvečer, tako sledi fizični napad na Stanka in njegovo ženo. Vsemu skupaj so bili priča tudi njuni trije otroci, ki bi morali naslednji dan začeti z novim šolskim letom. “Mene so hudo poškodovali, ženo posekali po roki, bratranca pa s predmetom udarili po glavi,” je povedal glede posledic napada. Adilović je zagotovil, da se ne bo končalo pri tem, če ne odidejo. In to celo iz lastnega stanovanja. “Češ naslednja runda je, da bodo poklali otroke.” Za Stanka je bila to kaplja čez rob. Zdaj se je resnično zbal za življenje sebe in svoje družine. Zato je napočil čas za ukrepanje. Ženi je naročil, da naj vzame najpomembnejše stvari. Njegov prijatelj je stvari in otroke naložil in jih peljal k ženini materi. Midva z ženo sva šla na urgenco. No, Izet je s svojimi prijatelji prišel za njimi celo na urgenco, kjer je nadaljeval z grožnjami, Stanko je moral od tam dobesedno pobegniti. “Poklical sem kolege, da so prišli po naju in smo zbežali.”

Ni vedel, kako priti do lastnih stvari
A Stanko je imel sedaj še en večji problem. Njegova žena in otroci so bili na varnem, toda kako priti do stvari. “Najel sem varnostno službo Jus security iz Domžal, da gre z menoj. Šel sem tudi na policijo, da mi pomaga vsaj stvari vzet. Rekli so mi, da imam varnostno službo, češ to ni policijska zadeva. Plačal sem varnostno službo in na svojih vratih zagledal drugo ključavnico, pred vrati je bil pes.” Septembra 1999 torej Stanko dokončno izprazni in zapusti svoje lastno stanovanje zaradi nasilnih sosedov, ki jih nihče, ne policija, ne sodstvo, nista ustavila. “Od takrat naprej nikoli več nisem prestopil svojega praga po moji volji. Se pravi najprej civilna tožba za motenje posesti. Sem dobil to tožbo, potem pa izvršba. Izvršba kao opravljena, izvršitelj nam izroči ključe našega vhoda. V mojem primeru je popolnoma odpovedala pravna država, danes, 19 let pozneje,” pravi Šoštarić. “Vsi so to dajali to pod predpražnik in zatrjevali to je civilno-pravni spor. Na podlagi kupoprodajne pogodbe sem dobil tudi drugo tožbo, katere rezultat je bil, da morajo sprazniti naše dvorišče, da nam morajo izročiti ključe.”

Foto: Nova24TV

Komajda smo pobegnili živi
Zadevo je obravnaval domžalski občinski svet, ki je zahteval, da država zaščiti Stanka in njegovo družino. Zadeva se je znašla tudi na dnevnem redu Komisije za peticije in človekove pravice, ki je na to temo v državnem zboru pripravila sejo. Velike besede, a zgodilo se ni nič. Stanko je dobil vse sodbe na sodišču, stanovanje je njegovo, sodišče zaradi motenja posesti Izetu večkrat naloži finančno kazen, a ker nima državljanstva in prijavljenih dohodkov, mu ničesar ne more. Leta minevajo, Stanko ne upa v svoje stanovanje. Skuša ga prodati, a Izet odganja tudi kupce, ki pridejo na ogled. Grozi jim, naj se poberejo. Leta 2012, ko družina Šoštarič že 12 let ne prebiva več v stanovanju, sodni izvršitelj le izda odločbo. Stanku, pa tudi družini Adilović. “Pridite na Kersinkovo 2, vi kot upnik, žena kot upnica, otroci kot upniki. Vzel sem dva sinova in gremo v Domžale. Obrnemo se na policijo, da bi dobili zaščito,ti pa so zatrdili, da za to naj ne bi bilo potrebe. Zato se odpravijo sami: Stanko, njegov sin in sodni izvršitelj. A čaka jih negativno presenečenje. Tam se je nahajal Adilović skupaj z bratom, kjer je imel pripravljen železni drog. Še ustavil se nisem, ko me je hotel udariti skozi vetrobransko steklo. Pritisnil sem na plin, medtem pa je udaril iz strani in razbil steklo. Komajda so pobegnili živi na policijo, kjer so prijavili dogodek. A sledi še eno negativno presenečenje.

Zdi se, da je Adilović dobil še eno bitko. Tokrat policija vendarle pride in ga poskuša zaslišati ter mu zapleniti avto. Pred njihovimi očmi ga razbije z drogom, policistom grozi, da jim bo pobil otroke. Lovijo ga okoli hiše, enega policista tako brcne, da ga poškoduje. Komajda ga obvladajo, Izet pa je pozneje na sodišču spet obsojen le na pogojno kazen. Stankova kalvarija se torej nadaljuje. Nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je za Nova24TV povedal, da je v tem primeru kršena serija človekovih pravic. “Problem je, ker policija ne more vedno ukrepati kadar gre za kršitev javnega reda in miru. Načeloma v sosedskih sporih, govorim zelo načeloma, dokler gre za neke verbalne grožnje en drugemu, policija nima kakšnih posebnih pristojnosti. Ko pa gre za pretepanje, napadanje in tako dalje, pa je seveda policija dolžna ukrepati in stvari dolžna prijaviti sodišču. Problem je očitno spet tudi sodne narave,” meni Gorenak. “Človeku bi bilo potrebno nujno zagotoviti pravico do koriščenja stanovanja.” 

Foto: Nova24TV

A dejstvo je, da je predolgo odlašala tudi policija. Izeta Adilovića najdemo na Udba.net, je bil torej nekoč sodelavec Službe državne varnosti. Ima na desetine prekrškov, ki so mu jih nekoč izbrisali. Stanko pa pravi, da je na sodišču v sodnih spisih videl tudi, da je v 90. letih v verbalnem sporu nekoga zabodel in ubil. “Notranja higiena policije zahteva, da vse take sume, ki so na ta način nakazani temeljito preveri in temeljito ukrepa,” je izpostavil Gorenak.

Na Kersnikovi 2 vse po starem. Adilovićevi živijo tako, kot so si sami izsilili pred mnogimi leti. Zgornje stanovanje, kjer bi moral živeti Stanko z družino še sameva. Je že zdavnaj propadlo. Kaj s stanovanjem počne družina Adilović, ni jasno. Kdo lahko pomaga Stanku, da bi po dveh desetletjih končal svojo kalvarijo, tudi ne. Ta država mi je vzela pravico varnosti in mirno življenje, nihče me ni zaščitil, pravi. Sedaj se je obrnil še na Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi poslanka Eva Irgl. Upa, da se bo tokrat nekaj zgodilo.

“No, mi smo dejansko dobili vlogo vlagatelja, katerega omenjate in ste pripravili prispevek o njem. Sedaj bo vse potekalo v skladu s protokolom komisije v skladu s pristojnostmi, ki jih imamo. Mi bomo njegovo vlogo pregledali in preučili, če bomo ugotovili, da kakšna stvar manjka, bomo vlagatelja prosili, da to v vlogi dopolni. Nato bomo vse zainteresirane, ki so vpleteni v to zgodbo, zaprosili za odgovore,” je glede konkretnega primera v oddaji povedala Irglova.

Foto: Nova24TV

“Nam je mar”
Po besedah Irglove se tudi njim na komisiji dogaja, da od njih pričakujejo marsikaj, da bodo naprimer posegali v postopke na sodiščih. Delujejo pa lahko le v skladu s pristojnostmi in pravosodno stvar povprašajo, čemu se nekaj tako dolgo vleče. “Na komisiji imamo ravno to vlogo, da če že ne drugega prisluhnimo ljudem, jih slišimo, se z njimi pogovorimo. “Večkrat se osebno pogovorim z njimi,” poudarja Irglova in dodaja, da včasih pridejo do ugotovitve, da po toliko letih boja, ko iskali neko pravico, bodisi pri določenih institucijah, ali na sodišču, potem nekaterim že veliko pomeni, da imajo občutek, da je nekomu mar. “Nam je mar. Odkar vodim to komisijo, mislim, da smo naredili veliko dobrih del in da nam zaradi tega ljudje zaupajo in se na nas tudi obračajo.” 

Foto: Nova24TV

“V zadnjem obdobju se peticije povečujejo, ne pa zmanjšujejo, kar obenem pomeni, da je očitno nekaj v naši državi hudo narobe, ampak dejansko kot komisija poskušamo skupaj s strokovnimi službami pridobiti določene odgovore od institucij. Te nato posredujemo vlagateljem. Velikokrat se namreč zgodi, da se navaden državljan bori z mlini na veter in je v boju proti tem institucijam sam. Večkrat tudi ne dobi osnovnih odgovorov. Na to sem večkrat opozarjala, tudi v okviru poročila varuha človekovih pravic, da odgovore institucije od sebe morajo dati. Tukaj smo kot nekakšen mediator, ki vstopimo in seveda pridobimo te odgovore,” je izpostavila predsednica komisije.

Hana Murn

 • Mirko

  No, ta vlada pa še kar uvaža take iz Bosne pa tudi iz ostalih islamističnih držav. Potem nam mečejo naprej “holokaust” v Srebrenici, kjer so pokopani v glavnem moški, ki so se v civlinih oblekah bojevali v enotah bosanskih sil,. Če je pogoj vojščakov holokaust, potem je treba Ameriki nabiti stokrat večji holokaust na BV, severni Afriki in Aziji

  • hermannn

   Mirko, kaj če bi pred tem “nabili” holokavst našim petokrakim partidžanom.

 • joza joza13

  Ta Izet ni za v civilizacijo. To je potrebno urediti drugače, predvsem pa hitro.
  Za vsakega se najde način…, tudi za Izeta. Hehehe

  • zokispoki

   Strokovno, kenede !

 • francelj3

  To ni druga kultura, to je popolna, nečloveška nekultura in neciviliziranost. Kazen bi morala biti dosmrtni zapor s prisilnim delom. Popolnoma enaka kazen bi morala biti za tiste, ki so zakrivili zakonodajo, po kateri je možen prost prihod vseh z balkana.

  • Mato

   tocno tak

 • Amerikanc

  A to so tisti miličniki, ki pomagajo ljudem ?! Malo morgen.

 • Andrej

  Ne pozabite, UDBA ga ščiti.

 • Nšo-či

  Birokratska družba je pri realnih problemih popolnoma nemočna.

  • Felikss_AH

   Moja draga Lady Indy… civilizirana in blaga kot tale tvoj Nšo-či. Nobena Birokratska Družba ni nemočna… prav nasprotno… Birokracija je še PREVEČ MOČNA… in to moč je tale gospod fasal v polni dozi. Predlagam ti da eventualno malce prilagodiš realnosti tvoj obstoječi preveč poduhovljen alias… v Kung Fu na primer… lahko tudi v kaj bolj sexi… Kung-Fuk na primer… saj si zagotovo dobra mrha

   • Nšo-či

    :)hmmm…hvala za predlagano. Nasmejalo me je. Po več kot 10 urnem delovniku, nisem razpoložena za nobeno Kung varianto.

    • Felikss_AH

     V vsakem primeru en lep cmok cmok… in prijeten večer

     • Nšo-či

      vračam poljubček.

 • Ivan Ivanovič

  Zgleda, da se tudi v Sloveniji dogaja nekak “mob stalking” kot v Ameriki in drugod na Zahodu.
  https://www.youtube.com/watch?v=8f0LGxQKnjQ
  https://www.youtube.com/watch?v=pEGZoP4g31E

 • gabrijelobid

  Če vnesete ime Izet na Google boste videli tipičnega negativca.

 • trumpet2018

  za muslimane in cigane veljajo drugi zakoni, to je že od nekdaj, zakaj sploh plačujemo policijo, če nas noče zavarovati pred to muslimansko srednjeveško golaznijo, ustrahuje vse po vrsti

 • Andrej Žalec

  Tega primera se dobro spomnim. Zaradi takšnih kršenj človekove svobode, časti in lastniških pravic, ni čudno, da državljani ne zaupamo več državnemu aparatu, ki bi moral takšne težave rešit hitro in učinkovito, da nobenemu nasilnežu več ne pade niti na pamet, kako je nad zakonom. Do takrat pa…KDO VERJAME DRŽAVNIM USTANOVAM?

 • Olga101

  Srhljivo! Pa naj se kdo reče, da nam ne vlada in ne sodi mafija, ki ščiti udbomafijca!

 • pajot

  Angažirat par krepkih fantov,pa se bojo stvari hitro uredile.

  • tohuvabohu

   To bi moral že pred 19 leti.

 • Nata

  Veste kaj ?? To so že stara ” Jugo – posla”. . . . . . Se je dogajalo, da tudi podnajemnika nisi mogel spraviti iz stanovanja. Če ni bil zadovoljen z zamenjavo, enostavno ni šel.
  .In, Bog ve, koliko je takih , ali podobnih primerov pri nas Tujci so bili in so zelo zaščiteni.
  .Pa je vseeno čudno, da tipu nič ne morejo ?? Torej bomo spet uporabili ime – mafija !!!
  Dajte no ? In sedaj ? Tresla se bo gora , rodila se bo miška. . . . .
  ” Tukaj smo kot nekakšen mediator, ki vstopimo in seveda pridobimo te odgovore,” je izpostavila predsednica komisije. Moči, da bi kaj naredili pa nimajo.
  Namesto da bi tega nesramneža deportirali tja, od koder je prišel !

 • Unikatna

  Srhljivo in grozno! Le kam se naj obrnejo žrtve, ko zataji policija, sodstvo in država?! V SLO so zaščiteni kriminalci, mafijci, itd…

 • Andrej, Miha ali Jure

  Joj Stanko kaka jota si ti…Država brani samo svoje. Ti kot Slovenec moraš pokazat pogum in trmo. Pa veš kaj bi mu jaz naredil.

 • rubec

  “Na komisiji imamo ravno to vlogo, da če že ne drugega prisluhnimo ljudem, jih slišimo, se z njimi pogovorimo.”
  Ja super. Daj se eva spokaj med fajmoštre ali pa v SD.

  • pajot

   Komisija,komisija,komisija. Jebeš komisije. Stvari je treba uredit po naše. Samo kaj,qurac,ko so vsi pozabili kako se to porihta. Rajši drkajo pametne telefone.

 • Felikss_AH

  Naslov “Ko državni aparat odpove” je malo preveč pretenciozen… namreč država v danem kontextu ni odpovedala… ker NIKOLI ni delovala… pa ne samo pri nas – NIKJER. Kadar koli slišim otročarijo – “Pravna Država” – mi gre na posmeh… in kar mene zadeva lahko to floskulo vržemo v koš. V vsaki “pravni državi” je tako – če poznaš (prijateljsko, sorodstveno, interesno) nekoga iz spektra pravno-nepravne sile, potem si zmagovalec… v nasprotnem poraženec.

  Life je ena velika jebada… divjina… kdo bo koga… zato je pomembna hitrost… da ti hitro pride. V sexu je to katastrofa, v life-u pa prednost da hitro skapiraš situacijo. Vsi ki verjamejo v pravljico “pravne države” ga popušijo… eni manj eni več. Če si korekten civiliziran posameznik BREZ “POZNANSTEV”… si potencialni plen vsakojake golazni… začenši že od uličnih žeparjev… enako pri dolgovih od recimo 100€ kjer “pravna država” deluje… nasproti “poslovnih” odpisov milijonskih dolgov ker ista država “enako deluje”.

  Konkretno tale gospod je tu potolčen do nog… in če je Kristjan naj raje pozabi na Kristusa in njegove bebave nauke… in se naj raje “spreobrne” v barbara… samo ne divjega ampak zvitega. Če si lahko privošči naj najame dva Južna “Brata” in im dobro plača da v insceniranem konfliktu po “nesreči” obdelajo tega hudiča tako da konča kot paraplegik. Istočasno pa naj še stanovanje proda za bagatelo kakšni številni ciganski družini. Ne predstavljam si boljšega maščevanja za vse kar je pretrpel… ker upravičeno maščevanje je pravični nadomestek za odsotnost nikoli obstoječe pravne države.

  • rubec

   To je to. Vse ostalo je škoda besed. Imel sem podoben primer, ki pa se je uredil tik preden sem resno imel namen namontirati kot ti praviš cigansko družino. Številno. Najemnina? Sitnica, 1 euro na mesec. So se pa hoteli za ceno še pogajat cigani, hehe.

   • Felikss_AH

    Ja Cigoti so veliki delomrzneži… so pa tudi veliki poslovneži… hitro im pride kaj in kako in kdaj… pa tud drgač mora da im hitr prhaja ker se množjo k zajci

  • pajot

   Bom rekel,edini pameten nasvet. Sila kola lomi,so znali povedat naši predniki.
   če bi tale izet meni počel takšne stvari,bi se hitro uredilo. Udba gor ali pa dol. bi bil kmalu bivši.

 • tohuvabohu

  Žal je treba povedati, da zgodba ni prikazana povsem resnično, deloma zaradi enostranskega opisa s strani Stanka Šoštariča, deloma zaradi novinarjeve površnosti. Zadevo poznam zelo dobro. Do težav je prišlo, ker je bilo nastanjenih 10 ljudi (5+5) v enodružinski hiši, ki je bila še v socializmu spremenjena v dvostanovanjsko, potem ko je bila podržavljena hiša dodeljena podjetju Toko, to pa je vanjo vselilo dve svoji delavki z družinama. Ko so se Šoštaričevi vselili v zgornje nadstropje, so hitro zašli v spore z gospo, ki je ostala sama v spodnjem stanovanju. Ta se je leta 2000 raje odselila v blok in stanovanje prodala Izetu Adiloviću, nakar se je začelo dogajati …
  Ironija je, da danes Izet tukaj biva sam, saj mu je umrla žena, hčerke pa so se odselile. Hiše ne vzdržuje, okolica je sramota, ker na njej zbira odpadne gume in drugo navlako, vrt je postal džungla. Dolgo let je na pločniku parkiral rabljene avtomobile, pa občinska uprava ni ukrepala.
  Tudi ne drži, da je bil Adilović zaradi napada na policiste obsojen le pogojno. Odslužil je leto in pol zapora.

 • Hribouc

  Nora, nesposobna in skorumpirana udbaškokriminalna mafija.
  Ubogi človek!¨

  A veste kaj bi bilo, če bi jaz samo stopil na prst mojemu sosedu?
  Pridrveli bi miličarji.
  Sledila bi kazenska prijava.
  Obsodili bi me, sosedje bi me izločili.
  Sociala bi mi pobrala otroke in jih dala v rejo.
  Ženi bi populili živce in jo dali v norišnico, uradno, seveda.
  In potem bi jaz vzel v roke puško, bombomet in rakete….in šel od začetka!
  Oprostite, t6o ni sovraženje!
  To je umetelniška inštalacija!

 • xtc

  Težsva ,ki je v ZDA psač ni lastnik preprosto spoka kršitelja na britof in temu ne priskoči nihče na pomoč.