fbpx

Korupcija v zdravstvu: SDS zahteva preiskavo in ukrepe zoper kršitelje

Foto: Pixabay

Vladna analiza zdravstvenega sistema sicer daje sliko, da je vse v najlepšem redu, a mednarodni podatki kažejo, da je Slovenija glede na zdravstvo povprečna ali pa celo podpovprečna. Predvsem je zaskrbljujoča korupcija v zdravstvu in nepravilnosti pri nabavi medicinske opreme. Poslanci SDS želijo, da vlada opravi preiskavo in ukrepa zoper kršitelje.

Poslanci Slovenske demokratske stranke so sklicali izredno sejo državnega zbora glede stanja v slovenskem zdravstvenem sistemu. Raziskava OECD za leto 2015, ki je nastala kasneje kot analiza Ministrstva za zdravje RS, namreč kaže, da je slovensko zdravstvo na mednarodni ravni v povprečju, pri nekaterih kazalnikih pa celo na repu primerljivih držav. Čakalne dobe so še vedno predolge, zaskrbljujoče je kadrovanje, večina bolnišnic pa se sooča z izgubami in dolgovi.

Zaskrbljujoča korupcija v zdravstvu
Še najbolj pri vsem pa je zaskrbljujoča korupcija v zdravstvenem sistemu. Nanjo opozarjajo posamezniki, zaposleni v zdravstvu, kot na primer direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat. Poslanci SDS v sklicu seje navajajo le nekaj primerov, pri katerih je prišlo do nepravilnosti v zdravstvu. Med drugim je do kršitev prišlo pri nabavi žilnih opornic, kjer se je material močno preplačal, veliko nepravilnosti pa je tudi pri kupovanju medicinske opreme na reverz.

SDS zahteva, da vlada preišče zadevo in ukrepa zoper odgovorne
Poslanci SDS zato državnemu zboru predlagajo, da opravi razpravo glede korupcije v zdravstvu ter o tem opozori vlado in ministrstvo za zdravje, ki morata raziskati trditve o morebitni korupciji na tem področju, glede na izrečene besede v. d. direktorice UKC Ljubljana Brigite Čokl. Vlada naj državnemu zboru nato predstavi analizo učinkov ukrepa skupnih javnih naročil v zdravstvu, ki so bila predvidena za leto 2015.  

Poslanci opozicijske SDS želijo sprejeti sklep, da državni zbor vladi priporoča potrebne ukrepe za reorganizacijo procesov nabave medicinske opreme ter poziva vlado, naj suspendira vse osebe, ki so bile vpletene v nabavo medicinskih pripomočkov na ‘leasing’.

Kot še dodajajo v razpisu izredne seje, naj vlada pozove pristojne inštitucije k takojšnjem ukrepanju na področju ugotavljanja odgovornosti posameznikov v koruptivnih dejanjih.

M. G.