Le še ena potegavščina? Novi hrvaški premier bo obiskal Cerarja.

Hrvaški premier Tihomir Orešković (foto: epa).

Premier Miro Cerar bo v petek popoldne na delovnem srečanju gostil novega hrvaškega premierja Tihomirja Oreškovića. Ob izmenjavi stališč glede odnosov med državama bo osrednja tema pogovorov aktualna migracijska kriza, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Gre za prvo srečanje premierjev sosednjih držav, potem ko je Hrvaška 22. januarja dobila novo vlado pod vodstvom Tihomirja Oreškovića. Obenem bo to prvi obisk novega hrvaškega premierja v tujini. Predsednika vlad se bosta sestala v ljubljanski Vili Podrožnik, po srečanju pa ne bosta imela izjav za medije, ampak bo tem posredovana le skupna pisna izjava.

Pojavlja se sicer vprašanje, ali se Miro Cerar medijem ne izogiba zaradi nedavne potegavščine, ko “si ga je privoščil” hrvaški komik, ki se je izdajal za Oreškovića. Cerar je takrat šali popolnoma nasedel. Da gre za potegavščino, ni ugotovil niti takrat, ko ga je domnevni premier na koncu pozdravil z besedami: “Peace. Ljubav. Bok.” Cerar mu je celo odzdravil z identičnimi besedami.

Celotno potegavščino si lahko pogledate tukaj.

Novi hrvaški zunanji minister Miro Kovač je za hrvaško televizijo HRT že v torek nakazal, da se bosta premierja Hrvaške in Slovenije srečala v bližnji prihodnosti. Po telefonu sta se pogovarjala že prejšnji petek, ko je medtem še potekala saborska razprava o zaupnici novi hrvaški vladi.

Minister Kovač je sicer na HRT napovedal, da bo Hrvaška začela “sanirati odnose” s sosednjimi državami. Kot je dejal, bo država sodelovala pri reševanju begunske oz. migrantske krize, hkrati pa bo zaščitila tudi svoje ozemlje.

N. K., STA