[Ekskluzivno] Pristojni v TEŠ 6 namerno niso odpravili napake, ki je povzročila požar – si bodo omrežja s sanacijo napolnila žepe?!

TEŠ (Foto: STA)

Nedeljski požar v šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj dobiva nove razsežnosti. Na nas se je obrnil zanesljiv vir, ki trdi, da naj bi tehnični direktor TEŠ Debeljak kar 10 dni vedel za puščanje hidravličnega olja na parovod, a kljub vsakodnevnim opozorilom ni odredil zaustavitve elektrarne, da bi napako lahko odpravili in preprečili požar. Deli, ki jih bodo morali po požaru zamenjati, prav tako niso več pokriti z garancijo, vprašanje pa je tudi, ali bo zavarovalnica spregledala obratovalne zapise na informacijskem sistemu. Prav tako naj bi se v TEŠ dogajalo maltretiranje delavcev, Debeljak pa naj bi po drugi strani prejemal kar 7 tisoč evrov plače!

Na šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj je v nedeljo ponoči izbruhnil požar. Kot so po poročanju STA takrat navedli v HSE, je bilo obratovanje TEŠ 6 ustavljeno ob 2.36, po takrat znanih prvih podatkih pa naj bi do okvare prišlo na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno-regulirnega ventila na kotlu. Tam naj bi se porušil material stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi. Ob tem se je olje razpršilo v okolico in prišlo v stik z vročim ohišjem ventila, zaradi česar je prišlo do požara. Ogenj so z ročnimi gasilnimi aparati v 15 minutah pogasili gasilci enote Šoštanj. Zaradi požara bo tako potrebno zamenjati poškodovane dele hidravličnih pogonov ventilov, v času popravila bo šesti blok miroval, ker pa je od petka zaradi vzdrževalnih del že sicer načrtovana zaustavitev bloka, bo miroval tudi čez praznike, naj bi pa pričel ponovno obratovati 3. januarja prihodnje leto. Celotni stroški bodo znani po nakupu in montaži poškodovane opreme, poškodovani deli pa niso bili več v garanciji.

Je vodstvo namerno dopustilo, da je prišlo do požara?!
Na nas se je zdaj obrnil poznavalec, ki trdi, da je nadzorno osebje v 6. bloku Termoelektrarne Šoštanj brizganje hidravličnega olja na eni izmed postaj odkrilo že deset dni prej. Nadalje naj bi zaposleni odgovorne vsakodnevno opozarjali na napako tudi tehničnega direktorja mag. Branka Debeljaka in njegove tehnične službe, da bi dovolile zaustavitev bloka, saj bi sicer prišlo do vžiga olja. Olje je namreč brizgalo na parovode z izjemno visoko temperaturo, a tehnični direktor ni izdal dovoljenja za zaustavitev bloka in posledično je izbruhnil požar, ki je uničil vse oljne postaje. Delavci in strokovnjaki se tako čudijo, od kod tehničnemu direktorju moč za takšno neumno in nestrokovno početje – to bo vse državljane in gospodarstvo obremenilo z višjimi računi za elektriko, saj zavarovalnica gotovo ne bo spregledala obratovalnih zapisov na informacijskem sistemu, kjer naj bi bila podrobno zabeležena vsa kronologija obratovanja.

Branko Debeljak (Foto: STA)

Že dolga leta vodstvo TEŠ maltretira delavce
Prav tako naj bi glede na očitke našega vira glavni direktor in tehnični direktor maltretirala delavce, že nekaj let naj bi izvajala kadrovsko reorganizacijo, s katero gre vse le še na slabše. Po besedah vira naj bi bilo ogromno mladih strokovnjakov in izkušenih delavcev odpuščenih ali pa so sami odšli zaradi njunih dejanj v podjetju. Tehnični direktor pa naj bi bil tudi eden glavnih krivcev za izbor opreme za TEŠ 6 pri Alstomu, ki naj bi bila po kakovosti in zanesljivosti celo slabša kot na starejših blokih 4 in 5, ki po štiridesetih in petinštiridesetih letih še vedno obratujeta. Debeljak, dolgoletni tehnični direktor, pisec številnih investicijskih programov za TEŠ 6, prejema 6.990 evrov mesečne plače.

TEŠ (Foto: STA)

Sindikat že pred dvema letoma in pol opozarjal na nezadovoljstvo delavcev TEŠ!
Tudi v Sindikatu delavcev dejavnosti energetike Slovenije so se že pred dvema letoma in pol seznanili s pismom delavcev TEŠ, ki med drugim navaja tudi plače nekaterih zaposlenih. Kot smo takrat poročali na Nova24TV, konkretnih podatkov žal niso mogli komentirati, ker niso imeli vpogleda v osebne podatke posameznikov, še posebej pa niso imeli podatkov, ki so bili dogovorjeni na osnovi individualnih pogodb za delavce s posebnimi pooblastili. Delovala pa je na nivoju dejavnosti skupna komisija za spremljanje in izvajanje kolektivne pogodbe EGS, ki skrbi za to, da se določbe kolektivne pogodbe EGS spoštujejo. Ti podatki so javno dostopni. “Najbolj na povprečne plače na nivoju dejavnosti vplivajo plače v tako imenovanih nadgradnjah; HSE d.o.o., GEN ENERGIJA d.o.o., SODO, ELES, BORZEN,” so takrat še zapisali.

TEŠ (Foto: STA)

J. Ž.