fbpx

Lepa, čista in neomadeževana je naša slovenska zastava

Foto: KPV

“Zastava, kot jo gledamo v obliki, ki plapola danes, je prvič zaplapolala 26. junija 1991 na Trgu republike,” je spomnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs in zaželel vsem državljankam in državljanom, vsem Slovenkam in Slovencem, da še z večjo vnemo izobešajo našo zastavo. “Lepa je. Čista je. Ni omadeževana s tem, da bi plapolala nad agresorsko vojsko, kjerkoli po svetu,” pa je poudaril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in dodal, da jo vsak Slovenec lahko dvigne častno in pošteno – v ponos sebi, narodu in domovini. Osrednja proslava bo potekala to nedeljo v geometričnem središču Slovenije, v Spodnji Slivni pri Vačah. 

Državni simboli, kot so grb, zastava in himna, povezujejo vsak narod, ne glede na politično, versko ali jezikovno pripadnost. V Sloveniji 7. aprila obeležujemo dan slovenske zastave. Slovenska trobojnica nas opredeljuje kot narod, izraža pa domoljubje, enotnost in narodno zavednost. Matija Kenda iz društva Heraldika Slovenica je povedal, da se že kar nekaj časa trudijo pri ozaveščanju o zgodovinskih pa tudi državnih simbolih Republike Slovenije.

Matija Kenda

Dan slovenske zastave se praznuje že od leta 1998, v društvu pa se že od tedaj trudijo, da bi ta praznik zaživel. Kenda sicer meni, da se je dan slovenske zastave v zadnjih letih toliko bolj uveljavil, kar jih je spodbudilo, da praznovanje razširijo na celoten april.

Cilj meseca zastave je zavedanje, da je slovenska zastava simbol nas vseh. “Zastava ni samo simbol politične oblasti, ni samo zastava, ki jo izobešamo na športnih dogodkih ali pa visi pred uradnimi institucijami, pač pa se zastavo lahko izobeša vsak dan – pomembno je le to, da z njo spoštljivo ravnamo in z njo pravilno rokujemo,” je pojasnil Kenda. Zvonko Černač, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je povedal, da obeležujemo častitljivo obletnico.

Minister Zvone Černač

7. aprila 1848 je namreč študent Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastava, in sicer kot odziv na neko drugo zastavo, ki so jo obesili na grajskem hribu. Minister je še povedal, da je zastava simbol naše samostojnosti, naše povezanosti, naše državnosti, simbol ki ga spoštujemo že več kot 170 let – in ki predstavlja našo zgodovino in naše ljudi. Ob tej svečani priložnosti, se je Slovencem zahvalila tudi begunka iz Ukrajine, ki je v Sloveniji že tri tedne in je hvaležna za vso pomoč, ki jo Ukrajincem nudi Slovenija.

Sara Bertoncelj