fbpx

Lepo je biti v družbi prvorazrednih: Ata Zoran obiskal Dražgoše, sine Damijan obsojen na 2 tisoč evrov kazni za utajo 60 tisoč evrov davka!

Damijan Janković (Foto: STA)

Danes je žal spet eden takšnih dni v Sloveniji, kjer je znova dokazano, da so elitni kriminalci zaščiteni z vseh strani. Potekalo je namreč sojenje in izrek sodbe glede davčnih utaj in ponarejanja listin podjetja Baze Danta, kjer je bil Damjan Janković obsojen za krivega, dobil pa je le denarno kazen, v vrednosti smešnih 2 tisoč evrov. Soobtoženi Ivan Mikulin je dobil 14 mesecev pogojne zaporne kazni ter 2.550 evrov, Boštjan Stamejčič pa 5 mesecev pogojne in 6 tisoč evrov denarne kazni. Še verjamete, da gre za pošteno sojenje? In čemu je Damijanov oče Zoran Janković v nedeljo obiskal Dražgoše?

Državo so ogoljufali zaradi utaje davka pri poslih z dvema luksuznima stanovanjema v Ljubljani in Tolminu. Obtoženi naj bi prijavili, da bodo v stanovanju v Trnovskem pristanu opravljali obdavčljivo dejavnost, v resnici pa je v stanovanju živel Damijan Janković, poroča Siol. Na ta način je podjetje Baza Danta dobila vrnjen davek, v višini skoraj 60 tisoč evrov. Podjetje je napačno navedlo, da bo od aprila do junija 2009 uveljavljalo odbitni DDV za nakup omenjenega stanovanja. Podobno naj bi se bilo zgodilo s stanovanjem na Mestnem trgu 3 v Tolminu, piše Sta.

Naše sodišče je znova pokazalo, da izbrani lahko državo goljufajo in jo odnesejo skoraj brez kazni. Obtoženi so namreč dobili povrnjen davek od države za skoraj 60 tisoč evrov, sina Zorana Jankovića pa so oglobili le za 2 tisoč evrov. Bizarno pa je to, da je ravno na to obravnavo, ko je glavna tožilka Marjana Grašič predlagala smešno nizko kazen, prišel s pregrešno dragim nahrbtnikom v vrednosti 1600 evrov. Pred izrekom kazni pa je arogantno odgovoril novinarki, ki mu je dejala, da jo bo tudi ob obsodbi dobro odnesel – le z denarno kaznijo, dejal, “vi verjetno ne boste zadovoljni s sodbo”. Seveda Slovenci niso zadovoljni s sodbo, saj je naše sodstvo spet dalo vedeti, da so pri nas zares razlike med prvo in drugorazrednimi. Spomnimo namreč, da so pred kratkim oglobili Slovenca za tisoč evrov, ker je pomagal sorodniku pri prenovi strehe, Jankovića pa za tisoč evrov več, ker je bil vpleten v utajo več deset tisoč davkov.

Damjan Janković s pregrešno dragim nahrbtnikom za 1600 evrov. (Foto: 24ur/posnetek zaslona)

Da pa Jankoviću zagotovo ne bo težko plačati kazen dokazuje tudi nedavna slika njegove partnerke, ki se veselo sprehaja po Ljubljani s 5.200 evrov drago torbico. Sami lahko precenite ali je pravica res glaven adut našega sodstva.

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Zoran Janković med komunistično elito v Dražgošah. Ta obvladuje tudi sodstvo. (Foto: Marjanca Scheicher)

Anita Gužvič