fbpx

Leti, hoteli, petični dogodki: Poslovna potovanja direktorja Stanovanjskega sklada RS Remca na račun davkoplačevalcev niso skromna

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter direktor sklada Črtomir Remec. (Foto : STA)

Mislili bi si, da bo naloga direktorja Stanovanjskega sklada RS skrbeti za stanovanjski sklad, a očitno ima direktor več kot preveč časa na razpolago, kakor tudi davkoplačevalskega denarja. Tako je za razna poslovna potovanja v zadnjih dveh letih porabil več kot šest in pol tisoč evrov.

Javni stanovanjski sklad je lep primer, kako se za najbolj nesmiselne stvari zapravlja denar davkoplačevalcev. Iz podatkov javnega Stanovanjskega sklada RS, ki so nam jih posredovali iz stanovanjskega sklada, je razvidno, da je direktor Črtomir Remec v zadnjih dveh letih za razna poslovna potovanja zapravil vrtoglavih šest in pol tisoč evrov.

Ta številka naraste na 7.874,82 evra, če prištejemo še vsa izplačila pri plači, ki vključujejo dnevnice, kilometrine in druge stroške. Ob tem se lahko samo vprašamo, zakaj neki mora direktor Stanovanjskega sklada RS potovati po vsej Evropi, če pa se stanovanja gradijo v Sloveniji?

Potni stroški, ob katerih se zvrti
129 evrov za hotel na Dunaju 15. in 16. januarja 2016, 1.013,71 evra za letalsko vozovnico v Bruselj 22. marca 2017 in 15. decembra 2016, to je samo začetek. 482,68 evra za hotel in vozovnico v Bruselj 22. marca in 13. junija 2017 v Amsterdam. Isti dan še 310,50 evra za eno noč v Amsterdamu. 716,06 evra za hotel in vozovnico do Glasgowa v obdobju od 9. do 22. septembra 2017. 552 evrov samo za vozovnico do Bruslja 23. novembra 2017.

Vrtoglavih 672 evrov za tridnevni obisk hotela v Cannesu v času dogodka MIPIM 2018 med 12. in 16. marcem 2018, katerega vstopnica je davkoplačevalce stala kar 580 evrov. Za Remčev obisk Luksemburga med 11. in 12. junijem 2018 so davkoplačevalci za hotel in vozovnico odšteli 862,88 evra. 254,27 evra za vozovnico v Rim med 4. in 5. oktobrom 2018 ter vrtoglavih 972,14 evra za hotel in vozovnico do Bruslja 17. in 18. oktobra 2010.

Kakor je videti, res ni težko biti v državni službi in potovati po Evropi na račun davkoplačevalcev. Remec je bil tako v zadnjih dveh letih prisoten na več dogodkih, ki so z njegovim delom povezani le na najbolj nemogoč način. Namen stanovanjskega sklada naj bi bil omogočanje stroškovnega najema stanovanj slovenskim prebivalcem, ob tem pa ni jasno, kako k temu pripomore obisk elitnih dogodkov, na katerih je govora o investiranju v nepremičnine, pojavljajočih se trendih ter splošnem razvoju nepremičninskega trga.

Namreč, ne zdi se verjetno, da bo stanovanjski sklad kaj kmalu začel nuditi neprofitna stanovanja ob Azurni obali ali investiral astronomske vsote v izgradnjo novih stanovanjskih naselij po zgledu lanskih zmagovalcev za najboljši razvoj soseske Îlot Sacré v Bruslju.

Zmagovalni projekt MIPIM 2018 Ilot Sacre v Bruslju (Vir: Twitter)

Če so ta potovanja res nujna, pa si je potrebno zastaviti vprašanje, ali se nikakor ne da dobiti cenejših letalskih kart? Se nikakor ne da dobiti cenejših hotelskih namestitev? Glede na to, da ta luksuz financirajo davkoplačevalci, bi bilo edino pravilno, da se na stanovanjskem skladu zamislijo nad samimi seboj in razmislijo, čigav denar zapravljajo. Jasno je, da bi jih letalske vstopnice stale veliko manj, če bi jih rezervirali dovolj vnaprej. Enako velja za hotelske storitve; zakaj so cene tako visoke, ko pa bi lahko bile v kakšnem cenejšem hotelu občutno nižje.

A. B.