Leto dni po tragični smrti 18-letne Anje na maturantskem izletu zdaj naokrog kroži anonimka: Sošolci napisali pismo, da ji vodiči niso pravočasno pomagali, policija in ravnatelj pa sta to zamolčala

18-letna Anja Kamnik iz Ribnice je umrla lani avgusta na maturantskem izletu v Grčiji. Foto: Škandal24.

V naše uredništvo smo dobili anonimno pismo staršev ene izmed učenk na Gimnaziji Poljane v Ljubljani, ki je zaskrbljena, ker se letos dijaki tretjega letnika ponovno odpravljajo na maturantski izlet v Grčijo, kamor jih bodo peljali vodiči iz turistične agencije Mondial, ki po njenih besedah nimajo ustrezne izobrazbe, da bi znali zrelo in učinkovito reagirati v primerih nesreč, ki zaradi prekomerno zaužitega alkohola na takšnih izletih nikakor niso izključene. No, v primeru lanske smrti 18-letne Anje Kamnik sicer ni šlo za takšen primer, saj je imelo nesrečno dekle zdravstvene težave, a anonimna sogovornica trdi, da ji je hčerka, bila je sošolka pokojne Anje, zaupala, da vodiči takrat niso ustrezno reagirali in bi jo lahko morda celo rešili pred smrtjo.

Naj spomnimo, mediji so lani pisali, da naj za smrt ne bi bil odgovoren nihče, saj je dijakinja na izlet odšla bolna, zdravniki pa ji kljub operaciji niso mogli več pomagati. A zdaj avtor anonimke trdi, da so Anjini sošolci kmalu po njeni smrti napisali pismo o tem, kako spremljevalci umirajoči Anji niso pravočasno pomagali, in pismo predali staršem, policiji in ravnatelju. Slednji je to pozneje na sestanku staršev potrdil, saj jih je obvestil, da poteka policijska preiskava o odgovornosti za njeno smrt. Pismo so prebrali tudi nekateri drugi dijaki in jokali ob navedbah, a nihče ni ukrepal, je navedeno v omenjeni anonimki.

Kot smo na Nova24TV že poročali, so lani avgusta iz turistične agencije Collegium Mondial Travel sporočili, da se je maturantka počutila izjemno slabo, zato so jo odpeljali v bolnišnico v kraju Kontokali na otoku Krf, “kjer so takoj izvedli operacijski poseg. Po operaciji je bila vso noč v kritičnem stanju”. Slabo naj bi se sicer počutila že pred odhodom na maturantski izlet, vendar temu niso posvečali večje pozornosti, niti ona sama niti starši, saj so bili prepričani, da gre le za manjšo slabost. A so se motili. Na Krfu naj bi zdravniki namreč ugotovili, da ima dijakinja notranje krvavitve, “ki so bile posledica predobstoječega resnega medicinskega stanja”. Sošolci so izgubili priljubljeno sošolko, 18-letno Anjo Kamnik iz Ribnice; na omenjeni gimnaziji pa je tako žalostno zaplapolala črna zastava, razobešena na pol droga.

Maturantski izleti pomenijo piko na i in predstavljajo slovo od srednješolskih klopi. Je zatorej pametno, da gredo dijaki na izlet že v tretjem letniku? Ali bi bilo bolje na izlet oditi po koncu mature? (Foto: STA)

Dijaki se za maturantski izlet z agencijo praviloma dogovarjajo sami, mimo vedenja svojih šol
Šola je sicer zanikala, da bi bila kakorkoli povezana z organizacijo maturantskih izletov. Tudi na splošno je to v Sloveniji že dve desetletji praksa, da se dijaki sami dogovorijo z agencijo za potovanje, ali pa predstavniki agencije kar sami konktaktirajo razred, ponavadi predsednika razreda, in pripravijo ponudbo. Dijaki pogosto plačajo vnaprej z gotovino, brez računa. Problematično pa je, ker so spremljevalci na teh maturantskih izletih večinoma študenti, le nekaj let starejši od dijakov, velikokrat brez ustrezne izobrazbe. Številni mladi fantje, ki nastopajo kot vodiči, imajo po naših informacijah tudi cilj zapeljati dijakinje in z njimi zadržati stik po koncu maturantskega izleta (na izletu se je po pravilih agencije prepovedano zapletati z dijaki). A to je še najmanjši problem.

Tragični nesreči tudi leta 2005 in 2007
Da bi morali starši dobro premisliti, preden svoje otroke spustijo na takšne maturantske izlete, katerih zaščitni znak so “sex, drugs & rock’n’roll”, pričajo tudi številni tragični dogodki iz preteklosti. Tako je leta 2005 študentka v španskem letovišču Lloret de Mar pijana omahnila čez balkon, hudo ranjeno so jo v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico, komajda je preživela. Na maturantskem izletu v Grčiji leta 2007 se je v Delfih smrtno ponesrečil slovenski maturant s Tretje gimnazije Maribor. Maturant, ki je potoval z agencijo Galileo, naj bi umrl, potem ko je omahnil z balkona. Kot je za MMC pojasnil direktor agencije Miran Bende, naj bi po informacijah, ki so jih posredovali profesorji in predstavniki agencije, dijak najverjetneje skušal z balkona iz ene sobe priti v drugo, pri tem pa je omahnil v globino.

Maturantski izleti z Mondialom so ponavadi organizirani v Španijo ali Grčijo. (Foto: Mondial)

Novo šolsko leto je naokrog, šola o dogodku ni več dajala novih izjav, policija pa ni reagirala in kogarkoli ovadila zaradi neustreznega ravnanja ob bolezni dijakinje. Novi dijaki so plačali in bodo odšli na otok Krf. “Nekdo bo spet služil krvavi denar,” so še besede jeznega pisca anonimke, ki se sprašuje, kakšno moč ima agencija Collegium Mondial Travel, da nihče o tem incidentu ne govori več.

Kdo so vplivni možje Collegiuma?
Ob tem je sicer vredno izpostaviti, da je viden član uprave Collegiuma tudi Dominik S. Černjak, ki kupuje hotel Jasna v Kranjski Gori. Viri pravijo, da gre za skupino istih lastnikov, ki obvladujejo omenjeno mladinsko turistično agencijo. Dominik S. Černjak se je v slovenski politiki pojavil bliskovito. Postal je predsednik stranke mladih, njegovim strankarskim kolegom pa je uspelo priti v parlament. Sam tega ni dosegel, je pa kljub temu postal predsednik urada za mladino. Tako hitro, kot je uspel, je javnost izvedela tudi za nekatere nepravilnosti pri njegovem delu. Imel je zelo velik kredit na začetku, urad z dobro podlago, urad z dobrimi projekti, žal pa se je več kot njegovi projekti v javnosti pojavljalo njegovo ime. Malo posluha za Černjakovo delo so imeli tudi notranji revizorji šolskega ministrstva, ki so potrdili nepravilnosti pri razpisu za sofinanciranje mladinskih kartic ugodnosti.

 

Odgovor ravnatelja Gimnazije Poljane Bojana Bogatca Končana (objavljamo ga takšnega, kot smo ga prejeli):
Na vaši spletni strani danes objavljate članek, ki v naslovu navaja neresnično trditev; “in ravnatelj pa sta to zamolčala”.

Naj povem, da kot ravnatelj nisem nič zamolčal. Dan pot tem, ko so mi dijaki dostavili pismo z njihovim opisom tragičnega dogodka, sem o pismu in o navedbah v njem govoril s starši dijakinje in policijskim inšpektorjem.

Pismo, ki je več kot pretresljivo, sem dal prebrati tudi razredničarki in pomočnicam ravnatelja, okvirno pa sem z vsebino navedb seznanil vse strokovne delavce, na sestanku sveta staršev tudi pa predstavnike staršev in na septembrski seji tudi svet šole.

Že na prvem sestanku mi policijski inšpektor povedal, da bodo na podlagi navedb v pismu  uvedli preiskavo o morebitni odgovornosti izvajalca izleta (agencija Munidial). Kot odgovorna oseba šole imel po prvem sestanku z inšpektorjem še več stikov, nazadnje v začetku leta 2018. O samem poteku preiskave nisem seznanjen. Šola namreč ni postopku saj izlet ni bil v naši organizaciji, agenciji pa nismo nikoli dovolili niti reklame v šoli, še manj prihoda v stavbo šole. Še več, starše dijakov smo maja 2017, se pravi nekaj mesecev pred tragedijo pisno opozarjali, da šola z temi maturantskimi izleti nima nič.

Da poteka policijska preiskava dogodka sem sproti obveščal zaposlene, svet šole in pisno tudi ministrstvo za šolstvo. Več nisem mogel storiti, na rezultate preiskave sem lahko le čakal, tako kot verjetno tudi starši. Pritisk medijev, da se razčistijo vse okoliščine nesrečnega dogodka, popolnoma podpiram.

Naj povem, da je nadaljevanje članka (po naslovu, kjer sem kot ravnatelj nepotrebno in krivično izpostavljen) primeren, dober in da zame v njem ni spornih navedb.   Razumem, da mora biti naslov tak, da pritegne, a žal se čutim prizadetega, saj sem sam storil vse kar je v moji moči, da se dogodek razišče.

Predlagam, da se za informacije o poteku preiskave obrnete na policijo, če želite dodatne informacije, ki so v naši pristojnosti, pa lahko tudi na šolo.

 

T. F.