Leto dni po zaslišanju Logarja in Mekine v Bruslju, kriminal v NLB še vedno brez epiloga

Predsednik preiskovalne komisije Anže Logar in novinar Mladine Borut Mekina v Evropskem parlamentu. (Foto: Nova24TV)

Mineva natanko leto dni, odkar je eden izmed največjih finančnih škandalov v zgodovini Slovenije dobil svoj epilog tudi v Evropskem parlamentu. Odbor PANA je 28. novembra 2017 v Bruslju na pobudo evropske poslanke Romane Tomc obravnaval primer pranja iranskega denarja v NLB. Člani odbora so v povezavi s primerom NLB zaslišali Anžeta Logarja (SDS), predsednika komisije DZ, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, in novinarja Mladine Boruta Mekino.

Evroposlanka Romana Tomc je spomnila, da je uvodna predstavitev, v kateri so bila navedena dejstva, ki jih je odkrila preiskovalna komisija v državnem zboru, osupnila kolege v Evropskem parlamentu. Enako presenečeni so bili evropski poslanci nad nastopom novinarja Mladine, od katerega so pričakovali nastop v stilu preiskovalnih novinarjev, kot smo jih bili na odboru navajeni. “Žal je bil njegov nastop daleč od tega. Bil je bližje opravičevanju kriminala, kot razkrivanju in obsojanju dejstev.”

Odbor PANA in njegove seje so vseskozi požele veliko medijskega zanimanja. Predsednik odbora, Werner Langen je po zaključku obravnave podal jasno sporočilo. “Predsednik odbora PANA je povzel, da je do pranja denarja v primeru NLB očitno prišlo, da pa so sedaj na vrsti slovenske institucije, ki naj zadevo preiščejo in pridejo stvari do dna. Slovenski mediji pa ob obravnavi pranja denarja v NLB niso pokazali večjega zanimanja. Poročanje je bilo omejeno na minimum. Prisotnosti na odboru PANA in komentarjem so se izognili tudi slovenski poslanski kolegi z levega političnega pola, ki so sicer zelo kritični, kadar gre za obsojanje dogajanj v drugih državah”, je povedala Romana Tomc.

Romana Tomc (Foto: STA)

Evropska poslanka je tudi prepričana, da je tudi razprava na preiskovalnem odboru PANA pripomogla k temu, da Evropska komisija ni odstopila od zahteve prodaje NLB. “Prvi korak pri prodaji je banke je bil tako kljub velikim odporom realiziran. Žal pa ni nobenih informacij ali se na področju preiskave pranja denarja v NLB sploh kaj dogaja in če se, v kakšni fazi je preiskava. Slovenski davkoplačevalci, ki so večkrat sanirali NLB, si zaslužijo vedeti, kdo se je okoriščal na njihov račun. Dokler bodo takšni primeri pometeni pod preprogo, namesto, da bi odgovorne dosegla roka pravice, ne moremo reči, da v Sloveniji pravna država deluje”, je zaključila Tomčeva.

C. Š.

 • Beličič

  Prvi!

  • von Rhein

   Potrudi se,da boš tudi zadnji.

 • črnaovca

  In tako bo žal ostalo. Kriv za to je tisti ki ni pustil da bi KBC dobil v banki večji delež. Ko je KBC za časa Janševe vlade hotel prevzeti banko mu niso dovolili. Taisti sedaj pluvajo in dokazujejo da je bila prepoceni prodana a bi takrat bila cena še slabša, več bi dobili, a ne le rabili so jo da so svojim dajali kredite in tega ni odkril niti pronicljivi Logar.

  • tomnidari

   Ne glede na olajševalne okoliščine za takratno vlado, ti tukaj moram dati prav.

 • pajot

  Do temeljite preiskave ne pride zato,ker so prali denar v Erjavčevem pralnem stroju.

  • Beličič

   Belo se pere na devetdeset!

   • von Rhein

    Pa ti veš več o delovanju pralnega stroja kot lublanski opankovič.

   • Franc Šink

    Seveda če so na pranju tvoje gate.

  • Franc Šink

   Kar nekaj se ga je prilepilo znotraj tega stroja.

 • Mimoidoči

  Hundreds of Birds Fall From the Sky During 5G Test in The Netherlands
  https://www.youtube.com/watch?v=ah8Bpg6ep1k

 • von Rhein

  Na vrsti so slovenske institucije.Kaj? Te institucije ne bodo obravnavale kriminala svojih borcev za tekovine.One bodo nastopile,ko bo potrebna njihova obramba.

 • soc

  Včeraj ob 13h je Javna hiša na radijskih poročilih začela z udarno temo. Učinkovita in udarna NPU je šla v akcijo po bankah in v mariborski Snagi ter od 13 osumljenih dvanajsterico pridržala. Verjetno gre za nekaj stotisoč evrov, ki so se koruptivno porabili. Super. Poanta Javne hiše: živimo v urejeni družbi in pravni državi. Heureka!

  Ista ustanova (NPU) ni naredila popolnoma ničesar, ko je Logarjeva komisija predstavila svoje izsledke. Popolnoma ničesar, ko je Rado Pezdir v Reporterju dokumentiral odtoke denarja iz “sistemske” banke bodisi k srbski mafiji, bodisi k mafiji komunističnih tržaških Slovencev. Pokazala sta na milijardne kraje.

  Druga ista ustanova (RTV Slovenija / Ministrstvo za resnico) se dela, da omenjenih izjemno težkih kriminalnih dejanj (ki smo jih dvakrat iz svojih žepov poplačali vsi davkoplačevalci) ni in zato o njih ne poroča.

  Slovencelj pa mirno hodi na volitve in glasuje za kriminalce in njihove strice. Ali pa raje ostane doma, ker se jih boji. Lud jebe zbunjenog…

 • Andrej

  Krivosodje ima pravičen pristop za vse. Zadeve zastarajo. Samo, da ene zastarajo zanalašč, druge pa sploh ne pridejo na sodišče, ali pa se mimogrede kaj pomembnega izgubi, pa zastarajo zaradi vednosenajdeizgovor ali česarkoli, kar pes na repu prinese. Saj je vseeno. Odgovarja nikoli nihče, plačano dobijo vseeno, njihove botre pa vsakič izvolimo.

 • tomnidari

  Važno je, da Pezdir plačuje ležarino za kufre papirjev ki ležijo na specijaliziranem tožilstvu.

  • Olga2345

   Stroške bo plačal Kučan!

 • Garbage man

  Ker grejo kriminalisti na smučanje

 • Slovenec sem

  Državni tožilci ne utegnejo, ker morajo služiti politiki in politizirati v preostanku časa pa preganjati kurje tatove in preglasne poštene desničarje.i

 • TOML

  Slovenija nima policije, niti tožilstva, niti sodstva.
  Imamo le socialistično milico in socialistično sodstvo iz prejšnjega režima
  in ti rdeči prasci ščitijo ta pokvarjeni lopovski, levičarski režim.

  • xtc

   Komuniste bodotolklo in z oblasti zvrnilo isto kot jih je iz Yuge.

  • tomlc briefly

 • Olga2345

  Očitno bo morala spet vstopiti Amerika s Trumpom in narediti red tudi na evropskih tleh! Zato jo levičarji tako sovražijo!