fbpx

Letos ceste usodne za 11 pešcev, začenja se drugi del akcije za večjo varnost

Letos so bile ceste usodne kar za 11 pešcev. Med 1. in 18. oktobrom bo potekal drugi del akcije za večjo varnost pešcev. V tem času bodo policisti s preventivnimi aktivnostmi pešce osveščali o skrbi za lastno varnost. Poostren bo tudi nadzor nad upoštevanjem cestnoprometnih pravil, tako s strani pešcev kot tudi voznikov.

Pešci so ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo predvsem otroci, mladoletniki in starejši. Statistika kaže, da se v jesenskih in zimskih mesecih zgodi največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Na to močno vplivajo krajši dnevi in manjša vidljivost pešcev v cestnem prometu.

Za večjo varnost uporabljajte svetlejša oblačila
Za boljšo vidnost je pomembno, da pešci uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa, medtem ko morajo vozniki še toliko bolj pozorno spremljati dogajanje na cesti in vnaprej predvidevati situacije.

Med ključnimi dejavnostmi policije za večjo varnost bo tudi nadziranje ravnanja voznikov motornih vozil na prehodih za pešce. Pozorni bodo zlasti na voznike motornih vozil, ki izsiljujejo pešce, in na ravnanje pešcev pri prečkanju vozišča.

Policija želi znižati povprečno hitrost znotraj naselij na 47 km/h
Policija si je v sklopu projekta zastavila 2 glavna cilja – zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in zmanjšanje teže posledic teh prometnih nesreč. To naj bi dosegli predvsem z osveščenostjo o prometni varnosti in povečano uporabo odsevnih teles pri pešcih.

Pomembno pa je tudi odgovorno obnašanje vseh udeležencev prometa. Namen akcije je znižati povprečno hitrost znotraj naselij na 47 km/h.

Letos prometne nesreče usodne za 11 pešcev
Do 1. oktobra letos je v prometnih nesrečah umrlo že 11 pešcev, v enakem obdobju lanskega leta pa 8. Delež umrlih pešcev se je glede na vse udeležence, ki so umrli v prometnih nesrečah, v letošnjem letu povečal z 9 na 11 odstotkov.

Glede na starostne skupine so najbolj ogroženi pešci v starosti nad 64 let, v večini moški. Med poškodovanimi pa je tudi veliko otrok do 10. leta starosti in najstnikov.

J. F.