fbpx

Letos višja cena vipavskih breskev

Foto: STA

Odkup letošnje letine breskev se bo predvidoma začel 24. julija, cena za kilogram breskev za predelavo pa bo 22 centov.  Odkupna cena pa bo letos za deset odstotkov višja od lanske.

Fructal želi odkupiti vso razpoložljivo količino breskev ponudnikov iz Vipavske doline, zato sta se Ajdovska družba Fructal in Kmetijska zadruga Vipava že dogovorili za odkupno ceno.

Odkupna cena še vedno prenizka
V Fructalu so povedali, da s povišanjem odkupne cene želijo spodbudilti lokalno pridelavo breskev in nekoliko pripomoči k obnovi sadovnjakov. Vendar pridelovalci pravijo, da je odkupna cena za kaj takega še vedno prenizka, saj bi morala po njihovih ocenah samo za pokritje stroškov pridelave znašati okrog 30 centov.

Fructal bo celotno odkupnino nakazal sredi septembra
Odkupno ceno breskev sestavljata osnovna odkupna cena in dodatek od prodaje izdelkov pod blagovno znamko Vipavska breskev. Fructal bo sadjarjem celotno kupnino predvidoma nakazal že takoj po zaključku odkupa, predvidoma sredi septembra, in to v enem obroku.

Foto: STA

Foto: STA

Sadjarjem bo Fructal plačal po še višji odkupni ceni
Vse breskve, ki jih bo Fructal uporabil za izdelavo izdelkov blagovne znamke Vipavska breskev, pa bo sadjarjem plačal po še višji odkupni ceni, to je 28 centov za kilogram. Dodatek šestih centov bo pridelovalcem izplačal prihodnje leto, osnova za to pa je dogovor, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga Vipava predstavila pred tremi leti.

Po prvotnih ocenah bodo vipavski sadjarji letos pridelali okrog 600 ton breskev. V lanskem letu je bilo breskev zaradi različnih vremenskih nevšečnosti manj, v Fructalu so jih odkupili le 300 ton.

I.K.,STA