fbpx

Levica vedno poskrbi za svoje: Alma Maruška Sedlar iz KPK prek srbske premierke Brnabićeve do dobro plačane službe v Beogradu?

Foto: STA. Levo Alma Maruška Sedlar.

Pred dnevi smo poročali, da je zdaj že nekdanja namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Alma Maruška Sedlar s 1. oktobrom prekinila delovno razmerje v komisiji. Zdaj pa Reporter poroča, da naj bi že dobila novo službo v Beogradu. Če gre verjeti pisanju omenjenega medija, naj bi se v glavnem srbskem mestu po novem ukvarjala z evropskimi projekti na Balkanu, iz Beograda pa naj bi se vsak konec tedna vozila domov v Slovenijo. Reporter Sedlarjevo, ki je znana v slovenskih LGBT-krogih, povezuje s predsednico srbske vlade Ano Brnabić, ki javno priznava, da je istospolno usmerjena. Sicer Reporter navaja, da ni znano, kakšen vpliv je dejansko imela srbska premierka pri podpisu pogodbe Sedlarjeve v novi službi, saj gre za projekte, ki jih plačuje Evropska unija.

Spomnimo. Alma Maruška Sedlar bi se morala 25. septembra letos zglasiti na delovnem sodišču v primeru tožbe zaradi neupravičeno prejetih dnevnic in potnih stroškov, a je bil poravnalni in prvi narok na njeno željo preložen. Obravnava naj bi bila 21. novembra, državno pravobranilstvo pa od nje zahteva vračilo 1130 evrov, ki jih je prejela oktobra 2014 za udeležbo na seminarju OECD v Parizu in bi jih morala vrniti komisiji, ker je od nje že prejela dnevnice in potne stroške za ta dogodek. Sedlarjeva sicer trdi, da je denar v celoti vrnila, a vsaj za zdaj za to ni predložila nobenih dokazov.

Dva meseca po dogodku je napisala pisno izjavo o predaji gotovine, vendar to ni dokaz, da je tudi dejansko izročila denar.

Foto: Nova24TV. Komisija za preprečevanje korupcije: Alma Maruška Sedlar, Boris Štefanec, Igor Lamberger.

Primanjkljaj odkrila šele revizijska služba sekretariata vlade
Dejstvo, da manjka denar, je odkrila revizijska služba generalnega sekretariata vlade, ki je od Sedlarjeve nemudoma zahtevala vračilo denarja. Kot poroča Reporter, so revizorji med drugim ugotovili, da je Sedlarjeva v potnem nalogu celo neresnično navajala, da ni imela zagotovljenih obrokov, zaradi česar ji je bila obračunana polna dnevnica. Rečeno je bilo celo, da je pritiskala na revizorje in jih obtoževala pristranskosti ter celo zlorabe uradnega položaja. Prav ta afera je navedena kot glavni razlog, da je Sedlarjeva potem tudi zapustila Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Na KPK pa sicer še vedno vre. V četrtek bo namreč mandatno-volilna komisija državnega zbora vnovič razpravljala o razrešitvi vseh treh funkcionarjev KPK, tako predsednika kot obeh njegovih namestnikov. Zaposlena ostajata predsednik Boris Štefanec in njegov namestnik Igor Lamberger, ki pa ju po zakoniti poti ni mogoče razrešiti, saj nista pravnomočno obsojena.

Reporter še navaja, da se v državnem zboru že porajajo novi predlogi, da bi KPK v celoti ukinili, namesto obstoječe komisije pa bi vzpostavili nek drugi organ, saj bi se le tako lahko znebili zdajšnjega vodstva. Vseeno pa je predsednik republike Borut Pahor skladno z zakonodajo objavil javni razpis za novega namestnika predsednika KPK.

T. F.