fbpx

Levičarji v DZ pri miniranju Zorčiča po balkansko: Sami so dan prej potrdili dnevni red, ki se ga niso želeli držati!

Igor Zorčič (Foto: STA)

Zadnja tarča na muhi levičarskega dela opozicije je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki mu v strankah Levica, LMŠ in SD očitajo “večkratno kršenje poslovnika in demokratičnih postopkov v DZ.” Zaradi tega so Zorčiča celo pozvali k “razmisleku k odstopu”. Vse, kar omenjena trojica levih strank očita Zorčiču, so sami dan prej na kolegiju na temo o poteku seje v DZ podprli. Shizofreno do amena!

Levico, LMŠ, SAB in SD so na četrtkovi 36. izredni seji državnega zbora 30. aprila 2020 bila polna usta demokracije, demokratičnega odločanja in postopkovnih predlogov. Dve uri so porabili za konstantno pritoževanje in vlaganje postopkovnih predlogov, ki so so v trenutku, ko so odprli usta, izkazali za vsebinske, predsedniku DZ Igorju Zorčiču pa očitali, da se ne drži poslovnika.

Preberite še: Razkrivamo sumljive poslovne prakse sodelavca RTV Slovenija: Ali kako bi pobral 5.980 evrov in izginil

Vse skupaj je bilo zaigrano, zrežirano, zgolj namenjeno iskanju naslednje žrtve, ki jo bodo lahko servirali levičarskim medijem. Dan prej so namreč na kolegiju, kjer se je odločalo o poteku 36. izredne seje, sam potek potrdili. Zorčič je v DZ izpostavil, da je za tak potek seje glasoval celo poslanec Levice, ki se sicer v takšnih glasovanjih vzdrži.

Po dveh urah konstantnega jadikovanja, s katerim so skušali svojim podpornikom med mediji v levem delu opozicije priskrbeti kako izjavo, ki bi jo lahko nevednemu občinstvu servirali kot sveto resnico, je Zorčič izvedel glasovanje, v Levici pa so to pograbili kot izgovor, da preostanek seje “obstruirajo”, češ da njihovemu poslancu Boštjanu Koražiji ni bila dana beseda za postopkovni predlog, potem ko so ta isti postopkovni predlog tekom dvourne razprave v DZ večkrat zlorabili.

Poslanci Levice so tako pobrali šila in kopita, eden za drugim so se jim pridružili še prisotni poslanci SD, LMŠ in SAB. Obstrukcija štirih levičarskih strank se je izkazala za najkonstruktivnejše udejstvovanje četverice v DZ v zadnjem mesecu. Naslednja glasovanja so namreč potekala brez zapletov in interventni zakoni so bili sprejeti, seja pa v roku nekaj minut končana. Rezultat? Dve ure opozicijskega obstruiranja in nič narejenega, nato pa opozicijsko obstruiranje in vse rešeno v roku nekaj minut.

Kako je bilo s strani četverice vse skupaj zrežirano, potrjuje tudi dejstvo, da sta prvi koordinator Levice Luka Mesec in poslanka LMŠ Tina Heferle lahko takoj po seji dala izjavo za novinarje, v kateri sta trdila, da je Zorčič spregledal poslanca Levice Koražijo, ki naj bi želel podati postopkovni predlog, s katerim naj bi po poročanju STA “želel sicer protestirati zaradi nemira v dvorani, ko je želel obrazložiti svoj glas.” Z drugimi besedami, zapravljati še več časa.

https://twitter.com/kriznimenedzer/status/1256151330680422400

Mesca in Heferletovo naj bi zmotilo dejstvo, da je Zorčič nadaljeval z glasovanjem in po opravljenem glasovanju to razglasil za regularno in prebral rezultat. Večina opozicije se je namreč glasovanja vzdržala. “Večina opozicijskih poslancev sploh ni glasovala, ker smo pričakovali prekinitev glasovanja,” je povedala Heferletova. Res nenavadno, kako so v štirih strankah pričakovali, da bo glasovanje prekinjeno. So morda na isti valovni dolžini, ali gre zgolj za vnaprejšnji dogovor?

Skozi dve uri predolgo razpravo smo lahko poslušali levičarske opozicijske poslance, kako se jim zdi sprejetje sklepov o nedopustnosti referendumov za protikoronske zakone odveč, glede na to, da niti ena od štirih levih opozicijskih strank ni napovedala zbiranja podpisov. Argument je prazen. Omenjeni sklepi se ne sprejemajo zato, da bi nagajali opoziciji, temveč da bi zaščitili ljudi.

“Poslovnik DZ velja enako za vse poslance in dogovor z vodji poslanskih skupin o poteku seje tudi. Zlorabe niso dopustne, še najmanj pa z izmišljenim proceduralnim izgovorom, da v DZ ni bilo miru, zaradi katerega so opozicijske stranke danes obstruirale sejo,” se je na obtožbe levega dela opozicije na Twitterju odzval Zorčič in zraven pripel posnetek celotne seje, kjer si lahko volivci sami ogledajo, kakšno sramotno početje in zavajanje si privoščijo v Levici, LMŠ, SD in SAB.

(foto: Twitter)

Državni zbor je na 36. izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone, ki jih je DZ potrdil v torek. Za sklep o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu je od navzočih 59 poslancev za glasovalo 46, proti jih je bilo 13. Za sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli interventnega zakona ter noveli zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi je od navzočih 51 za glasovalo 51 poslancev, proti ni bil nihče.

Seveda se s porazom v omenjeni četverici strank ne morejo sprijazniti. Zato so že v napad poslali svoje medije, katerih naloga je vršenje pritiska na Zorčiča. Čeprav so Levice, LMŠ, SD in SAB na četrtkovi seji dokaj nekarakteristično bila polna usta demokracije in demokratičnih procesov, jim ti ustrezajo zgolj, ko je izglasovan rezultat, ki si ga sami želijo. Ko se to ne zgodi, pa kot razvajeni smrkavci ponorijo, mečejo svoje igrače ob steno in jezno odsopihajo stran. Mogoče če ostanejo še par sej v obstrukciji, bodo lahko odrasli v DZ dejansko lahko tudi kaj v miru opravili.

 

Rihard Orel