fbpx

Levici ni nič več sveto; da bi dosegli svoje cilje uzurpacije RTV, bi kar deratizirali

Dnevnikov kolumnist Leon Magdalenc. (Foto: Dnevnik)

Nervoza oblastnikov in njihovih medijskih PR izpostav je očitno na vrhuncu. Konec je pretvarjanja, da jim gre za depolitizacijo. Odkar je vladi spodletel bitzkrieg prevzema RTV Slovenije z novelo Zakona o RTV, kjer bi prek svojih odposlancev urednikovala informativne oddaje, se je retorika zaostrila.

Obstaja kar nekaj vzporednic med napadom fašistične Rusije na Ukrajino in namero Golobove vlade, da si povsem podredi javni zavod RTV Slovenija. Tudi Rusi so se na začetku pretvarjali, da gre za preventivni napad, saj ukrajinski nacisti pripravljajo napade na rusko manjšino v državi. Bolj kot se je vojna zaostrovala, bolj so bili transparentni in odkriti glede svojih namenov – tako danes že predstavniki Dume javno govorijo, da je potrebno Ukrajino deukrainizirati in da je že obstoj ukrajinske države grožnja za t. i. “ruski svet”. Podobno je tudi Golobova vlada nekaj časa govorila o “depolitizaciji” RTV, zdaj pa hišni bilten stranke Levica v Mladini objavlja čisto “rusko” retoriko skrajneža Leona Magdalenca, ki bi jo morda še junija skrivali, danes pa je fašistična verbalna zmešnjava kar “izjava dneva”:

Izpostavili so najskrajnejše besede sicer povsem nore kolumne Leona Magdalenca v Dnevniku:

“Zato vas prosim vse v vladi in na oblasti, da nehate bluziti o depolitizaciji nacionalke. Nacionalka ta trenutek potrebuje deratizacijo. Da se iz nje spravijo namišljeni kralji, ki nimajo pojma, so nesramni in razstavljajo javni servis na prafaktorje. In to samo zato, ker lahko. Ker jim to pustite …”

Preberite še: Rusofilni spletni portal RTV Slovenija zopet udaril – rusko propagando redno objavljajo na naslovnici

Skrajneži tipa Magdalenc so zanesljivi uporabni idioti za posebne potrebe. Zdaj je očitno potreba zato, ker vzporednemu mehanizmu zmanjkuje potrpljenja z zakonodajnim procesom, ki Golobovi vladi onemogoča takojšni naskok na javni zavod. Zato zahtevajo “deratizacijo”, kar je beseda, ki ima po svoji konotaciji veliko skupnega z rusko “denacifikacijo” – želijo prečistiti kader, ne le vodstveni, ampak tudi novinarski, da nikoli več ne bi prišlo do takšne situacije, kjer bi del novinarjev dobil želje po ustvarjanju drugega informativnega bloka, ki bi poskrbel za pluralizacijo in predstavitev javnih mnenj. To je za ljudi navajenih, da so po javnem zavodu vedno strašili le in samo njihovi politkomisarji povsem nezaslišano.

Spotoma omenimo, da je Magdalenc gospod, ki ga je Milojka Kolar Celarc, Cerarjeva ministrica za zdravje, ki je ponarodela kot “pokvarjena Milojka”, pogodbeno imenovala za svojega zunanjega PR svetovalca. Seveda na davkoplačevalske stroške. Potem hitro postane jasno za kakšen krog našističnih dobičkarjev gre, ko govorimo o nervozi okrog RTV Slovenija. Če boste skrbno prebrali celotno Magdalenčevo kolumno, boste brž ugotovili, da se v vsebinsko plat urednikovanja RTV Slovenija pravzaprav niti ne spušča. Greh trenutnega vodstva je ta, da je na položaj prišel po inerciji trenutno veljavnega Zakona o RTV, kateri levičarje več kot 16 let sploh ni motil, razen zdaj, ko je v programski svet svetnike končno dobila priložnost postaviti tudi desna opcija. Obnašanje pa je v skladu s tem, kot da bi ameriške agente na TV Ljubljana leta 1975 postavili Kardelju. Zato govorijo o analogiji denacifikacije – deratizaciji.

Deratizacija ne pomeni le razrešitev vodstva, ampak odpuščanje redno zaposlenih in prekinitev pogodb s pogodbeno zaposlenimi, ki niso zavestno privrženi idejam marksizma in leninizma, kot je rad poudaril pokojni komunist Jože Smole. Po svoje je takšna odkritost dobra, saj je zdaj vsaj konec pretvarjanja, da ne gre za boj nad kontrolo informacij.
V luči zadnjih dogodkov je predsedniku republike Pahorju in varuhu človekovih pravic Petri Svetini pisal Generalni direktor RTV Andrej Graha Whatmought. Njegovo odprto pismo v celoti objavljamo:
 
Odprto pismo predsedniku Republike Slovenije in varuhu človekovih pravic

Spoštovani predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, spoštovani varuh človekovih pravic g. Peter Svetina.

Spoštovani predsednik Republike Slovenije in spoštovani varuh človekovih pravic, odgovornost za stanje v družbi nosimo vsi. V javnem zavodu si po svojih najboljših močeh prizadevamo za kulturen in spoštljiv dialog. Da bi skupaj dosegli ta pomemben cilj, vas vljudno pozivam, da kot najvišji moralni instanci v naši državi javno spodbudita strpno razpravo ter obsodita vsakršno spodbujanje sovražnega govora, tudi takšnega, kot smo mu bili priča v zgoraj zapisanih člankih.V upanju, da boste naš poziv razumeli kot spoštljiv poziv k boju zoper sovražni govor, vas lepo pozdravljam.

Andrej Grah Whatmough
generalni direktor RTV Slovenija

Andrej Žitnik