Ameriški NIJZ ugotavlja, da lahko dojijo tudi biološki moški

Slika je simbolična. (Vir: afp)

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ugotavlja, da lahko sedaj tudi moški brez težav dojijo dojenčke.  Več informativni spletnih “podstrani” razlaga, kako je mogoče, da tudi trans in nebinarni starši, skratka biološki moški, dojijo dojenčka. Za opis tovrstnega pojava so ustvarili novo besedno skovanko chestfeeding. Za dojenje, ki ga človeštvo pozna od svojega nastanka naprej, se sicer uporablja izraz breastfeeding, ki razkriva, da so za dojenje potrebne ženske prsi. Chestfeeding pa zgolj prsni koš. 

Na spletni strani centra pa boste lahko našli tudi pojasnilo, kako je mogoče, da za dojenje niso potrebne ženske prsi, temveč le prsni koš. Potrebna je “medicinska pomoč, da se spodbudi laktacijo”. Biološki moški, ki želijo postati ženska tudi v tem aspektu, morajo prejemati v ta namen pripravljeno hormonsko terapijo, sestavljeno iz več različnih hormonov, ki se izločajo v ženskem telesu v poznih stadijih nosečnosti in neposredno po porodu. Eden izmed učinkovin, ki jih zaužijejo nebinarne in trans osebe, se imenuje domperidon, ki ima lahko hude negativne posledice za zdravje dojenčka.

Domperidon lahko namreč pronica v mleko, ki ga dojenček zaužije, to pa lahko povzroči nezaželene učinke na srce. “Zaradi možnosti resnih neželenih učinkov FDA priporoča, da doječe ženske ne uporabljajo domperidona za povečanje proizvodnje mleka,” trdijo v ameriškem vladnem uradu za prehrano in zdravila.

Dr. Jane Orient, izvršna direktorica konservativnega združenja ameriških zdravnikov in kirurgov, je za DailyMail povedala, da “nimamo pojma, kakšni bodo dolgoročni učinki na otroka”, če doječa trans ženska uporablja “vse vrste nenamenskih hormonov”.  Dejala je: “Veliko ljudi si prizadeva za nenamensko uporabo zdravila … postalo je tako spolitizirano, da lahko počnete vse mogoče stvari za politično odobrene namene.” Domperidon se sicer uporablja za lajšanje prebavnih težav.

Kako si znanost zamišljajo v ameriškem CDC, je moč ugotoviti po njihovih uradnih zapisih. Spodnji je sestavljen v obliki vprašanja in odgovora. Na vprašanje, ali lahko transspolni starši dojijo svoje dojenčke. Odgovor se glasi: “Ja. Nekateri transstarši, ki so imeli operacijo prsnega koša, si lahko zaželijo dojiti svoje dojenčke.”

Vir: CDC, Daily Mail

V spodnjem zajemu zaslona zapišejo naslednje – “Zapomnite si: Transspolni in nebinarni posamezniki lahko rodijo in dojijo!” Pri tem ponovno uporabljajo novo skovanko chestfeed, kar pomeni hranjenje s prsnim košem ali kar prsenje.

Vir: CDC, Daily Mail

“Narave se ne da preslepiti”
Nekateri zdravniki, denimo dr. Stuart Fischer, opozarjajo, da je zelo malo verjetno, da bi bilo mleko, ki ga proizvedejo biološki moški oz. trans ženske enakovredno tistemu, ki ga proizvede biološka ženska. “Ker je spodbujeno. Matere narave se ne da preslepiti,” pojasnjuje in dodaja, da zaradi pomanjkanja raziskav tudi ni jasno, kako tovrstno dojenje vpliva na dojenčka. Fischer pravi: “Kako naj vemo, kakšni so dolgoročni učinki, ko pa je bilo izvedenih le nekaj testov. Nekaj so kratkoročni učinki, ampak dolgoročni učinki v smislu fizičnih in duševnih bolezni …, kdo bi vedel? Gre za, milo rečeno, nastajajoče področje.” 

Zaključuje, da gre za področje, na katerem se politika in znanost ne ujemata.

G. K.