So bile za morilski pohod transseksualne osebe krive hormonske terapije?

Transseksualna napadalka Audrey Hale.

Močno oborožena 28-letnica, ki se je identificirala kot moški, je v ponedeljek ustrelila in ubila tri otroke in tri odrasle zaposlene v zasebni krščanski šoli, ki jo je tudi sama nekoč obiskovala. Policija še vedno raziskuje motive, med katerimi so sovraštvo do krščanstva, drugi potencialni motiv pa je lahko duševna nestabilnost zaradi morebitnega jemanja hormonske terapije. Čeprav tuji osrednji mediji in nekateri raziskovalni zavodi promovirajo koristi hormonskih terapij v podporo absurdni trans ideologiji, je resničnost precej drugačna. O tem smo nekaj besed spregovorili tudi s sociologom in psihoterapevtom Borutom S. Pogačnikom, svoje mnenje pa je podal tudi psihoanalitik Roman Vodeb.

O glavnem motivu transseksualne morilke Audrey Hale še ni dovolj informacij. Po strelskem napadu je policija v Nashvillu sicer za medije razkrila, da se je 28-letnica identificirala kot transspolna, imela pa naj bi tudi podroben načrt za napad na šolo. Iz njenega dejanja lahko sklepamo, da je šlo za duševno nestabilno osebo, koliko so na to morebiti vplivale potencialne hormonske terapije, trenutno še ni znano. “Vsekakor pa imajo hormonske terapije lahko velik vpliv na vedenje posameznika,” je prepričan psihoterapevt Borut S. Pogačnik, medtem, ko psihoanalitik Roman Vodeb meni, da je bila “njena frustracija verjetno potencirana zaradi močnega verskega obeležja njene primarne družine in tudi šole, ki jo je napadla. Verske sredine pač ne tolerirajo takšnih “liberalnih” spolno-identitetnih preskokov, kot si ga je “privoščila” oz. bila vanj pahnjena Audry Hale”.

Hormonske terapije absolutno lahko vplivajo na psihično stanje človeka, vendar je težko reči, ker teh informacij še nimamo. Se pa strinjam, da hormonske terapije lahko vplivajo na marsikaj, vendar je od posameznika odvisno, na nekatere vplivajo opazno, medtem ko nekateri ne opazijo nikakršnega učinka,” je povedal na podlagi svojih preteklih izkušenj s pacienti. Hormonska terapija je zdravljenje s hormoni. Ljudje jo navadno prejemajo zaradi zdravstvenih razlogov, kot so postmenopavza pri ženskah ali zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov pri mladostnicah. V športni industriji je moškim (pa tudi ženskam) znano jemanje testosterona in vsekakor v vsakem primeru hormonske terapije vplivajo tako na mentalno kot na fizično zdravje. To so preverjena in dokazljiva dejstva.

Kemija povzroča norost
“O dotični napadalki se ne ve, ali je (že) bila podvržena kakšnim hormonskim terapijam. Če si je oz. če so ji (že) vbrizgavali testosteron, ji je lahko tudi “kemija” povzročila to napadalno norost. Ne ve se, ali si je povijala prsi ali si jih je morda že dala kirurško odstraniti in bila že vpeta v proces t.i. tranzicije oz. spremembe spola – oz. “potrditve” spola, kot trans-osebe rade rečejo (svoji) kirurški spremembi spola. Evidentno pa je, da penisa ta napadalka nima”, 
je pojasnil Vodeb.

Psihoanalitik Roman Vodeb.

“Pri izdelavi psihološkega profila se je potrebno vzdržati. Izdelati psihološki profil osebe v tem primeru je trenutno nemogoče, za to je treba poznati ogromno dejavnikov in trenutno je znanih premalo podatkov. Absolutno je šlo za zlo in kriminalno dejanje, ampak je težko oceniti karkoli drugega. Ali je to storil kot ženska ali moški je prav tako težko reči”, je dejal Pogačnik, ki dodaja, da se v času njegovega študija niso toliko ukvarjali s transvestiti, bolj s hermafroditi, s katerimi se je po njegovih besedah “narava poigrala”.

Audrey Hale, nekdanja učenka osnovne šole, kjer se je zgodil pokol, je v ponedeljek zjutraj oborožena vstopila skozi stranska vrata. Med svojim pohodom po šoli, ko je očitno iskala žrtve, je naletela na šest nesrečnih žrtev, ki jih je tudi ubila. Med njimi so bili trije 9-letni otroci in trije odrasli zaposleni. Po napadu so jo v drugem nadstropju ustrelili policisti, ki so prišli na kraj dogodka štirinajst minut po sproženem alarmu. Policija je potrdila, da je streljala 28-letna Audrey Hale, ki se je identificirala kot transspolna, pri preiskavi njene družinske hiše v Nashvillu pa so policisti našli podrobne zemljevide za izvedbo napada. Lokalne oblasti so dejale, da je bila Hale “pripravljena narediti več škode, kot je bila dejansko storjena,” in da je pripravila načrte za napad na drugo šolo na tem območju, vendar je od njih odstopila, ker je bila šola preveč varna.

Hale je odraščala v ljubeči družini
“Na naš razvoj vplivajo tri stvari, to, kar je podedovano, okolje in naša lastna aktivnost, vse to velja za vse ljudi,”
je nadaljeval Pogačnik, ki ne izključuje možnosti, da je storilka kriminalnega dejanja to storila zaradi “razočaranja”. Kar je bilo doslej o odraščanju in družini Audrey Hale moč izvedeti, je to, da je imela umetniško nadarjenega brata in da je odraščala v nuklearni družini z mamo Normo in očetom Ronom. Starša sta bila srečno poročena 31 let, mama pa je bila aktivno vpeta v eno izmed cerkvenih skupin. Sodeč po njenih objavah na Facebooku je ljubeča mati, voljna pomagati vsem okoli sebe, prav tako je Audrey pri njeni usmerjenosti kot starš sprejela in podpirala. Zaradi navedenega je še težje predvideti njen motiv, odraščala je namreč v ljubečem okolju, vendar se starši niso mogli sprijazniti z njeno drugačnostjo – da je spremenila spol.

Sociolog in psihoterapevt Borut S. Pogačnik.

Vodeb trdi, da je šlo lahko za posledico šikaniranja v otroštvu zaradi njene drugačnosti. “Trans osebe so med najbolj trpečimi ljudmi, saj so celo življenje prežete s permanentno stisko – torej s številnimi potlačitvami. Če je otrok v permanentni stiski in posledičnem stresu (in to (po)tlači oz. izriva), potem je njegova psiha (duševnost) kontaminirana za celo življenje. Dotična Audrey Hale je bila kot otrok očitno falična (možata) lezbijka, ki se je v zadnjih letih – verjetno že od pubertete naprej – naslavljal(a) kot “on”. Kot “tomboy”, torej kot “fantinja”, je v OŠ od vrstnikov doživljal(a) ogromno šikaniranj, verjetno že od zgodnjega otroštva naprej – tudi v vrtcu in soseski, kjer je domovala (ki je bila za nameček še precej versko obarvana). Takšne trans osebe so zaradi svoje spolne in/oz. seksualne anomalije – torej »razhajanja« med biološkim in psihičnim spolom – frustrirane že od otroštva”, pojasnjuje Vodeb.

Audrey Hale (desno) z mamo in bratom (Foto: Facebook)

Hormonske terapije absolutno lahko vplivajo na psihično stanje človeka, vendar je težko reči, ker teh informacij še nimamo. Se pa strinjam, da hormonske terapije lahko vplivajo na marsikaj, vendar je od posameznika odvisno, na nekatere vplivajo opazno, medtem ko nekateri ne opazijo nikakršnega učinka,” je dejal psihoterapevt, ki je govoril na podlagi svojih preteklih izkušenj s pacienti. Na vprašanje, ali bi Haleina identiteta lahko bila dejavnik motiva, še ni znano. V spletnih profilih je Hale navedla uporabo zaimka ON, prav tako pa se je imenoval Aiden. Ni jasno, ali se je Hale v času umorov identificiral kot moški ali ženska.

Hormonska terapija vpliva na mentalno in fizično zdravje
Čeprav splet preplavljajo številne kvazi raziskave, ki ne morejo biti tako verodostojne, kot trdijo, saj je trans ideologija “premlada”, da bi lahko imeli konkretne vzorce, te trdijo, da imajo hormonske terapije pozitivne učinke na duševno zdravje. To hipotezo je v preteklosti večkrat zavrnil Leor Sapir, sodelavec manhattanskega inštituta, ki je ugotovil, da trditve o vzročnosti, ki jih pogosto navajajo novičarske hiše, niso podprte z dokazi in da nekatere študije, ki se običajno oglašujejo kot pozitivne rezultate za duševno zdravje, ne kažejo nobene povezave ali prej negativno povezavo med hormoni in duševnim zdravjem, poroča Daily Wire. Sapir je razčlenil 16 študij, na katere se je zanašal kvazi strokovnjak, ki promovira trans ideologijo. Ugotovil je, da je Turban napačno predstavil trdnost dokazov z namenom zavajanja bralcev, da bi sprejeli konotroverzno ideologijo.

Ne le, da hormonska terapija vpliva na duševno zdravje, študija, predstavljena na konferenci American College of Cardiology, je pokazala, da imajo transspolni bolniki, ki jemljejo medspolne hormone, povečano tveganje za nevarne krvne strdke, ki lahko povzročijo blokade v možganih, srcu in pljučih, piše v sporočilu za javnost. Študija je pokazala, da so imeli subjekti skoraj sedemkrat večje tveganje za ishemično možgansko kap, šestkrat večje tveganje za najhujšo vrsto srčnega infarkta in skoraj petkrat večje tveganje za pljučno embolijo v primerjavi s tistimi s spolno disforijo, ki nikoli niso uporabljali hormonske terapije.

Tanja Brkić