Na Paradi ponosa je bil tudi poseben kotiček za otroke

Parada ponosa 2022. Vir: STA

Danes je potekala parada ponosa. Tokrat so jo organizirali pod geslom “Več skupnosti, en boj”. Organizatorji pogosto ekscentrične parade so še vedno prepričani, da so LGBT skupnosti kršene človekove pravice. Predsednica društva Parada ponosa je dejala, da politične oblasti v Sloveniji še vedno niso sposobne zagotoviti temeljnih pravic, ne glede na poreklo, barvo kože ali spolno usmerjenost. Na kakšen točno način se predstavnikom LGBT skupnosti kršijo človekove pravice, STA ne poroča. 

Parado ponosa so na spletu pozdravili vodje tranzicijske levice, med drugim Tanja Fajon, ki je zapisala, da je “ljubezen več kot le beseda – je pravica. Pravica, ki ne izbira.” Nenavadna formulacija ni ostala brez odgovora. “Gospa ministrica, ljubezen nikoli NI pravica. Ljubezen je darilo, blagoslov in čudež. Zelo mi je žal, če mislite, da plehko, ofenzivno prezentiranje telesa in inflacionarne seksualnosti predstavlja ljubezen. Ker ljubezen s tem nima nič,” ji je odgovoril spletni uporabnik, ki uporablja nadimek Brutus reloaded.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal, da bodo parade ponosa potrebne vse dokler bodo ostali ljudje, ki na LGBT skupnost kažejo s prstom oz. z drugimi besedami, vse dokler bo obstajala kritika mavrične skupnosti.

Pred današnjim dogodkom je Slovenska demokratska mladina organizirala tiskovno konferenco, na kateri so medijem podali jasno sporočilo: spola sta samo dva in to je edina resnica. Na novinarski konferenci je spregovorila Zala Klopčič, ki je povedala: “Nobena skrivnost ni več, da smo kot družba zavili v napačno smer. V času zadnje epidemije, vojn in finančne krize se raje kot z reševanjem teh problematik ukvarjamo z vprašanjem, koliko je spolov in s kakšnim zaimkom naslavljati določene osebe, da le-te ne bodo užaljene ali pa se počutile izključene. LGBT+ skupnost je dobila čisto nov pomen in se skrajno odmaknila od originalnega gibanja, ki se je začelo v Stonewallu leta 1969. Namesto, da bi njihov aktivizem temeljil na boju proti spolni diskriminaciji in preganjanju istospolnih, se največji poudarek daje na indoktrinacijo otrok, ki temelji na teoriji spola. Ta med drugim trdi, da se posameznik lahko spolno samoidentificira, ne glede na biološki spol.” Več – TUKAJ.

Celodnevni dogodek se je začel v parku zvezda, kjer so se pristaši skupnosti in istospolno usmerjeni veselo družili, se fotografirali s propagandnimi elementi. “Poskrbeli” pa so tudi za najmlajše.

Delavnica za mlade. Vir: Instagram

Tem so pripovedovali pravljice. Kakšne pravljice so pripovedovali najranljivejšim, na socialnih medijih niso navedli.

Na paradi so se predstavili: Društvo Parada ponosa, Legebitra, Out in Slovenia, Moja mavrica, TransAkcija, Amnesty International, Društvo Fršlus, DrogArt in Zagovornik načela enakosti.

Med govorci politični vrh države
Med govorci je planiran sam politični vrh države. Med drugimi Nataša Pirc Musar, ki je včeraj izpustila mašo za domovino, kot tudi predsednik vlade in drugi predstavniki oblasti. Več – TUKAJ. Visoki politični vrh je izpustil tudi komemoracijo ob lipi sprave. Parade ponosa sta se udeležila tudi Mesec in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. 

Incident na Bavarskem dvoru?
Parada ponosa pa naj ne bi minila brez incidenta. Facebook profil “Ljubljana Pride” je objavil, da naj bi se zgodil “homofobni napad na mlado osebo”. Podrobnosti o napadu niso podali, kot tudi ne, ali so poklicali policijo.

Ana Horvat