Poznate pomen “pup play” mask, ki se pojavljajo na paradah LGBT po svetu?

Foto: FB Fog City Pack

Kdor si je kdaj ogledal posnetke Parade ponosa, tudi v Ljubljani, je že najverjetneje velikokrat lahko ugledal posameznike, ki nosijo nenavadno masko, imenovano “pup play”, ki ponazarja obraz psa. Ta nedvomno predstavlja nujno opremo za vse tiste, ki želijo sodelovati v tako imenovani “puppy play” (igri kužkov), ki je priljubljena med nekaterimi posamezniki v svetu LGBT. Poleg maske pa si človek lahko umisli še rep. 

Pri omenjeni igri, ki je del subkulture BDSM, niso vpleteni pravi psi, ampak gre za igranje vloge mladega psa, ki se postavi na vse štiri in povrhu še laja. Namesto da bi pri sporazumevanju uporabljali besede, se cukajo in igrajo z igračami, kot so žoge in frizbi. Poleg repov nekateri nosijo tudi kapuce, ovratnice, povodce, posebne rokavice ali živahne dokolenke z odtisi tačk. Da se marsikomu zdi igra, ko jo spremlja, čudaška, najverjetneje ni treba posebej poudarjati. Kakor koli, priljubljenost igre trenutno še posebej narašča med homoseksualci, zato ne čudi, da je mogoče omenjeno masko ugledati na Paradah ponosa po vsem svetu.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Ponekod “kužkom” nudijo celo dnevno varstvo
Čeprav se z omenjeno igro v glavnem ukvarjajo geji, pa je aktivnih tudi nekaj žensk, ki pa so v manjšini. Kot vsaka druga skupnost tudi skupnost gejevskih “kužkov” ni monolit. V njej je namreč mogoče najti več različic. Obseg igre vlog se namreč razlikuje od osebe do osebe. Nekateri “mladiči” igrajo vloge samo v času spolne izkušnje in se raje vrnejo k običajnemu življenju zunaj spalnice. Po drugi strani pa nekateri mladiči radi igrajo vlogo tudi zunaj spolnih situacij, hodijo na plesne zabave in družabne dogodke, pripeti na povodec svojega vodnika. Ponekod, denimo v Berlinu ali New Yorku, je mogoče kakšnega “kužka” videti, kako se sprehaja, tam pa nudijo celo dnevno varstvo za “pasje mladiče”, da se lahko ti medtem igrajo drug z drugim.

Ovratnica ima simboličen pomen
Ni torej enega načina za vključitev v igro “kužkov”. Lahko je spolno ali nespolno, nekdo lahko nosi opremo ali ne, in ta, ki se prelevi v vlogo psa, ima lahko ali pa tudi ne vodnika, nekoga, ki mu lahko daje ukaze, kot je govor in prevrnitev, ali spolne ukaze. “Ovratnica je simbolično res pomembna in to je nekaj, kar večina od nas nosi skoraj ves čas, vsaj ko smo zunaj dela,” je za britanski Daily Mail povedal 47-letni Phillip Hammack, profesor psihologije na kalifornijski univerzi v Santa Cruzu, ki pravi, da ovratnica, s katere visi tablica z imenom, signalizira “identiteto kužka”. Nekateri imajo po njegovih besedah lastnika (po navadi se ne uporablja besede gospodar), vodnika ali alfo, ki jim je podelil ovratnico.

Foto: Twitter

Foto: posnetek zaslona YouTube

Še posebej je to popularno v San Franciscu, v Kaliforniji, ki zgodovinsko velja za nekakšno središče usnjarske scene v gejevski in queer skupnosti. Njen dramatični porast je še posebej viden od leta 2014, pravi Hammack, ki se je ravno tako podal v te vode zaradi razmerja, v katerem se je znašel. Povedal je, da je užival v igrivih vidikih, ko se je obnašal kot kužek in vstopil v tisto, čemur je rekel “prostor za glavo mladiča”, ravnal se je nagonsko, se postavljal na vse štiri, crkljal in ni govoril, temveč cvilil ali renčal. Hammack je dejal, da se je v svojem odnosu s svojim skrbnikom počutil zaščitenega. Pravi, da je zgradil identiteto kot alfa, Pup Turbo, ki velja za bolj dominantnega “kužka”, in srečal druge, ki jih zanima tovrstna igre. “Preden smo se zavedali … je bilo veliko drugih mladih gejev, ki so krožili okoli nas in na nas gledali kot na mentorje,” je dejal. “Jaz in drugi alfa sva zgradila Fog City Pack,” je še izpostavil in dodal, da se je pridružilo že nekaj “kužkov”, ki drug drugega imenujejo “družina”. “Družabni mediji so resnično veliko pomagali v smislu destigmatizacije, neke vrste normalizacije spolne raznolikosti,” je prepričan.

Foto: FB Fog City Pack

Imajo tudi svojo zastavo
Del queer skupnosti, ki uživa v omenjeni obliki igre, ima celo posebno zastavo “Puppy Pride”. Bela črta, ki je daljša, po navedbah strani Gueer in the world predstavlja širino skupnosti, medtem ko kost simbolizira “brezpogojno, neobsojajoče srce kužka”. V zadnjih letih je postalo povezovanje ljudi, ki se gredo to igro, veliko lažje, ti pa se celo povezujejo v nekakšne “trope”. To poteka prek spletnih forumov, kot sta Puppy Pride in Fet Life, pa tudi prek srečanj BDSM, aplikacij za zmenkarije in seveda srečanj Pride.

Foto: Wikimedijina zbirka

Ana Horvat