Davkoplačevalski evri “na delu”: Ministrstvo za zdravje financira kondome in lubrikante

Foto: Twitter

Kot kaže, Ministrstvo za zdravje na naše stroške financira brezplačne kondome in lubrikante. Na spletu se je pojavila fotografija, ki mlade in stare, pravzaprav vse, vabi po brezplačno zaščitno sredstvo in mazivo. Morda prav zato, ker bo danes v prestolnici potekala Parada ponosa? “Pridi po brezplačne kondome in lubrikante,” vabi nevladna organizacija. 

Kondome deli društvo DIH, ki se ukvarja s promocijo vrednost LGBT. “Od leta 2003 stremimo k opolnomočenju in dobremu počutju LGBTIQA+ posameznic_kov (lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir, aseksualnih, aromantičnih oseb in vseh, ki prevprašujejo svojo spolno usmerjenost ali spolno identiteto,” trdijo na svoji spletni strani.

“Zakaj Ministrstvo za zdravje financira lubrikante,” se je vprašal spletni uporabnik Denis Meterc, ki je zraven v objavi označil politične stranke opozicije in Socialne demokrate.

Tako so hoteli poskrbeti za migrante
Na podoben način je oblast že večkrat poskrbela tudi za migrante. Na podlagi javnega razpisa je nabavljala kondome in vsakovrstne higienične pripomočke. Denimo leta 2017 je tedanja vlada Mira Cerarja kupila 1350 kondomov, letos pa je Golobova objavila obsežen razpis za nakup 900 kondomov, 30 tisoč kosov britvic, 170 tisoč kosov hotelskih mil, 200 tisoč hotelskih šamponov, 15 tisoč tub zobne paste, 60 tisoč zobnih ščetk, 4500 gelov za tuširanje, 200 glavnikov, 500 krem za obraz, 100 krem za roke itd. Več tukaj in tukaj.

Legebitrina publikacija učila tvegane spolne prakse
Da gre za usklajen trud, ali celo eno od prioritet trenutne oblasti, pa priča publikacija, ki jo je izdalo društvo Legebitra. V publikaciji je moč najti navodila za izvajanje spolnosti pod vplivom prepovedanih substanc in druge mejne spolne prakse. Odgovorna oseba za publikacijo je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, nekdanji ustanovitelj Inštituta 8. marec. Več tukaj.

Ana Horvat