Toliko javnih sredstev namenjamo za LGBT agendo in propagando

Sobotna Parada ponosa v Ljubljani (Foto: STA)

V luči sobotne prireditve Parada ponosa v Ljubljani, ki je sklenilo večdnevno festivalsko dogajanje LGBTIQ+ skupnosti, je mogoče ob pregledu financiranja tistih, ki zagovarjajo stališča LGBT, videti, da je država res radodarna s proračunskimi sredstvi. Samo eno LGBT društvo je bilo namreč financirano s skoraj 4 milijoni evrov, med naročniki LGBT storitev pa se poleg šol najdejo celo vrtci.  

Ena najbolj znanih nevladnih organizacij LGBT je zagotovo Legebitra, ki sodeč po podatkih na svoji uradni strani deluje na področjih “človekovih pravic, izobraževanja, duševnega, fizičnega in spolnega zdravja ter se zavzema za družbene in sistemske spremembe, ki temeljijo na spoštovanju spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza”. Društvo skrbi za organizacijo številnih izobraževalnih in družabnih druženj, kjer se lahko aktivisti družijo in izmenjujejo svoja mnenja, v obratovanju pa je tudi Mladinski center (MC) Legebitra, ki velja za prvi mladinski center, ki je pri nas specializiran za LGBT-mlade.

Legebitra
Če si pogledamo aplikacijo za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji Erar, lahko vidimo, da je Legebitra v zadnjem letu (od junija lani do danes), odkar je na oblasti Golobova vlada, prejela 434.932,74 evra davkoplačevalskih sredstev. Vse od svojega nastanka (od leta 2003) pa do danes je prejela skupno 3.833.282,90 evra proračunskih sredstev. Daleč največji financer Društva informacijski center Legebitra je ministrstvo za zdravje, ki je od leta 2006 pa vse do danes nakazal znesek v višini 1.631.643,82 evra. Od tega je bil zadnji znesek s strani ministrstva nakazan v mesecu juniju v višini 12.865,61 evra.

Vir: Erar

Po nakazilih sledi Mestna občina Ljubljana, ki je od leta 2003 do danes nakazala znesek v skupni višini 799.610,06 evra. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga danes vodi minister iz vrst Levice Luka Mesec, je od leta 2004 do leta 2023 nakazalo sredstva v skupni višini 547.520,29 evra. Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in kohezijsko politiko je v obdobju od leta 2015 do 2017 društvu namenila 344.076,59 evra. Med plačniki pa lahko najdemo tudi Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Urad Republike Slovenije za mladino), Ministrstvo za notranje zadeve, Študentsko organizacijo Slovenije itd.

Še posebej moteče za marsikoga pa je, da med plačniki Legebitre očitno ne gre brez univerz, srednjih in osnovnih šol ter celo vrtcev, kjer lahko med drugim najdemo: Viške vrtce, Gimnazijo Jurija Vege Idrija, Vrtec pod gradom, Osnovno šolo Vojke Šmuc Izola, Gimnazijo Ptuj, Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje, Vrtec Hansa Christiana Andersena, Vrtec Jelka, Vrtec Mladi rod, Vrtec Pedenjped, Vrtec Miškolin, Osnovno šolo narodnega heroja Maksa Pečarja, Gimnazijo, elektro in pomorsko šolo Piran, Vrtec Kolezija, Vrtec Galjevica, Osnovno šolo Franceta Bevka, Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, Osnovno šolo Nove Fužine, Osnovno šolo Louisa Adamiča Grosuplje.

Med LGBTIQ+ organizacijami in organizacijami, ki s svojimi aktivnostmi naslavljajo LGBTIQ+ tematike, so se na tokratni Paradi ponosa med drugim predstavili Društvo Parada ponosa, Zavod TransAkcija, Športno društvo Out in Slovenia in Združenje DrogArt.

Foto: STA

Društvo Parada ponosa
Sodeč po podatkih uradne strani Društva Parada ponosa je bilo to ustanovljeno z namenom “uresničevanja človekovih pravic in interesov lezbične, gejevske, biseksualne, transspolne, interspolne in queer populacije. Društvo deluje kot mladinska, prostovoljska, samostojna in nepridobitna organizacija civilne družbe”. Od svoje ustanovitve leta 2010 pa vse do danes je Društvo Parada ponosa prejelo 333.820,44 evra javnih sredstev.

Vir: Erar

Največji financer Društva Parada ponosa, ki od leta 2009 v Ljubljani organizira Parado ponosa, je Mestna občina Ljubljana, ki je do sedaj skupno namenila sredstva v višini 89.578,54 evra. Sledijo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Urad RS za mladino), ki je namenilo sredstva v skupni višini 73.887,00 evra, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki je do sedaj namenilo 68.645,31 evra in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je namenilo že 42.625,00 evra. Med plačniki pa med drugim najdemo tudi Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Center urbane kulture Kino Šiška, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Tako kot pri Legebitri pa tudi tukaj ne gre brez srednjih in osnovnih šol. Med plačniki lahko namreč med drugim najdemo tudi Osnovno šolo Danile Kumar, Srednjo šolo Domžale, Gimnazijo Ormož, Gimnazijo Bežigrad, Gimnazijo Ptuj, Gimnazijo Kranj, Osnovno šolo dr. Vita Kraigherja, Gimnazijo Šiška, Osnovno šolo 27. julij Kamnik.

Zavod TransAkcija
Predstavlja prvo in edino trans nevladno organizacijo pri nas, ki omogoča in (so)ustvarja “trans informiranje, podporo, vidnost, kulturo ter gradnjo skupnosti trans oseb in zaveznic/kov v Sloveniji”. LGBIQ+ osebam in transspolnikom omogočajo psiho-socialno podporo, organizirajo pa tudi najrazličnejše dogodke, vodijo projekte in izdajajo publikacije z namenom izobraževanja in ozaveščanja. Zase pravijo, da delujejo v skladu z “vrednotami transfeminizma in prepričanjem, da so vse spolne identitete legitimne”. Na njihovi spletni strani pa je med drugim dostopen tudi spletni priporočnik o tranziciji, ki je dostopen tukaj.

Erar razkriva, da je Zavod TransAkcija od leta 2016 do danes prejelo javna sredstva v višini 73.166,77 evra. Daleč največ sredstev je do sedaj namenila Mestna občina Ljubljana, in sicer v skupnem znesku 68.320,00 evrov. Sledi pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je namenilo 2.773,90 evra. Med plačniki pa lahko najdemo tudi Ministrstvo za finance, Fakulteto za socialno delo Univerze v Ljubljani, javni zavod RTVS, Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, Vrtec Viški Gaj in Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana.

Vir: Erar

Športno društvo Out in Slovenia
Na tokratni Paradi ponosa so se lahko prisotni seznanili tudi z delovanjem Športnega društva Out in Slovenia, ki “ponuja več aktivnosti, osredotočenih na šport, rekreacijo in druženje predvsem za LGBTI!+ skupnost in podpornike/ce, zagovorništvo ter sodelovanje v projektih”. Kot je mogoče prebrati na njihovi spletni strani, so med njihovimi najpomembnejšimi in aktualnimi projekti Z nogometom proti diskriminaciji, Diskriminacija v športu in Ponos v športu.

Od ustanovitve leta 2013 pa do danes so prejeli 3.393,30 evra javnih sredstev. Med največjimi plačniki je Mestna občina Ljubljana, ki je namenila 1.500,00 evrov, sledi pa Ministrstvo za finance z 902,30 evra. Tudi tukaj ne gre brez osnovnih šol. Osnovna Šola Srečka Kosovela je društvu namenila 650,00 evrov, Osnovna šola Dravlje 231,00 evrov in Osnovna šola Božidarja Jakca 110,00 evrov.

Vir: Erar

Na Paradi Ponosa sta se sicer med drugim s pomočjo postavitve stojnice predstavila tudi Združenje DrogArt, zasebna neprofitna volonterska organizacija, ki je bila leta 1999 ustanovljena z namenom, da se med mladimi zmanjša škodljive posledice drog, in Društvo Amnesty International Slovenije, ki se ukvarja z izpostavljanjem kršitev človekovih pravic in izobraževanjem na področju človekovih pravic.

Društvo DIH
Ko pa govorimo o nevladnih organizacijah, ki promovirajo LGBTIQA+ ideologijo, pa ne moremo niti mimo Društva DIH, ki zase pravijo, da od “leta 2003 stremijo k opolnomočenju in dobremu počutju LGBTIQA+ posameznic/kov (lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir, aseksualnih, aromantičnih oseb in vseh, ki prevprašujejo svojo spolno usmerjenost ali spolno identiteto) in skupnosti v Sloveniji”. O njih smo pisali že tukaj. Erar razkriva, da so bili od leta 2003 pa do danes deležni 755.949,84 evra javnih sredstev. Med največjimi plačniki je Ministrstvo za zdravje (351.430,16 evra), sledita pa Mestna občina Ljubljana (284.720,42 evra) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport- Urad RS za mladino (44.539,92 evra).

Vir: Erar

Ana Horvat