Trans posiljevalca so poslali v moški zapor – aktivisti so ogorčeni!

Adam Graham je opravil tranzicijo spola in postal Isla Bryson. (Vir: Twittter)

Isla Bryson je bil nekoč Adam Graham, obsojeni posiljevalec. Pravosodni organi so ga spoznali za krivega dveh posilstev, enega leta 2016 in drugega leta 2019. Obtoženi Graham, kasneje Bryson, je bil uvodoma poslan v ženski zapor, med sojenjem, ko je bil na prostosti, pa se je celo udeleževal tečajev ličenja na lokalnem Ayrshire kolidžu, kar je na Škotskem vzniknilo v pravcato afero. Zaradi zgodovine posiljevanja bi lahko bila dekleta, ki so se z njim udeleževala tečaja, v nevarnosti. No, zgodba ima še en zasuk. Brysona je škotsko sodišče naposled obsodilo na zaporno kazen – tokrat v moškem zaporu.

Trans aktivisti odločitve sodišča niso najbolje sprejeli. Oglasila se je vrsta javnih oseb, od aktivistov do politikov, tudi ekspert združenih narodov za človekove pravice, poroča Reuters. Vodjo skupine aktivistov “Za žensko Škotsko” Susan Smith skrbi, da udeleženke tečaja niso vedele za morebitno nevarnost, saj se je Graham predstavljal pod novim imenom. Trdi, da je naravnost strašljivo, kako lahko ljudje zamenjajo identiteto in dostopajo do mladih žensk.

Odločitev, da se Brysona namesti v ženski zapor, kjer bi lahko sicer v svoji trans različici nadaljeval s posiljevanjem, je najprej sprejelo vodstvo škotskih zaporov, pri tem pa je imelo vso podporo vladajoče stranke SNP (Škotske nacionalne stranke), vse dokler ni prišlo do nacionalnega škandala in zgražanja. Nato je vodja SNP Nicola Sturgeon razkrila, da si je premislila in da bo obsojeni posiljevalec vendarle nameščen v moški zapor, poroča DailyMail. Vodja škotskih torijcev Douglas Ross je preobrat komentiral z naslednjimi besedami: “Ne bi smelo biti potrebno javno zgražanje in serija negativnega medijskega poročanja, da bi Nicola Sturgeon razumela, da je prestajanje zaporne kazni dvojnega posiljevalca v ženskem zaporu povsem nesprejemljivo in napačno.” 

Isla Bryson. (Vir: Twitter)

Ali gre za “resnično” tranzicijo?
O iskrenosti Grahamove tranzicije v Islo Bryson pa je podvomila tudi njegova nekdanja soproga Shonna Graham, ki trdi, da gre pri vsem skupaj le za igro. Bryson naj bi hotel s “predstavo za javnost” po domače “nategniti” škotske oblasti, da bi se lahko izognil moškemu zaporu.

Afera ob velikih zakonskih spremembah
Afera je izbruhnila malo po tem, ko je škotski parlament sprejel zakonske spremembe, ki omogočajo lažjo tranzicijo med spoloma, med drugim, da oseba, ki želi spremeniti svojo spolno identiteto, ne potrebuje več zdravniškega potrdila o “spolni disforiji” in znižanje starosti, ko je legalno mogoče začeti s tranzicijo.

Gal Kovač