fbpx

Lipič ima svoj dokument MORS, na katerem so nižji zneski zaslužkov: Kdo torej zavaja javnost, general ali vlada?

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Na Nova24TV smo javnosti konec decembra lani predstavili podatke, da je nekdanji načelnik generalštaba SV, Ladislav Lipič, na plačilni listi Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS), kjer je v dveh letih s svetovalnimi pogodbami odlično dodatno zaslužil k svoji visoki pokojnini. Da je v letih 2014 in 2015 s svetovalnimi pogodbami zaslužil praktično 31.500 evrov, razkrivajo podatki, ki jih je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS Suzane Lep Šimenko razkrila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, o čemer smo pisali že v ponedeljek. To je očitno umirilo Lipiča, ki je našemu mediju sprva grozil s tožbo, saj nas je obtoževal navajanja neresničnih podatkov, zdaj pa trdi, da je verjetno generalna sekretarka tista, ki je zavajala slovensko javnost.

Ladislav Lipič je v naše uredništvo namreč poslal dokument MORS, ki po njegovem dokazuje, da je v štirih letih od pristojnega ministrstva za svetovanja dobil le dobrih šest tisoč evrov. Če ima general prav, to dokazuje, da se v trenutni vladi pravzaprav ne ve “kdo pije in kdo plača.” Kako naj vladi potemptakem slovenska javnost sploh še kaj verjame, če se ministrstvo ni sposobno zediniti okrog preprostih številk o izplačilih pogodbenim delavcem?

Naj spomnimo; Ladislav Lipič je v prvem dopisu, ki ga je poslal v naše uredništvo, med drugim zatrdil, da Slovenski vojski (SV) nikoli ni svetoval, zato se očitno ne počuti soodgovornega za trenutno mizerno stanje. Na Novi24TV smo decembra med drugim zapisali, da je lansko marčevsko letno poročilo Boruta Pahorja o pripravljenosti Slovenske vojske prižgalo alarm, saj je bila povprečna ocena zadostna. Poročilo o pripravljenost na odzivanje in delovanje v krizi ali vojni pa je doseglo oceno nezadostno.

Najbolj pa je Lipiča zbodlo naše poročanje, da je leta 2014 od MORS po svetovalni pogodbi prejel 12600 evrov bruto, leta 2015 pa celo 18900 evrov bruto. Zahteval je popravek, a ga je odgovorni urednik Nova24TV Miro Petek zaradi žaljivega besednjaka zavrnil. Lipič je obljubljal, da bo poskušal oprati svoje dobro ime in dostojanstvo ter da je pripravljen to doseči tudi po sodni poti.

V ponedeljek smo na Nova24TV zato znova podrobno pojasnili, da so podatki, ki smo jih objavili, pridobljeni od uradnega vira, saj gre za odgovor aktualne vlade na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko, ki je zahtevala, da pristojna ministrstva razkrijejo vsa izplačila iz državnega proračuna po avtorskih in svetovalnih pogodbah v zadnjih treh letih. Omenjeni poslanki SDS so zato posredovali obširen seznam vseh zunanjih sodelavcev. Odgovor je bil v skladu z zakoni objavljen tudi na uradni spletni strani Državnega zbora.

Ker je očitno v torek zjutraj Ladislav Lipič naš prispevek prebral, smo še isti dan dobili nov dopis, v katerem je priložil svoj dokument MORS o njegovih prejetih plačilih za svetovanje v zadnjih štirih leti, katerega je podpisal mag. Miloš Bizjak in ki ga objavljamo spodaj.

Poleg tega je Ladislav Lipič zapisal sledeče: “Ne vem, od kod so bile vzete številke, katere ste navedli na objavljeni lepljenki in katere vam je po vaši trditvi poslala generalna sekretarka vlade gospa Lidija Kozlovič. V primeru, da je vaša trditev resnična, se strinjam z vašo trditvijo, da je generalna sekretarka vlade RS gospa Lidija Kozlovič zavajala javnost. V skladu z Zakonom o medijih prosim za objavo mojega odgovora skupaj s priloženim skeniranim potrdilom odgovora Ministrstva za obrambo.” Lipič je z Lidijo verjetno mislil Lilijano Kozlovič.

Glede na dosedanje prakse lahko sklepamo, da je generalni sekretarki Kozlovičevi podatke o zaslužkih Ladislava Lipiča poslalo pristojno obrambno ministrstvo, ki pa je Lipiču samemu na njegovo zahtevo postreglo z drugačnimi podatki. Gre očitno za veliko zmedo, ki kaže predvsem na neusklajenost med ministrstvi in popolno anarhijo med vladnimi uslužbenci.

Mediji smo dolžni verjeti podatkom, ki nam jih posredujejo vladni organi, prav tako smo o teh podatkih dolžni obvestiti javnost, zato se lahko v primeru, da ima Lipič celo prav, in ga je “namočilo” kar samo ministrstvo, upravičeno vprašamo, kako sploh še kakrkoli zaupati aktualnim oblastnikom, če imajo težave že pri osnovnem seštevanju letnih zaslužkov svojih honorarcev?

L.S.