Je Franta med oddajo nehote razkril, da ima pri sebi doma eno izmed 1.600 ukradenih slik in pohištvo, ki so ga ukradli komunisti v revoluciji?

Franc Sever Franta (twitter)

Franc Sever Franta (twitter)

“Če je Franta kupil karkoli od tegale na sliki, sem jaz pecikl,” se glasi sporočilo enega od uporabnikov Twitterja. Eden redkih Slovencev, ki je opozarjal na to problematiko, je bil dr. Milko Mikola. Temno stran prilaščanja in nasilno zaplembo premoženja je v letu 2001 opisal v svoji knjigi Zaplembe premoženja v Sloveniji 1943-1952, ko so izvedli 27 tisoč nasilnih zaplemb, komunistična oblast pa je za odtujena umetniška dela ustanovila Federalni zbirni center. V njem je bilo 1.600 umetniških slik, 900 klavirjev, 400 tisoč knjig in po nekaterih ocenah 2.800 artefaktov, ki so jih odtujili prvotnim lastnikom. V Sloveniji je med vsemi zaplembami najbolj znana zaplemba Vile Tacen pod Šmarno goro iz leta 1947, ki so jo nasilno odvzeli lastniku Ivanu Seunigu, ta pa je moral podpisati prisilno menjalno pogodbo, po kateri je 400 kvadratnih metrov veliko zemljišče Vile Tacen zamenjal za manj vredno stanovanjsko hišo v Rožni dolini. Svojo škandalozno zgodovino pa ima vila Moskovič, kjer domuje naslednica komunistične partije, stranka Socialni demokrati; udbovske oblasti so zaradi lažnih obtožb takratnega lastnika, umorjenega Feliksa Moskoviča, obtožile sodelovanja z gestapom (!), na podlagi tega so mu zaplenili celotno premoženje, ki je bilo decembra 1946 popisano in ocenjeno. 

Če je Franta kupil karkoli od tegale na sliki, sem jaz pecikl,” se glasi sporočilo enega izmed uporabnikov na Twiterju ob fotografiji Franca Severja – Frante, za katerim je v ozadju videti veliko umetniških slik. Najbolj izčrpno delo o tej temačni problematiki je napisal zgodovinar in arhivar dr. Milko Mikola v svoji knjigi Zaplemba premoženja v Sloveniji 1943-1952. “Ob upoštevanju vseh podatkov ocenjujem, da je bilo v obdobju 1945-1952 na območju Slovenije izrečenih najmanj 27.000 zaplemb premoženja,” je leta 2000 ugotavljal ob predstavitvi svoje knjige Mikola. Komunistična oblast pa je bila zelo iznajdljiva, saj je po vojni ustanovila legalno institucijo za krajo umetniških del, imenovano Federalni zbirni center. Ukradli so 1.600 umetniških slik, 900 klavirjev, 400 tisoč knjig ter 2.800 artefaktov.

V Sloveniji je med vsemi zaplembam  najbolj znana zaplemba Vile Tacen pod Šmarno goro iz leta 1947, ki so jo nasilno odvzeli lastniku Ivanu Seunigu, ta pa je moral podpisati prisilno menjalno pogodbo, po kateri je 400 kvadratnih metrov veliko zemljišče Vile Tacen zamenjal za manj vredno stanovanjsko hišo v Rožni dolini. Veliko burnejšo zgodovino pa ima še vedno Vila Moskovič, v kateri domujejo Socialni demokrati. Zgodovinar dr. Renato Podberšič je povedal, da je bil tedaj umorjeni lastnik žrtev udbovskih prijemov, saj so ga po krivem in lažno obtožili sodelovanja z gestapom. Podberšič pojasnjuje, da so umorjenega Feliksa Moskoviča komunistične oblasti obtožile sodelovanja z gestapom (!), na podlagi tega so mu zaplenili celotno premoženje, ki je bilo decembra 1946 popisano in ocenjeno. Hkrati je bil odsotnemu obsojencu v zaplembnem postopku postavljen skrbnik Lajtner Ignjat, brat pokojne Klare Moskovič.

Vila Moskovič, v kateri ima danes svoje prostore stranka Socialni demokrati. (Foto: Nova24TV).

Primer Borisa Kocijančiča kot klasičen primer kraje komunističnih oblastnikov
V preteklosti pa se je izkazalo, da so bogataški življenjski slog diktatorja Tita v imenu “delavske in socialistične” revolucije uživali tudi takratni glavni predstavniki KPS. Najodmevnejše je bilo ime Borisa Kocijančiča, očeta zloglasnega Janeza Kocijančiča, večnega športnega funkcionarja. Za nagrado je dobil dve perzijski preprogi in tabernakelj, predalnik, komodo, svečnik, porcelan in dve umetniški platni (Nürnberg Ferda Vesela in Robbov vodnjak Matije Jame), kranjsko majoliko z dvoglavim orlom ter oljno platno Deklica z vrčem Matije Jame, je pisal RTV SLO.

Burna razprava o odtujeni lastnini umetniških del je potekala leta 2010 na parlamentarnem odboru za kulturo, šolstvo, šport in mladino. Takratni vladajoči trojček – SD, Zares in LDS – se je na vse načine trudil, da ne bi prišlo do razprave glede odtujenih oziroma ukradenih slik, ki naj bi jih dobil Boris Kocijančič. Besedo bi moral dobiti Boštjan M. Turk, vendar je razpravo zavrnila predsedujoča poslanka SD Majda Potrata, ki je povedala, da Turk razmišlja “preveč enosmerno”, s tem pa zavarovala enega glavnih predstavnikov globoke države, svojega bivšega šefa Janeza Kocijančiča.

Dr. Milko Mikola: Zaplenjenega je bilo več kot 85 odstotkov industrijskega vloženega kapitala
Dr. Milko Mikola je ob tem izpostavil dejstvo, da je vse niti takrat imel v rokah Ivan Maček – Matija, ter njegov nastop na partijskem kongresu iz leta 1949. Z zaplembo je prišlo takrat v last države 85 odstotkov industrijskega vloženega kapitala. Najbolj sporno odvzemanje premoženja pa je potekalo po takratnem 28. členu kazenskega zakonika, kjer so se znašli predvsem tisti, ki niso sodelovali z okupatorjem, so pa izrazito nasprotovali takratni komunistični oblasti.

Dr. Milko Mikola (Foto: SCNR/Nova24TV)

Takšnih zaplemb je bilo 3.600. Svoje videnje o temačnem delu slovenske polpretekle zgodovine je opisal bivši ustavni sodnik dr. Lovro Šturm, ki je trdil, da se je večina sodnih postopkov dogajala po izrazito politični liniji sojenja. “Ustavno sodišče je, ko je razsojalo o pravni dopustnosti povojnih zakonov, z izjemo kaznivih dejanj proti državi in ljudstvu, za vse zakone ugotovilo, da jih je mogoče uporabljati samo delno, sicer pa so bili v nasprotju z pravnimi načeli, ki so jih takrat na splošno priznavali civilizirani narodi,” je svoje ugotovitve zaključil dr. Šturm.

Luka Perš

 

 • Poupette

  Niso pobrali samo slike in preproge. Pri moji Mami so vzeli tudi teniske loparje in mrezo!

  • Miro Jereb

   Še dobro da so ji spodnje hlače pustili…/.Nič žaljivga za vašo mamo mislu/

   • Poupette

    Razumem, kako ste to mislili. Tako nekako je tudi bilo. Moja Mama je veckrat rekla, da si zeli to nazaj, kar je imela, ko je bila stara 16 let:
    Vilo z vrlikm vrtom, vec avtomobilov, bazen, tenisko igrisce pri hisi, letalo itd. Leto 1949 Nic vec. So prisli tovarisi …

    • Poupette

     Popravljam: Leto 1945 Nic vec. So prisli tovarisi …

    • KAPIBARA

     Pa kaj jim je vse to trebalo ?? Saj niso znali uporabljat…!!
     Drugače, se pa hrani ta spisek zaplenjenega tujega premočenja, in komu so ga dali na “reverz”.. kateri počasi se olastnini, kajti akterji pomrejo..

     • JANEZ GUS

      Se spominjam knjige Ivo Svetine od partizanskiga boja do banditizma.Tu on lepo opiše ravnanje s to krajo,kako so se gošarji in njihove priležnice obnašali v taki vili s tako opremo.Kot bi vselil one ljudožrce iz Amazonke.Večinoma so kmalu vse vničili,ko so prirejali dnevno pijanke in orgije.

    • pajot

     Avion ste imeli? pa menda ne Boeinga?

     • Poupette

      Boeing glih ne, ampak nazadnje (Po vec samo izdelanih) pou-du-ciel = nebeska us!

     • pajot

      helikopterjev takrat še niso izdelovali,rajtam.

     • Poupette

      O, so ze! Ni vse zacelo leta 1945!

     • pajot

      Podmornice niste mel?

     • Poupette

      Ne, kakor tudi ne helikopterjs!

     • Poupette

      Pri hisi so bili leta 1939: dva motorja, dva avtomobila, en avion, 3je konji, zapravljivc in lojternik.
      Vse to je bilo seveda mozno samo z dvem tovrnam!
      Pa ne mi zdaj o izkoriscanju delavcev! Vsi so bili posteno placani. Ded je nabavil cel vagon ceglov, ker je to bilo ceneje, da so delavci lahko gradili hise. Pa se to v stari Jugoslaviji je bilo praznovanje 1. Maja prepovedano. Na svojem vrtu je ded pekel odojcka za delavce!

     • pajot

      he,he,he…cel vagon ceglov. Kaj ne poveš?
      Pa še odojka ste pekli za delavce.,he,he,he…
      Pol so vam pa tovariši vse vzel,he,he,he…

     • Poupette

      Tocno tako je bilo! Niso bili samo Hribarjevi bogati takrat v Sloveniji.
      Odnos deda in cele druzine do delavcev Jim je Po 1945 resilo zivljenje.
      Stem zakljucujem najino debato.

  • JANEZ GUS

   Kaj so pa rabili,za pretepat domibrance.

  • resnicaboli

   pri nas pa pisalni stroj in bicikl.

   • Poupette

    Tudi pri na wo vzeli pislni stroj. Ampak to se nekako razumem ampak teniskeigrisce loparje …

  • pajot

   tebi pa Himen. sam te je sram povedat,kenede?

 • Anton

  Kaj imajo zdaj veze slike. Naj kurba, dokler je še živa, raje pove kako so delali v Kočevskem rogu?!

  • KAPIBARA

   To je že vse znano..
   Kar je pa pokradeno, se pa počasi lastnini..

   • SIMON ROZIC

    …a bo tudi kakšen celovečerni film o tej temi?

    • KAPIBARA

     Ne, ker ga bi ukradl..

    • JANEZ GUS

     Enkrat bo,samo takrat jaz ne bom več vode držal.

     • SIMON ROZIC

      Ej, tudi mene ne bo!

 • francelj3

  Od prijateljice, ki ima TV (in jo celo občasno gleda, reva uboga) sem slišal, da je videti, da je VSE v stanovanju tega partizanarskega zločinca videti ukradeno, ne pa ena slika. Prav gotovo tudi stanovanje.

 • bubamara

  Franta, naš James Bond.

  • Amerikanc

   In naša agentka 007 N.H.

 • Amerikanc

  Ko sem gledal oddajo, sem se spraševal prav o stanovanjskem stilu partižana Frante. Zelo “čudno” in verjetno “drago” srednjeveško opremo si je privoščil proletarec. Ne bi pričakoval, da komunisti tako obožujejo “grajsko” in “gosposko” pohištvo.

  • SIMON ROZIC

   …to jim je v krvi, vzeti, prisvojiti si, če ne gre drugače, pa s silo! To je bilo
   njihovo junaštvo, gledal te je v oči, streljal v čelo in kradel, kradel brez meja!
   Boljšega primera kot je Franta ne najdeš zlepa! Sovražili so kapitaliste in
   si želeli njihovo “buržujsko” imetje! Karakterno, a ne?
   Dogajalo se je po vojni, ko so krvosesi dobesedno ponoreli od komunistične,
   takrat še Stalinistične indoktrinacije, kasneje komunistične, Titoistične !
   Fuj !

 • Amerikanc

  Ja, Franti je hudo. Ni pričakoval, da bo po letu 91. v mladi demokraciji tak nered; da ne moreš enostavno s puško priti pred “sosedovo” hišo in narediti “reda”.

 • FORT WORTH

  Revolucionar in umetnost. To nikakor ne gre skupaj.
  Franta je od vsega, kar je v tisti prenatrpani sobi mogoce kupil le ribiski brezrokavnik, ki ga ima na sebi za 5-10 ojrof.

  • Mademoiselle

   Hahahaha!! :D žalostno, ampak moram se smejat.

   • FORT WORTH

    V njegovi visoki starosti lahko se vedno opazimo predatorsko nrav…
    V vseh teh letih, se dlje od revolucionarne miselnosti še vedno ni prebil.
    Zanimivo bi bilo videti tudi njegovo zbirko knjig…

  • zokispoki

   Komunisticnega bandita, pokvarjenega razbojnika, povojnega klavca in eksekutorja, takoj za zapahe, dokler je se cas !

   • Skrajno Desni

    Si pozabu da živiš komunističnem raju taki svojih ne zapirajo.

    • psychocandy7

     komunističnem rajhu, naj te popravim :D
     prekleti bandi krvavoredeči ni nikoli dovolj- oni so še vedno vse veje oblasti, preklete pijavke

  • SIMON ROZIC

   …še to ne verjamem; po moje ga je dobil v dar od kakšnega “ruskega mužika” ….

  • samotoje

   Tak brezrokavnik ( V Murski Soboti si ga na Pušča bazarju dobil za 5 €) je tej vrsti nujno potreben, ker ima dovolj žepov. V enem je partijska knjižica (nikoli se ne ve), v drugem je listek, kjer je napisano, zakaj je dobro imeti knjižico, v tretjem je listek z besedilom znanega hita Tito, ljubićice bela…, v četrtem je rezervna plenica.

 • tomven

  “Revolucionarji” imajo v krvi ljubezen do zbiranja umetnin, v glavnem in predvsem tujih. Zakaj bi bil ta izjema? Poglejte si smo morone iz levice, ki bi najraje pokradli vse, vsem, ki so kaj ustvarili, potem pa jih nagnali… Čudim se ljudem, ki to mentalno brozgo volijo. To pa je problem.

 • ludvig

  … ali je stvari olastninil ali pa je imel vseskozi nesramno velike prihodke…od ust si vsekakor ni trgal, kajti v času Titove blaginje je proletariat imel 300 – 400 eur plače..

 • Slavec

  Šarec je iskreno hvaležen Franti in drugim rdečim fašistom, da so

  med drugo svetovno vojno in po njej uničili cvet slovenskega naroda:

  .

  “Če pametni ne b’li bi pomorjeni,

  bi jaz zdaj ovce pasel – jao meni!

  Evviva Kučan! Hvala, rdeči klavci,

  da sem na tronu. S šestimi popravci!”

 • rubec

  Tudi Franti so kradli. Njegov avtoportret podpisan s partizanskim imenom Vincent van Gogh, je še danes nema priča, kakšnemu hudemu mrazu je bil med hajko na Menini planini izpostavljen mladi vincent. Ušesa so partizanom kar odpadala.

 • VERRZIFIKATOR

  Franto Zever

  SKRITI TALENT

  Pokazala kamera je fanta,
  blizu sto po videzu jih šteje,
  misel ga na popularnost greje,
  gre za tipa po imenu Ranta.

  Ranta svoj preboj sedaj doživlja,
  med umetnike se sam prišteva,
  v času, ki se z naglico odšteva,
  na vse kriplje Ranta se izživlja.

  Je preboj njegov bil literaren
  v prvi vrsti, pa potem igrani,
  liki literarni prav izbrani,
  da izpadel film je bizaren.

  Tudi v slikanju se fant preskuša,
  stare mojstre, pravi, da kopira,
  iz zaplemb njegov model izvira,
  se ob njem napaja prazna duša.

  Pokazala kamera je fanta,
  ki talente je stoletje skrival,
  zdaj bo šele svetu jih razkrival,
  na ukaz počel vse komandanta.

  Ranta je izjemno talentiran,
  škoda da so mimo tisti časi,
  ko lahko heroj bi bil na vasi,
  zdaj pa je le malar zamaskiran.

  Od preboja do preboja vodi
  ga talent in bogve, kaj še skriva,
  je okolica brezvestna kriva,
  tak talent pred koncem da zablodi.

 • IZBIRA

  Zgledi vlečejo. KOmunisti in s tem tudi Franta se je vrjetno zgledova po Goerinu oziroma nacistih, glede zbirateljstva tujega. Dejstvoje, da so oboji kmeli radi umetnost in bili strastni zbiratelji tujih umetnin. No nacisti so svoje vrnili, komunisti še ne.

 • JANEZ GUS

  Si je ta zločinec včeraj na novi 24 ogledal dokumentarec Preboj 11 sten to je bilo tudi njegovo delo.,z razliko od njegove pravljice.Ta dokumentarec naj gledajo zločinci Kučanov MILn,Turkov danilo,pa lažnivci Repetov BOŽO,PA SMRKAVA VSCANETA,JANKOVIČEVA LAVRA ,ki otresajo laži in neumnosti po Dražgošah in drzugih partizanskih orgijah.Predusem Šaro si naj to ogleda,ker zadnje čase laja po teh golažah.

 • tasilo

  Ja mater, ste eni žleht, no … Na zgornji sliki ni vse ukradeno.

  Pouštre na zofi je sam kupil.

  • pajot

   Če…

  • tomven

   Možno, ker takrat še ni bilo Ikee In Mömaxa…

  • samotoje

   Kako veš?

 • macon

  Komunajzar se na fotografiji kaže obdan z artefakti buržoazne in aristokratske družbe. Na steni mu visijo slike v težkih okvirjih, poseda na stilski zofi. Bojda so se komunajzarji borili proti ravno tem simbolom, ker izražajo družbene krivice. Seveda samo do točke, ko so si jih sami prisvojili in zato pretežno pobili njihove originalne lastnike, kar je bila glavna poanta njihove lopovske in klavske “revolucije”.

  V normalni državi bi komunajzarskemu kriminalcu vse zaplenili in ga poslali pred sodnika.

  • Mademoiselle

   Resnica.

  • Andrej

   Zapleniš lahko lastnino. Komunisti s svojim delom ne ustvarjajo lastnine, ampak je njihovo delo plenjenje, življenje na tuj račun.

 • Mademoiselle

  Pozabili ste dodati še grad Strmol, likvidacijo in zaplembo premoženja Rada in Ksenije Hribar.

  Nekaterim je grad služil kot vikend!!?

  • Hribouc

   Molim, da nastanejo pogoji za film na to temo-samo pot je še trnova!

 • JANEZ GUS

  Noben rdečuh se ne oglasi.Seveda se z lopovščinami strinjajo.

 • resnicaboli

  Se ve kako so delali pri nas so komunisti soseda zaprli za par mesecev da so lahko iz hiše pobrali kar so želeli to je bilo leta 1945 v “svobodi”.

  • JANEZ GUS

   Ali pa ko se mu je dopadla sosedova žena.Poznam te primere.

 • NoName

  O tem sem pisal nekaj dni nazaj, kar imajo tile vrli “junaki” so junaško z grožnjami in orožjem v rokah zaplenili ljudem, ki se jim niso upirali, večino ljudi pa so pobili in se polastili njihovega premoženja, taki so pač revolucionarji in borci za svojo svobodo.
  Tita se lahko primerja z zloglasnim El chapom- Guzmanom-mafijskem šefom, le, da je imel svojih simpatizerjev veliko več, bil pa je veliko brutalnejši do lastnega naroda, vendar za enak cilj.

 • SIMON ROZIC

  O tem sem že pisal, saj dobro vem, kako smo in so ostali ljudje brez vsega,
  tudi življenje so jim vzeli revolucionarji alla Franta & banda komunistična.
  Srečen, da si preživel (moja mati), smo molčali in trpeli. In danes? S krajo
  nadaljujejo njihovi potomci ! In šole že spet proizvajajo nove in nove barabe,
  saj so njihovi pedagogi zaradi eksistence ubogljivi trosilci miselnosti in zahtev
  nelustrirane rdeče vrhuške!

  • pajot

   jebi ga,naziv revolucionarji so si nadeli zaradi lepšega,bili so in so ostali navadni kriminalci.
   ki so prišli z uboji in umori na oblast.
   Pa tudi z bežanjem pred Nemci.
   S fašističnimi Italijani so pa bili najboljši kompanjoni.
   Rešitev?
   DU.

  • JANEZ GUS

   Po teh zkočincih se imenujejo šole,ulice,trgi,koče.Vse to koniuteto nam vzdržuje žvepleni in njegova banda iz f 21.To je hujše od Črnobila.Čez to svinjarijo,ki seva čez celo Slovenijo naredit sarkofag.

 • Ehnaton

  Verjetno je Franta postal ljubitelj izbranih antikvitet ter umetniških del takoj po končani vojni, ko je bil na trgu presežek tovrstnih predmetov, katerih lastniki so izginili neznano kam. Kot se je takrat reklo, uzela jih magla.

 • sloustava

  Sram te bodi, starec. Vedi, da nic ne bos odnesel s sabo, pustil pa grozovit priokus kraje in smrti svojim naslednikom. Ce bi bil ti eno daljno pikico v sorodu z mano, bi se iz sramu in ponizanja odselila v Papuo Novo Gvinejo…Za po vrhu vsega hudega, kar si naredil, pa se LAZES! Se vedno velja rek: lazes , krades, bolhe mas, v solo hodis, nic ne znas….Si se nasel?

 • Andrej

  Tukaj nekaj kokodakamo čez Franto. Dosegel je, da mu je državni proračun, torej mi, plačal film, ki ga je proslavil. V bistvu smo luzerji mi.

  • JANEZ GUS

   Vpravni državi bi sam sebe spravil v zapor.

 • NoName

  Film samo predstavlja laži o čemer ves čas pišemo, glede na dokumente, ki še obstajajo v zgodovinskem arhivu je ta film baziran na laži, Franta to dobro ve, saj v resnici se temu ne more reči preboj, temveč veliki beg, kajti če je to boj proti okupatorju, potem pa jim res vsaka čast, kakor za veliki beg iz Dražgoš.
  Vse dokler bodo ljudje verjeli v laži bodo rdečkarjii iz tega tržili.
  Zakaj pa so na veliko kurili svoje arhive v 90-ih, če je bilo vse tako junaško.

  • JANEZ GUS

   Smrkavim babuškarjem ni teško brezglavi beg preimenovati v taktični umik.Glavni igralec,ki predstavlja tega rambota,pa je baje kot kup nesreče.To so povedali 20 let stari mulci,ki so sred predstave zapustili dvorano.ker se je tudi njim zdelo blesavo.Koliko je ta neumnost stala in kdo bo plačal.

 • Hribouc

  Fuknjena OFNOB Revolucija in njeni krvavi sadovi odnašajo akterje naravnost v Pekel.Nam pa ostajajo posledice tega Satanizma v vseh odtenkih in to za svetopisemske štiri generacije plačnikov grehov boljševiških fuknjenih komunistov kriminalcev.

  • JANEZ GUS

   Ali v bobuškovem filmu Frantove pravljice za teško noč,pokaže babuškar tudi,kako Hitler v Berlinu ,ko zve za Franto in poraz elitne devizije SS na Menini najprej v bunkerju ubije Evo,nato pa vsmeri pištoli še v sebe,še prej pa je vskliknil-to je bila druga NORMANDIJA IN STALINGRAD skupaj-.Mislim,da do zdaj je bilo to krivično zamolčano.

   • pajot

    ha,ha,ha,odlično!

    • Hribouc

     Jebo jim pas vse po spisku!

   • Hribouc

    Janez, zadetek v nulo.Moj fotr, ki je odšel proti Raju lansko leto v svojem 93.letu, bi ti potrdil 100%, pa je bil 3 leta partizan. Bila je slovenska klasika, Italijani so mu požgali domačijo do tal, da niso mogli živet niti od kamenja, malo kasneje so prilomastili banditi in so ga za nagrado za trpljenje še ne 17 letnega vzeli s seboj in poslali na švabski bunker z 4 Šarci v strelnih linah in z elektriko v žicah, 15 jih je obležalo, kanonfutra, sami mladi fantje, njega so izvlekli iz pekla…da so Italijani požgali so bili direkt krivi banditi, ki so nalašč naredili provokacijo, pa ne samo eno…ja, jebiga, tako so jebali narod, zdaj e pa kurbe tatinske tolčejo po prsih. Ne bo dolgo, Potres prihaja.

 • NoName

  Če kdo iz gornje slike prepozna, da je bila to nekoč njihova last naj takoj pokliče na št.113

 • Boco

  Opazil sem, da je tovariš govoril neki meni do zdaj ne poznan dialekt ali kar neki novi jezik. Slišalo se je kot mešanica gorenjščine, sloveščine in srbščine.
  Se temu jeziku mogoče reče partizanščina?

 • xtc

  Če je bil Franta “na delu v Celju”,je zadeva pokradena iz depoja ,ki so ga komunisti imeli v Milnarjevem Janezu,kjer so imeli štab Ozna lager Teharje,kjer so sodili in pod Mlinarjevim Janezom so prihajali transporti iz katerih so ljudi vodili v lager ,Pečevnik in Pečovje,ter napreje v Laško,Trbovlje in Hrastnik in Panzer graben itd zraven Mlinarjevega janeza so kleti,ki so zasute,jer jso bile mučilnice stene pa prekrite z plastjo krvi mučenih,v tem času je v lagru teharje delovalo in OZNi veliko zanimivih ljudi,kot je Marko Bulc načelnik OZNE,Egon Conradi ,direktor kasneje Kompasa,Edvard Golc, in še nekaj funkcionarjev ,ki so bili pomembni po vojni in so vozili iz depoja zaplenjene stvari domov.
  Sicer naj bi bile na celjskem tri slike znanih nizozemskih slikarjev,a so izginile neznano kam ppo zaplembi.
  Če je bil Franta v Celju je definitivno kaj odpeljal tudi iz depoja v Milinarjevem Janezu.

 • radames

  Komunistične jugoslovanske oblasti, ki so podeljevale naziv “narodni heroj”, so s tem podeljevanjem ljudem povedale, da so prejemniki tega naziva najslabši ljudje, ki jih bremenijo najhujši zločini proti človeštvu in epski zločini proti lastnemu narodu. Na Prešernovi cesti v Ljubljani stoji spomenik najhujšemu “narodnemu heroju”, Borisu Kidriču, ki ima na vesti tisoče in tisoče ljudi.
  Stoj spomenik, da bodo ljudje vedeli, kako hud zločinec je bil upodobljeni v bronu. V Velenju pa stoji ogromen kip, ki s svojo impozantnostjo opozarja ljudi, da se je upodobljeni v bronu izkazal kot eden največjih svetovnih zločincev. Raziskave so ga postavile na deseto mesto svetovnih zločincev.

  • JANEZ GUS

   Ko bo žvepleni stegnil pete mu bomo sredi Ljubljane postavili spomenik v merilu 1proti 1.Tisti dan razglasimo za državni praznik,da se ga bodo generacije zanamcev spominjale kot največjega negativca v zgodovini Slovenije.

 • pajot

  če ne bi imela Slovenija Frante,bi se ga morali izmislit. ke bebo…he,he,he…

 • Antonius

  Koliko je vreden spomin na njegovo odsanjano meninsko bitko nam Franta dokazuje s tem, da je že zdavnaj pozabil, da v stanovanju živi z ukradenim.

 • Ježek Teka Teka

  Moja stara mama je mela enako mizico (desno zadaj za herojem v plenicah) … morm preverit …

 • svatne

  Je vtis, da so tovariši večino časa, prebitega “v gozdu” porabili za dvoje:
  1) evidentiranje dragocenosti, stanovanj, hiš in vil…

  2) evidentiranje primernih krajev za deponiranje učinkov zmage.
  Pred nedavnim je neka znana oseba nonšalantno zapisala v javno objavljenem tekstu, da jim je IMM iz vreče izročil ključ njim namenjenega stanovanja.

 • Tim Tomazič

  Če je pa dobil v kompletu z stanovanjem.

 • freedomfighter

  Uuu spet ena novica aktualna zadanasnje case

  • Janez Mayer

   Če bi s temi zadevami opravili v pedtesetih letih prejšnjega stoletja li pa vsaj ob lustraciji po osamosvojitvi, potem res ne bi bila več aktualna. Ker pa smo vse obdobje po drugi vojni živeli v laži in jo še zdaj prenašamo, je pač ta novica aktualna.

   • freedomfighter

    Ta novica je aktualna za par procentov ljudi ki so clani sds…ostali se s tem ne ukvarjamo ker imamo pametnejse stvari v zivljenju kot ukvarjanje s trupli iz druge svetovne vojne

    • Janez Mayer

     Ponavljam, ne bi bila novica, če bi s temi zadevami opravili ob osamosvojitvi. Obsodili ljudi, ki so ubijali in kradli v imenu revolucije.

     • freedomfighter

      Ce mislis da bi se s tem kakorkoli izboljsalo tvoje zivljenje ali pa zivljenje tvojih bliznjih se hudo motis…ta zadeva nima popolnoma nobenega vpliva na tvoje zivljenje danes…tudi ce javno lincamo vse ki so pred 75 leti zakrivili zlocine se nebi spremenilo prav nic…jaz pravim da ce bi ljudje posvetili toliko casa izboljsavanju svojega zivljenja in visanju standarda kot ga posvetijo stvarem iz zgodovine bi dosti bolje ziveli…jaz se s tem ne ukvarjam pa imam prav lepo zivljenje in prav nic mi ne manjka za to se redko pritozujem…ko berem novo 24 pa dobim obcutek da zivimo v afriki saj je toliko enega jamranja o tem kdo je komu kaj naredil ali pa kdo je komu kaj ukradel…a ni cudno da ve ina ljudi ki jih jaz poznam nimajo problemov kot jih ima vecina komentatorjev na novi…pa zelo redki med mojimi znanci so taki ki bi imeli kakrsnokoli korist od prejsnega sistema…vec poznam takih ki so imeli skodo pa ne jamrajo ..tudi sam sem izgubil prednike v povojnih pobojih pa se popolnoma nic ne sekiram za to

  • Mademoiselle

   Ne bi rekla, da je ta novica tako nepomembna kakor govoriš. Je pa izkaz časov v katerih živimo v Sloveniji v letu 2019. Če se poveličuje zločine in krajo določenega sistema, potem naj se ne pričakuje, da bodo oškodovanci na drugi strani tiho. Pa ni nujno, da gre za domobrance. Lahko tudi posestnike, kmete, ali pa navadne ljudi, ki jim je bilo zaplenjeno premoženje s strani komunistov.

 • tomven

  Slika za namizno svetilko desno je bila sigurno ukradena v cerkvi.

 • Olga101

  “Našim” je vse dovoljeno! Laž, zločin, kraja! Morilca in lopova za zapahe!

 • Kapodistrias

  V zbirnem centru v Ljubljani je končalo veliko kamionov umetniških del in drugih dragocenosti, naropanih po Kopru, ko so nagnali domačine proti Trstu. To je lepo opisal Mačkov pomočnik v OZNI Albert Svetina v znameniti knjigi Od osvobodilnega boja do banditizma. To je knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak (pošteni) Slovenec. Izjemno pričevanje človeka, ki je bil “zraven”, dokler se mu ni vse skupaj zagnusilo.

 • Hribouc

  Po zaslugi zverinskih slovenskih Boljševikov 1941, ki so začeli OFNOBRevolucijo v času najhujšega trpljenja pod okupatorji leta 1941 proti drugačemislečim Slovenkam in Slovencem in pobili do poletja 1942 že preko 1500 neoboroženih in neorganiziranih
  ljudi vseh starosti, obeh spolov in kompletnih družin imajo strahotne zasluge za vse neposredne žrtve in za posredne žrtve, ki so jih kot represalije izvedli Italijani s pobijanjem talcev, pobijanjem civilov in z požiganjem slovenskih vasi in absolutno z odvažanjem slovenskega življa v morilska taborišča, tudi ogromno otrok, ki so tam pomrli od lakote! Imajo seveda fundamentalno zaslugo za ustanovitev MVAC, protikomunistične milice pod okriljem Italijanov( po vseh mednarodnih pravilih sicer ).
  Bili so Vaški stražarji, ki so samo čuvali svoj dom in družine pred norci, tatovi in morilci
  in niso frontalno delovali kot vojska, saj niti orožja niso imeli za to.
  Tako je bilo do kapitulacije Italije, ko Partizani družno z Italijani potolčejo MVAC Vaške straže in jih po njih predaji na ČASTNO PARTIZANSKO BESEDO pod italijanskim topniškim ognjem, od 1040 pobijejo več kot tri četrtine !
  TOLIKO O PARTIZANIH, UDARNI PESTI, SLOVENSKIH KOMUNISTOV.
  O Domobrancih pa drugič!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!