fbpx

“Ljubezen starih staršev je vredna več kot vsa materialna blaginja,” so si bili enotni na shodu v podporo ugrabljenima koroškima dečkoma

“To je fakulteta, ki te uslužbenke centrov za socialno delo izobražuje, da ne vejo da morata otroka občutiti ljubezen dedka in babice. Da je to več kot vse. Prejemati ljubezen v tem deficitu, ko nimata več mamice, je več kot vsa materialna blaginja, ki jo mogoče res imata v rejništvu,” je na shodu odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev pred državnim zborom povedal psihoanalitik Roman Vodeb.

Pred državnim zborom so se na shodu zbrali podporniki odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Na današnji dan je namreč minilo natanko leto dni odkar je upravno sodišče v Mariboru odločilo, da  je bilo z odvzemom dečkov, starima staršema grobo kršeno evropsko pravo človekovih pravic.

“Del javnosti, ki žal ni naklonjena koroškim dečkom, želi to zgodbo utišati. Vsi, ki smo poklicani, da varujemo pravice dečkov po službeni dolžnosti in po občutkih v svojem srcu, smo danes tukaj!,” je bil jasen socialni delavec Franci Donko.

Foto: Robert Komac Fojkar

Ljudje so začutili krivico, zato so oddali svoje podpise
Članica Gibanja za otroke in družine in sovoditeljica Glasa za otroke in družine Metka Zevnik je orisala zgodbo koroških dečkov in spomnila na vse krivice, ki so se nedolžnima otrokoma zgodile ter izpostavila nekaj akcij oziroma dejanj, ki so jih zagovorniki pravic storili.

Lokalna skupnost je takoj po ugrabitvi dečkov, zbrala več kot 3 tisoč podpisov in jih izročila ministrici Anji Kopač Mrak ter komisiji za peticije. Ljudje so po družbenih omrežjih izražali ogorčenost in zahteve po vrnitvi dečkov. Franci Donko je ustanovil Odbor za varstvo vnukov in starih staršev ter organiziral že tri shode v podporo dečkoma.

Andrej Breznik, sosed babice in dedka, je opisal odnos starih staršev do ugrabljenih dečkov in grozo, ki so jo v kraju občutili ob tem dogodku. “Celo noč nisem mogel spati. Zjutraj sem takoj poklical prijatelje iz lokalne skupnosti in šli smo v akcijo. V štirih zbrali več kot 3 tisoč podpisov.”

Na fakulteti za socialno delo jih ne učijo osnov psiholoških potreb otrok
Upanje je prisotnim vlil tudi priznan psihoanalitik Roman Vodeb, ki ga toži odvetnica Centra za socialno delo Simona Marko. “Veste zakaj? Zato, ker sem v kolumni zapisal, in to resno mislim, da bi me bilo,  če bi bil mož Simone Marko, sram v dno duše!,” je bil do odvetnice oster psihoanalitik, kritičen pa je bil tudi do fakultete za socialno delo. “To je fakulteta, ki te CSD-jevke izobražuje, da ne vejo da morata otroka občutiti ljubezen dedka in babice. Da je to več kot vse. Prejemati ljubezen v tem deficitu, ko nimata več mamice, je več kot vsa materialna blaginja, ki jo mogoče res imata v rejništvu.”

Da pri primeru koroških dečkov ni šlo za stroko, ampak politiko je prepričan tudi psiholog Borut Pogačnik. Tudi potem, ko je namreč pred letom dni ustavno sodišče v Mariboru odločilo, da je bila dečkoma kršena ustavna pravica, se ni spremenilo popolnoma nič. “Očitno je v tej vladi takšna razklanost med sodno vejo in vejo oblasti, da nihče ne ve kdo pije in kdo plača. Zato se lahko vsi bojimo, zaradi svojih pozitivnih humanih dejanj.”

Foto: Robert Komac Fojkar

Na koncu so prisotni javno pozvali koalicijo, naj spoštuje Ustavo RS,  zahtevali, naj nemudoma vrnejo koroška dečka v njuno edino in pravo družino in pozvali upravno sodišče iz Maribora, da končno že odloči o vlogi za rejništvo babice.

A. J.