fbpx

Ljubljano obiskal ukrajinski predsednik Porošenko- Pahor obsodil rusko nasilje v tej državi

Foto: epa

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja, je Ljubljano danes obiskal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Slovenski in ukrajinski predsednik sta po pogovorih izrazila zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi. Po 17 letih pa sta podpisala tudi več dvostranskih aktov. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je na uradnem obisku sešel s slovenskim političnim vrhom. Osrednja tema pogovorov predsednikov držav je bila krepitev dvostranskega sodelovanja s poudarkom na možnostih za krepitev političnih in gospodarskih vezi. S Pahorjem sta si izmenjala tudi poglede na razmere v regiji in o reševanju konflikta v Ukrajini. Obsodila pa sta tudi nasilje v regijah Doneck in Lugansk ter pozvala mednarodno skupnost k celovitemu uresničevanju sporazuma iz Minska.

Predsednika sta sprejela skupno izjavo
Ob obisku sta predsednika sprejela skupno izjavo, v kateri sta med drugim ponovila zavezo suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine ter se zavzela za sodelovanje pri uresničevanju reform v Ukrajini, potrebnih za približevanje evropskim integracijam. Izrazila sta tudi zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi.

Foto: epa

Foto: epa

Dogovorila sta se tudi za sodelovanje v okviru Mednarodne ustanove – fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

Pahorjeva ocena glede krize v Ukrajini
Predsednik države, Borut Pahor je še povedal, da se je leta 2013 vključil v skupino prijateljev Ukrajine, katere cilj je okrepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Ukrajino z možnostjo članstva Ukrajine v povezavi. Po njegovem mnenju bi bilo lažje, če bi EU sporočila, kaj je njena vizija glede Ukrajine. Kot je ocenil, je to tudi odločilnega pomena za čimprejšnjo rešitev krize v Ukrajini.

Foto: epa

Foto: epa

Predsednika sta v spremstvu njunih življenjskih sopotnic Tanje Pečar in Marine Porošenko odkrila tudi spomenik ukrajinskemu filozofu Grigoriju Skovorodi in klop prijateljstva na ljubljanskem Navju.

Zahvale Sloveniji
Ukrajinski predsednik se je zahvalil Sloveniji za podporo pri prizadevanjih Ukrajine za liberalizacijo vizumskega režima z Evropsko unijo ter za pomoč pri rehabilitaciji vojakov, ranjenih v konfliktu, in za letovanje ukrajinskih sirot. Predsedniku Borutu Pahorju pa se je zahvalil tudi za podporo glede Krima. Ob tem je Porošenko povedal, da se oboroževanje na tem polotoku nadaljuje, prav tako kršenje človekovih pravic.

Pahor pa je ostro obsodil rusko priključitev Krima, ki je Slovenija ne priznava, ter izrazil upanje na politično rešitev ukrajinskega konflikta.

Podpisali so več dvostranskih aktov
Po 17 letih pa so podpisali tudi več dvostranskih aktov. Med njimi sta memorandum o soglasju o sodelovanju na področju varstva potrošnikov in nadzora trga ter memorandum o soglasju na področjih energetske učinkovitosti in energetske varnosti.

Ukrajinskega predsednika pa so v okviru enodnevnega obiska danes sprejeli še premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković, srečal pa se bo tudi s slovenskimi gospodarstveniki.

I.K., STA