fbpx

Zbirali se bodo vsak dan pred ljubljansko porodnišnico: Z molitvijo proti splavu

Foto: iStock

Zavod Božji otroci organizira pobudo 40 dni za življenje, v sklopu katere udeleženci pred ljubljansko porodnišnico v tišini molijo za življenje – za prenehanje splava v ljubljanski bolnici. Akcija je največja tovrstna mednarodna pobuda, ki poteka že od leta 2004, letos kar v 23 državah. Od tega leta je bilo rešenih že več kot 11.000 otrok, 2 izmed njih tudi iz Slovenije.

V Sloveniji je akcija do sedaj potekala dvakrat – spomladi in jeseni 2015 pri ljubljanski porodnišnici. V njej je sodelovalo približno 400 ljudi. Jeseni so se pobudi v enourni molitvi pridružili še v Mariboru, Postojni, Šempetru in v Trbovljah. Organizatorji pravijo, da pred porodnišnico niso zato, da bi se kdorkoli čutil napadenega ali obsojanega – ampak z namenom, da mirno ozaveščajo o dostojanstvu vsakega človeka od spočetja. Pravijo, da želijo prinašati veselje do življenja.

“Odzivi mimoidočih so bili mešani, eni so nas bili veseli, nekateri so govorili, da smo proti ženskam in da so nerojeni le skupek celic,” so povedali organizatorji na Zavodu Božji otroci. “Bog, ki daje upanje in je vedno znova vir novih priložnosti, obstaja. Molitev dela čudeže. Nudimo pomoč, če se kdo obrne na nas, ker bi obdržal otroka, pa je v stiski, ali trpi za posledicami splava v preteklosti,” sporoča Valentina Pikelj iz zavoda.

Akcija bo potekala v Ljubljani pri porodnišnici – nasproti Šlajmerjeve 2, kjer so tudi ginekološke ambulante, v katerih nosečnice napotijo na splav. Letošnjo pomlad poteka v 273 mestih iz 23 držav. Od leta 2004 je bilo rešenih že več kot 11.000 nerojenih otrok, 2 od teh tudi iz Slovenije.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Molitve v lanskem letu Pirc Musarjevi niso bile po godu
V lanskem letu se je ob pobudo 40 dni za življenje “spotaknila” Nataša Pirc Musar, takratna informacijska pooblaščenka. Na odprti debati z naslovom Sem tudi jaz Charlie? je med drugim izjavila. “... to, kar se je zgodilo v tem gibanju, ko so šli ljudje pred ginekološko kliniko in ženske, ki so šle na abortus zaradi kakršnihkoli razlogov že, zmerjali z morilkami in s transparenti …”

Na njeno izjavo se v organizacijski ekipi pobude 40 dni za življenje Slovenija odzvali z začudenjem, saj – kot so zapisali na njihovi spletni strani, vsak udeleženec pobude podpiše t .i. “izjavo miru, s katero se zaveže k izkazovanju blagosti in sočutja do vseh mimoidočih, k miroljubnemu bdenju v molitvi, brez vsakršnega obsojanja, političnega ali drugega opredeljevanja in ob upoštevanju navodil oblasti”. Dodajajo še, da je pobuda ustrezno prijavljena kot shod. V primeru, da udeleženec vsebine izjave ne bi spoštoval, bi bil iz pobude nemudoma izključen.

A. D., V. V.