fbpx

Afera odvzetih velenjskih dečkov: Stara starša s tožbo nad državo

Shod pred CSD Velenje (foto: STA).

Velimir Cugmas, odvetnik babice dveh dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo, je na mariborsko upravno sodišče vložil dve tožbi zoper državo. Prva je uperjena zoper pristojna CSD v Velenju in Slovenj Gradcu, drugo pa je v petek vložil proti ministrstvu za delo.

Kot je na današnji novinarski konferenci v imenu babice povedal Cugmas, upa, da pravice ne bo treba iskati vse do Evropskega sodišča. Trdi namreč, da je kršen tudi osmi člen konvencije o človekovih pravicah, ki varuje družino, kamor pa so všteti tudi vnuki ter stari starši. Ministrstvu in vpletenim centrom za socialno delo očita nezakonito in tudi protiustavno ravnanje pri odvzemu otrok.

V zvezi z vzpostavljanjem stikov starih staršev z otrokoma, ki sta proti volji starih staršev od konca marca nameščena v rejništvu, je odvetnik povedal, da so že 8. aprila na CSD Slovenj Gradec podali predlog za stike, ob tem pa zaradi nezaupanja v oba že vpletena centra predlagali, da bi primer preselili v Celje, Slovenske Konjice ali Šentjur.

CSD ponudil uro stikov tedensko
“Pristojna ministrica je o tem dolžna odločiti, a se to vse do 18. aprila ni zgodilo. Takrat je bila babica povabljena v velenjski center, kjer so ji ponudili uro stikov tedensko, kar pa je odločno premalo, ter ji zgolj izdali potrdilo, da se je poravnalnega postopka udeležila, vendar da dogovor ni mogoč,” je povedal Cugmas.

Stara starša sta po njegovih besedah poravnalni predlog zavrnila, saj bi sicer izgubila stik z otroki. V začasni odredbi namreč terjata vsakodnevni stik med 15. in 18. uro ter prevzem v petek ob 18. uri in vrnitev otrok v nedeljo ob 18. uri.

Še vedno ni znano, kdo je skrbnik otrok
Ob tem ji še naprej niso povedali, kdo je rejnik in skrbnik otrok, čeprav po Cugmasovih besedah sodnega postopka brez rejnika ni mogoče začeti. Ker je vendarle prišel do imena skrbnika, so prav danes dopolnili že v četrtek predloženo vlogo, ki so jo posredovali celjskemu okrožnemu sodišču.

Vloga za odvzem roditeljske pravice očetu
Na tamkajšnje tožilstvo so predložili tudi vlogo za začetek postopka odvzema roditeljske pravice očetu, ki je zaradi utemeljenega suma umora matere v priporu, a so mu na tožilstvu odgovorili, da je za to še prehitro.

Odvetnik Otorepčeve trdi, da za odvzem roditeljske pravice očetu ni potrebna pravnomočna obsodba za umor, pač pa utemeljen sum umora, saj je dokazni standard v nepravnih postopkih bistveno nižji kot v kazenskih zadevah. Po njegovem mnenju je prav odločitev o odvzemu roditeljske pravice ključna, oče je namreč soglašal s predajo otrok v rejništvo, vendar lahko to stara starša samo predlagata. To namreč lahko zahteva samo pristojni CSD ali tožilstvo, lahko pa sodišče samo sproži postopek po uradni dolžnosti.

N. K., STA